CfP: Värt att veta

SLS sjösätter en ny populärvetenskaplig bokserie, Värt att veta. I serien publiceras komprimerad kunskap i ett tilltalande format, för en bred publik. Böckerna är endast 60 sidor, men laddade med nya, oväntade tankegångar och synsätt på forskningsfrågor och teman: från potatis och pionjärer till makt och meningsbyggnad, kanske? En Värt att veta-bok kostar bara några euro och du hinner läsa den till exempel under tågresan Helsingfors–Tammerfors.

Vad är värt att veta? Vi söker dig som brinner för att berätta! Är du bra på att förklara vad du forskar om på ett släktkalas eller för den du råkar sitta bredvid på tåget? Finns det en händelse eller ett fenomen du vill fördjupa, förklara och öppna upp för en bred läsekrets? Ett tema eller ett begrepp som du känner som dina egna fickor? Nu finns alla möjligheter att presentera stort eller smått, reda ut trassliga trådar och göra det till synes obegripliga begripligt.

Vi har inspirerats av den danska populärvetenskapliga bokserien Tænkepauser som ges ut av Aarhus Universitetsforlag och av den svenska Bildningsboxen, som är ett samarbete mellan Anekdot/Bildningspodden och Norstedts förlag.


Lämna in ditt förslag

Skicka in ditt synopsis till vartattveta(@)sls.fi  senast den 30 april 2023.

Beskriv ämnet och den forskning du gjort på temat, manuskriptets tilltänkta struktur och motivera varför just du skulle passa som skribent i Värt att veta.

Längd på synopsis: 2 000 tecken inklusive blanksteg.

Du kan skriva på svenska, finska eller engelska.

Läs mera här: https://www.sls.fi/sv/vartattveta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *