Seminariet ”Skräck, skrock och skrönor – Maritim folktro förr och nu”

Den 12 oktober kl. 9.30–16 arrangerar Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi seminariet Skräck, skrock och skrönor – Maritim folktro förr och nu på sjöfartsmuseet Forum Marinum i ÅboI seminariet medverkar föreläsare från Sverige, Norge och Finland. Klicka på länken här under för program, närmare information och instruktioner för anmälan:

https://www.abo.fi/evenemang/skrack-skrock-och-skronor-maritim-folktro-forr-och-nu/

Seminariet är öppet för alla, men kräver förhandsanmälan senast den 2 oktober till sjohistoriska(@)abo.fi (se närmare i programmet).

Med seminariet vill vi återvända till det magiska maritima landskap som tidigare var starkt närvarande i skärgårdsbornas, fiskarnas och sjöfararnas liv. Vi tänker på den maritima folktron som bland annat kom till uttryck genom förhållningsregler och tabun, noanamn, (initiations)riter, tecken och tydor i relation till vind och väderlek, samt föreställningar om vattenvarelser. Seminariet fokuserar, annorlunda uttryckt, på hur det maritima landskapet gavs en kulturell laddning och hur dess oberäknelighet, tillika farlighet, kunde bemästras genom magiska åtgärder och besvärjelser. Vad tänkte man? Vad tyckte man? Vad kände man? Vilka var traditionerna, föreställningarna och ritualerna?

Seminariet är inte endast tillbakablickande, utan målsättningen är också att problematisera idén om att det moderna samhället, med dess tilltro till vetenskap, teknik, rationalitet, avförtrollade vardagen. Som ett led i detta ska seminariet belysa hur den maritima folktron förändrades då segelfartyg successivt ersattes av ångfartyg (som delvis bemannades med en ny manskapskategori, maskinfolket som ofta saknade tidigare anknytning till sjön).

Vi vill också utforska om, var och hur det magiska maritima landskapet lever vidare i nutiden. I vissa avseenden är det maritima landskapet numera fullständigt transparent och förutsägbart genom förfinade navigationsmöjligheter, vetenskapligt baserade väderrapporter och en mängd andra tekniska hjälpmedel. På vilka sätt har detta påverkat det förtrollade magiska landskapet? Finns det idag nya former av folktro kopplat till den maritima världen och vilka uttryck tar de sig? På vilket sätt drar man nytta av traditionerna och i vilken form lever de i så fall vidare?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *