Arbetet är krävande enligt klasslärare

Ida Hultgren & Sandra Kulla

Klasslärare upplever att den psykiska belastningen i arbetet ökar. Mest krävande är föräldrakontakt, elevkontakt och otydliga arbetstider. Arbetet underlättas däremot av en utförlig planering, ett fungerande ledarskap och en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Ta del av klasslärares upplevelser för att få tips på hur du kan undvika överbelastning i arbetet.

Didaktiskt material: Minska på stressen

Hela avhandlingen hittas här: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021041510602

Att jobba som klasslärare efter studierna är ingen självklarhet

Hannah Pekkarinen

Flera väljer att byta yrke efter examen. Även yrkesverksamma klasslärare har någon gång funderat på att byta yrkesområde. Pedagogiska studier inom klasslärarutbildningen lockar studeranden som kanske inte har tänkt sig jobba som klasslärare i framtiden. Klasslärarutbildningen som utbildning ger möjligheter att jobba inom andra branscher.

Didaktiskt material: Min digitala dagbok

Hela avhandlingen hittas här: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020113098631

 

Språkmedvetenhet

Benjamin Fridlund & Sara Malin

I läroplanen betonas språkmedvetenhet genomgående. Trots det finns stora sprickor i språkmedvetenhet bland klasslärarstuderande vid de finlandssvenska klasslärarutbildningarna. Språkmedvetenhet borde tydligt tas upp inom utbildningen. Är det gemensamma riktlinjer bland utbildarna som saknas eller faller språkmedvetenheten i skymundan?

Didaktiskt material: Språkmedvetenhet i skolan

Hela avhandlingen hittas här: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202101151905

Desto yngre, desto bättre för svenskspråkiga barn att lära sig finska?

Sandra Virta

En yngre startålder ger fördelen att lära sig uttalet i språk. Kastar vi in två eller flera språk i samma soppa, kan det hända att barn blandar på uttalet och hittar på ord. Sedan länge har svenskspråkiga fått lära sig den finska grammatiken i skolan, medan uttalet fått släpa efter. En balans kunde bli verklighet ifall barn i daghemsålder får börja höra och lära sig hur finska talas.

Didaktiskt material: Finsk uttalsutveckling hos svenskspråkiga småbarn

Hela avhandlingen hittas här: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20201214100599