Hur arbetar klasslärare med positiv pedagogik och hur upplever de arbetet?

Ronja Strömvall

Forskning vittnar om att den psykiska hälsan hos barn och unga försämrats under de senaste åren. Barn och unga tillbringar stora delar av sin vardag i skolan. Skolan har en möjlighet att förebygga psykisk ohälsa genom att konkret och konsekvent arbeta för att stärka elevers välbefinnande genom positiv psykologi. Metoden positiv pedagogik ger elever redskap som de kan använda sig av när de stöter på utmaningar i livet. Vidare möjliggör positiv pedagogik en utveckling av medmänskliga egenskaper. Positiv pedagogik har potential att stärka elevers välbefinnande. Därför har jag undersökt hur klasslärare praktiskt arbetar med metoden och hur de upplever detta arbete.

Didaktiskt material: Hur arbeta med positiv pedagogik

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022022120323

Eleverna tycker om språköverskridande undervisning även om deras kunskapsnivåer är olika

Karelia Palola

Min undersökning visar att eleverna från olika språkgrupper allmänt upplevde en språköverskridande temahelhet positivt. Eleverna kommunicerade på de båda inhemska språken, även om kunskapsnivåerna var väldigt olika. Genom kommunikativ språkundervisning och språköverskridande undervisning kan läraren ge sina elever möjlighet att använda sina kunskaper i det inlärda språket i naturliga och varierande situationer. Vad är inte ett bättre sätt att lära sig ett nytt språk om inte att få möjlighet att använda det?

Didaktiskt material: Språköverskridande undervisning

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021073141859

Skoltrötthet – en del av elevernas vardag

Elin Sandström & Sofie Wärn

Allt fler elever upplever skoltrötthet, kanske i större grad också som följd av coronapandemin. Kan fysisk aktivitet ha en inverkan på hur skoltrötta elever upplever sig vara? Kan t.ex. elever i högstadiet med en dubbel karriär dvs. de som kombinerar idrott och skolgång uppleva mer skoltrötthet jämfört med elever som går i en traditionell klass? Detta har vi undersökt i vår avhandling!

Didaktiskt material: Paus gymnastik stödmaterial

Hela avhandlingen hittas här: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060734669