Valittuna

03
jos kuva ei näy, klikkaa tästä

Koin parisen vuotta sitten leudon trooppisen myrskyn, kun lueskelin erään artikkelikäsikirjoitukseni valmista edeltävää versiota Singaporen sataman kapakassa. Minulla on tapana aina käsitellä loppusuoralla olevat tekstit niin, että hankkiudun jonnekin muualle viimeistelemään ne, kauas työpöydästä toisin sanoen. Usein istun jossakin kahvilassa, kuten tässäkin tapauksessa. Pääasia on päästä irrottautumaan harjoitetusta puurtamisesta, samoista ympyröistä, joissa on tekstin luonut. Parhaan tuloksen tietysti saisi, jos pitäisi pienen tauon ennen viimeistelemistä. Sellaiseen vain on harvoin aikaa. Lisäksi varsin usein tuntuu siltä, että haluaa tekeleen äkkiä pois käsistään. Ajatus, että joutuisi jonkin ajan kuluttua vielä uudestaan paneutumaan siihen, ei innosta.

Useampia vuosia sitten Turussa oli kahvila, jonka vieressä roiskui keinotekoinen vesiputous, jopa ihan kohtuullisen kookas, niin että se kehitti varteenotettavaa kohinaa ja muuta veden meteliä. Kävin siinä kahvilassa usein viilailemassa tekstejä, koska minusta ääni auttoi selvästi keskittymään. Homman hoksattuani olenkin etsiytynyt vastaaviin paikkoihin aivan tarkoituksella.

Pieni trooppinen myrsky vesisateineen oli siis vain hyväksi irrottautumisessa. Vettä tuli aika lailla, mutta luulen silti, että se tosiaan oli vain vähäinen myrsky. Istuimme ulkona hyvän ja tukevan katoksen alla, mutta tuuli niin kovasti, ettei kastumiselta voinut välttyä. Oli ilta, melkein yö, ja vaikka keinovaloakin riitti ympärillä, salamoinnin saattoi erottaa helposti. Tietysti Singapore on muutenkin kaukana normaaliympyröistäni. Etäisyyden saaminen tekstiin ei toki edellyttänyt niin kauas menemistä, vähän muista syistä oleilin toisella puolella maailmaa. (On tosin myönnettävä, että odotan lisääntyvällä kärsimättömyydellä uran sitä vaihetta, jolloin voin aina julkaistessani lähteä kaukomatkalle.) Joka tapauksessa juuri tuollaisissa tilanteissa on nautinnollisia lukea tekstiä vähän niin kuin viimeistä kertaa, jo pitkälle hiottuna, fiilistellä paperille siirtämillään ajatuksilla.

Tuolla kertaa fiilistely oli myös erityisen helppoa, koska viittasin artikkelissani tekstiin, joka kertoi Nooasta ja vedenpaisumuksesta. Qumranin luolasta 4 löytynyt fragmentti 4QElect of God (4Q534 [4QMess ar]) tuntui kuvaavan Nooan syntymää. Kuvaileeko se hänen kasvojaan? Hänellä oli punainen tukka ja iholla luomia. Hänellä oli jonkinlaisia merkkejä reisissään. Nuoruudessaan hän ei ilmeisesti ollut mitenkään viisas ja tietäväinen, mutta oppi myöhemmin, kun oli tutustunut ”niihin kolmeen kirjaan”. Niiden avulla hän nyt tavoittaisi näyt ja ylemmät sfäärit. Hän osaa neuvot ja on harkitsevainen. Hän tuntee ihmisten ja kaiken elävän salaisuudet. Kaikki saavat ammentaa hänen viisaudestaan. Kaikki häntä vastaan suunniteltu paha tulee raukeamaan, vaikka viha on suuri. Koska hän on Jumalan Valittu. Hänen suunnitelmiaan ei mikään koskaan tee tyhjäksi. Kun hän syntyy ja henkäisee ulos ensimmäisen kerran (vai pitäisikö kääntää ”parkaisee ensimmäisen kerran”)… Tuskaisen fragmentaarinen tämä teksti. Puhutaan kaupungeista, rakennuksista, tuhoista, vesistä ja Valitun äänestä ja teoista.

Ja sitten: ”He/hän laskevat/laskee perustuksen hänen päälleen!” (יסודה עלוהי יסדון). (2:17.)

Tässä kai kuvataan Nooan uudisrakennustyötä vedenpaisumuksen jälkeen. Mutta entäpä jos puhe ei olekaan Nooasta vaan Messiaasta? Silloin kyseessä voisi olla vaikkapa temppeli ja sen perustukset. Kenen tai minkä päälle ne lasketaan ja kuka laskee? Heprean ilmaisut sallivat periaatteessa tulkinnan, jossa perustuksen laskee Messias ja sen ottaa päälleen joku toinen ihminen. Silloin taustaideana voisi olla samanlainen seurakuntatemppeli, joka tavataan muuallakin Qumranin kirjoituksissa ja joka voidaan nähdä myös Matteuksen evankeliumissa sekä esimerkiksi Paavalin kirjeissä. Tämä on kuitenkin vain yksi tekstin tulkintamahdollisuus, ja sen todennäköisyyttä on vaikea arvioida. Sen sijaan monet keskushenkilöstä annetut kuvaukset kyllä tuntuvat puoltavan sitä, että kyseessä ennemmin olisikin Messias kuin Nooa. Vai kuvataanko Nooa Messiaana?

Lähetän tekstiviestin Paraisille. Sitten nappaan taksin ja ajelemme jatkoille Orchard hotellille.