Från avhandling till webben

Dennis Brandt & Johannes Juselius

Att göra en lång historia kort är inte alltid lätt. Det visar vår undersökning av lärarstuderandes videopitchar. En av de största utmaningarna är att ändra dispositionen, det vill säga uppbyggnaden. Vi ger dig flera tips och verktyg om hur du kan göra din video mera populärvetenskaplig. Ta en titt!

Didaktiskt material: Guide till att göra en videopitch

Hela avhandlingen hittas här: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042928057

4 svar på ”Från avhandling till webben”

  1. Hej Dennis och Johannes!

    Det märks att ni är insatta i skapandet av en videopitch. Bildkvalitén och ljudet var bra. Ni fångade dessutom uppmärksamheten genom den röda bollen som färdades från bild till bild, vilket var en rolig detalj. Ni hade även inkluderat aningen humor i videopitchen, vilket fungerade som ett effektivt retoriskt verktyg.

    Det var intressant att ta del av er undersökning eftersom man själv nyligen jobbat med att skapa en videopitch av avhandlingen. Personligen skulle jag haft nytta av stödmaterialet ni skapat, så jag är övertygad om att framtida studerande som skapar en videopitch kommer ha nytta av stödmaterialet ni skapat. Bra jobbat!

  2. Hej Dennis och Johannes!

    Genialisk idé att göra en videopitch om att göra videopitchar! Och som Willy nämner så verkar ni vara väl förtrogna med hur man gör en videopitch och omvandlar något vetenskapligt till populärvetenskapligt. Man kan iakta hur ni har satt stor fokus på att stödja det ni berättar med de visuella, den röda bollen som ett återkommande inslag hjälper att behålla uppmärksamheten. Ett exempel som fångade min uppmärksamhet extra är när ni tänker prata om samarbete och spelar ”foosball” med den röda bollen och fullständigt” kaos” råder. När ni båda sätter händerna på bollen och börjar prata om samarbete så ”upphör” kaoset. Riktigt snyggt och genomtänkt!

    Har själv gjort ett poddavsnitt men skulle säkert kunnat ha nytta av ert stödmaterial om hur man kan göra en videopitch. Det finns vissa grundsaker man behöver tänka på i båda formaten. Tydlig och klar ”mall” som kan utgå från för att göra en bra videopitch har ni lyckats skapa.

  3. Dennis och Johannes
    Jag önskar att jag hade kunnat ta del av ert material och er videopitch innan jag påbörjade arbetet med mitt eget populariserande! Det hade lyft kvaliteten på mitt arbete, så jag hoppas att andra som står inför uppgiften får ta del av ert material.
    Videopitchen har en rolig och engagerande inledning som för in tittaren på ämnet direkt. Videon är enkel att följa med i eftersom ni bryter upp innehållet i lättsmälta delar. Ni lyfter fram problematik som man känner igen från det egna arbetet med uppgiften. Att ni hänvisar till materialet redan i videopitchen fungerar bra och känns genomtänkt.
    Själva tilläggsmaterialet är fenomenalt för den som behöver stöd med att skapa videopitchen. Stegen är tydliga och lätta att följa. Gillar att ni har med en länk till en hemsida där man kan kolla hur lättläst ens text är.

  4. Ni har tydligt fått lite extra träning i denna populariseringsprocess som många av oss faller inför. Tack för ett fint material som jag hoppas att många kommande skribenter får ta del av innan de sätter igång med sitt eget pitchande. Jag gillar speciellt er röda tråd i filmen, bollen, och tanken om att jobba tillsammans för att komma i mål. Bra material kryddat med humor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *