Hjälp eleverna att hjälpa naturen

Jeanette Björk

Du kan ge dina elever ett viktigt redskap för att skydda naturen – viljan att göra det. Vår vilja att skydda naturen har nämligen en stor betydelse för vår handlingsberedskap för det, och för naturvården, vars framgång till stor del beror på våra attityder till den. Men attityder påverkas ju inte i en handvändning. I min avhandling har jag därför undersökt vad som påverkar barns och ungas attityder till naturvård och hur deras attityder kan påverkas. Ta en titt på videopitchen och kompendiet som jag har gjort för tips på hur du kan hjälpa dina elever att hjälpa naturen!

Didaktiskt material: Lär känna och hjälp naturens mångfald_uppgifter

Hela avhandlingen hittas här: https://www.doria.fi/handle/10024/185242

Hur stöda flickors skolgång?

Andrea Helmes

Pojkar och flickor i skolan, suck och stön – ett ämne som förmodligen väcker diverse känslor hos en och annan. Hur ser dock situationen ut inom könsgruppen – är detta inte ett mera obekant område? I min forskning vill jag undersöka hur lärare tycker att ojämlikheter mellan flickor syns i skolvardagen. Och hur är det med åtgärder – finns det något som kan göras?

Didaktiskt material: Manual

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022060845063

Andraklassare ger en bild av skrivande i ensamhet – oavsett skrivmiljö

Matilda Grönros

Jag har i min avhandling låtit andraklassare rita och berätta om var de skriver. Skrivmiljöer som andraklassare beskrivit i min studie är allt från skolmiljöer, hobbymiljöer till mentala miljöer, för att nämna några. Andraklassarna förknippar däremot också ensamhet med skrivmiljöerna, oberoende vilken sorts skrivmiljö det är. Detta går emot forskning som lyfter fram skrivsamtal och gemensamt skrivande som en av de främsta formerna av stöd för skrivande.

Didaktiskt material: Tilläggsmaterial – skapa tillsammans

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022060643519

Undervisningsmaterial i huslig ekonomi för årskurs 1-4

Mia Salminen

Huslig ekonomi är ett av det ämnen som utvecklarna av de lokala läroplanerna har möjlighet att ta med i planen för årskurs F–6 sedan Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 togs i bruk. Även om undervisningsämnet huslig ekonomi tillkommit i planen för de lägre årskurserna saknas undervisningsmaterial för att praktiskt kunna genomföra undervisningen. Ett undervisningsmaterial för ämnet är därför aktuellt. Men hur borde detta undervisningsmaterial vara uppbyggt för att gynna så väl läraren som eleven?

Didaktiskt material: Undervisningsmaterial i huslig ekonomi

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022051635550

Idrottsutbrändhet – ett problem redan bland idrottande högstadieelever?

Kevin Sandell & Tiia Gustafsson

Ett flertal finländska toppidrottare har öppnat upp sig om utmaningar gällande dubbelkarriären, dvs. kombinationen av idrott och skola. Utmaningarna som dubbelkarriären medför har visat sig kunna leda till idrottsutbrändhet. Tidigare studier har kunnat påvisa att elever i gymnasiet som gör en dubbelkarriär kan riskera att bli idrottsutbrända. Frågan är ifall idrottsutbrändhet kan förekomma redan i högstadiet. Detta tar vi reda på i vår magisteravhandling.

Didaktiskt material: Idrottsutbrändhet poster

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022042530308

 

Är språk en viktig del av skolans lärmiljöer?

Anna Backman

Som lärare kommer du att möta elever med en varierande språkbakgrund i ditt klassrum. Det är inte helt självklart hur man ska bemöta dessa elever. I min avhandling får du läsa mer om hur språk och lärande hänger samman. Hur kan du undervisa på ett sätt som gynnar alla elever?

Didaktiskt material: Språkmedvetna lärmiljöer

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022051636039

Vad tycker mofi-elever om mofi-undervisning och vem är egentligen en mofi-elev?

Beata Schöring

Mofi-undervisningen har varit aktuell under den senaste tiden och har väckt diskussioner i media och speciellt under året 2019 pågick en livlig debatt om mofi-undervisning. Diskussionerna har handlat om mofi-undervisningens uppdrag och om lärarens kompetens, samt om vilka elever som anses vara mofi-elever. Hur är det då egentligen? Hur identifierar sig eleverna sig själva språkmässigt och vad tycker egentligen eleverna om mofi-undervisningen?

Didaktiskt material: Uppgiftsbank åk 7-9 MoFi – finsk skönlitteratur

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060433985

#Metoo i skolvärlden

Sandra Eriksson

Under hösten 2017 tog #MeToo världen med storm. Trots reaktioner av kvinnor från jordens alla hörn förekommer fortsättningsvis sexuella trakasserier idag. I min avhandling tas förekomsten av sexuella trakasserier i skolvärlden upp, samt hur lärarstuderande upplever undervisningen av tabubelagda ämnen såsom sexuella trakasserier efter #metoo.

Didaktiskt material: Ställningstagande angående sexuella trakasserier

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022041228454

Religiösa elever önskar sig få uppleva en ökad åskådningsmedvetenhet

Elisabet Metsäranta

Rätten att tro är en del av varje individs mänskliga rättighet säger Finlands  lagstiftning och läroplanens styrdokument. Men varför uppstår det inga konsekvenser när detta inte följs i skolan? I min avhandling har jag intervjuat tre personer som har upplevt kränkningar och osakligt bemötande på grund av sin religiösa övertygelse under sin skoltid. Resultatet visar att osakligheter uppstår på grund av okunskap, intolerans och förekomsten av fördomar, som uttrycks av både elever och lärare. Det finns ett ökat behov av att stärka åskådningsmedvetenheten i skolan och öka förståelsen för oliktänkande.

Didaktiskt material: Bli åskådningsmedveten

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022062148410

Erfaren skolpersonals krisberedskap

Henry Waltzer

I skolan kan det hända en akut kris när som helst. Allvaret på krisen kan variera men vid alla kriser behövs det stöd. Skolpersonalen är de som eleverna litar på att stödja dem vid behov. Därför är det viktigt att skolpersonalen har en god krisberedskap för att kunna ge det stödet eleverna behöver när en akut kris uppstår.

Didaktiskt material: Krisberedskap checklista

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022053039842