Årsfestguide

En årsfest är en finare fest, där grundandet av en förening firas. Vår egen ämnesförenings, Vocalis, årsfest ordnas vart femte år, vilket betyder att nästa årsfest ordnas 2024, då vi firar att Vocalis fyller femton år!

Då man för första gången skall gå på en årsfest kan det kännas lite pirrigt, men så länge du har koll på lite vett och etikett så finns det nog inget att oroa sig över! Nedan hittar du samlat de regler, traditioner och tips om vett och etikett, som gäller under årsfesten och som det är bra att du har koll på. Alltid trevligare att gå på fest då man vet vilka traditioner som gäller och hur man förväntas bete sig!

Klädsel
På årsfest inbjudan står det alltid vilken klädkod som gäller, så kolla där. För de flesta årsfester brukar det vara högtidsdräkt med akademiska tecken som gäller. I praktiken betyder det här långklänning eller frack/mörk kostym. Med dessa bärs akademiska utmärkelsetecken, dvs. föreningsband, nationsband och dylikt.

Lång klänning
Det viktigaste vad gäller årsfest klänningen är att den är tillräckligt lång och att den är värdig/festlig. Egentligen borde klänningen nå ända ner till skon, men huvudsaken är att vaderna täcks. Det spelar inte heller så stor roll vilken färg eller vilket material klänningen har. Klänningen kan ha en slits. Klänningens ärmlängd kan variera från ärmlöst till lång ärm.
Observera dock att du måste ha axlarna täckta ända tills själva kvällsprogrammet börjar, d.v.s. ända tills du sätter dig till bords. Du kan täcka axlarna med t.ex. sjal, bolero eller annan festlig jacka.
Till långklänning kan handskar (långa eller korta) bäras. Skorna är festliga klackskor eller festsandaler. Det är dock klokt att ha bekväma skor för då är dansen roligare. Handväskan ska vara liten och får gärna vara samma material som skorna. Handväskan kan ha en smal rem.
Vill du bära klocka ska den vara diskret och festlig. Smycken väljer du enligt egen smak, huvudsaken är att de passar med klädseln.
Till festklänningen bärs gärna festfrisyr, traditionellt har regeln varit att nacken ska synas då håret är uppsatt, men vill du hellre ha håret nedsläppt så är det självfallet upp till dig. Frisyren kan ytterligare utsmyckas med spännen, band eller blommor oavsett om uppsatt eller nedsläppt. Damer bär inte huvudbonad på kvällstillställningar om den inte hör till en folkdräkt.

Frack
Fracken består av svart frackkappa (pingvinmodellen) och svarta byxor. Till fracken bärs vit frackskjorta, vit fluga, vit väst, svarta långa strumpor (benet får aldrig synas) och svarta festskor.
Kom ihåg galoscherna om det är dåligt väder och du inte vill ha våta fötter hela kvällen. Då du är utomhus kan du använda en lång mörk kappa. Med fracken kan du också bära vita handskar och svart hatt. Kom dock ihåg att lämna dessa i garderoben; inga hattar i festsalen! Till fracken ska du inte använda armbandsur, men istället kan du t.ex. ha en fickklocka.

Mörk kostym
Den mörka kostymen är svart/mörkblå. Till den mörka kostymen bärs vit skjorta och en diskret slips (glöm Hawaji-mönstret). Med den mörka kostymen får du ha klocka, men inte vita handskar.

Långklänningen eller fracken kan även alltid ersättas med folkdräkt!

Akademiska tecken
Till festdräkten bärs band som visar vilka organisationer man tillhör. Dessa band är föreningsband, nationsband samt kårband (ÅAS). På färgerna känner du alltså igen vilka organisations band det är frågan om.
Med långklänning bärs banden som en rosett. Rosetten fästs på klänningen vid vänster bröst.
Med frack bärs banden under västen, snett från höger axel nedåt mot vänster sida. Banden ska ligga mellan andra och tredje knappen på frackskjortan.
Med mörk kostym bärs banden på kavajens omslag.

Utmärkelse-, heders- och högtidstecken bärs på vänster sida om inte annat bestäms för ett specifikt tecken. Ifall du bär flera band eller rosetter bärs de i ”storleksordning”, dvs. studentkårens band bärs överst, sedan nationernas och underst andra föreningars.

Vocalis föreningsband
Vocalis föreningsband viks på samma sätt som ÅAS kårband. Här hittar du ÅAS instruktioner för hur man viker årsfestbandet: https://www.instagram.com/aastudentkar/p/yUd9dLgfxw/.

 

Banketten

Cocktail
Banketten börjar vanligtvis med cocktail. Om du har långklänning ska du ännu ha axlarna täckta. Under cocktailen kan du gå runt och bekanta dig med de andra gästerna samt sittordningen. Sittordningen finns oftast uppsatt på väggen eller utdelas som tryckt handprogram. Ingen går in i salen förrän marskalken ger besked om att middagen är serverad!
Hedersgästerna sitter för det mesta vid honnörsbordet. Dessa gäster går sist in i salen och brukar vanligtvis bli presenterade för gästerna medan de går in (=blir inknackade). Du ska alltså ha hunnit slinka in före dem.

Före maten
När du kommit in i salen och hittat din sittplats vid bordet ska du ställa dig bakom din stol och vänta på att fanorna blivit inburna. Vänd dig så att du följer Finlands fanas gång då den bärs in. Kom ihåg att presentera dig för ditt bordssällskap!
När alla en gång satt sig vid bordet stiger i regel ingen upp förrän varmrätten är utburen. Helst ska du inte alls röra dig från bordet innan hela middagen är avklarad om det inte är “nödvändigt” – men om du måste gå så försök göra det diskret; helst inte mitt i ett tal eller annan programpunkt.

Sång och tal
Sångledaren har en mycket viktig roll på årsfesten; de bestämmer när det sjungs och vad som sjungs. Endast och enbart sångledaren har denna rätt! Det finns tillfällen då enstaka gäster kan börja på en sång, men aldrig utan sångledarens tillstånd. När sångledaren har ordet är alla andra tysta. Samma gäller då marskalken pratar eller då någon håller tal. Man äter heller inte då tal hålls, men om man blir törstig kan man diskret ta en klunk.

Konferens
Konferens är årsfestspråk för en paus på x antal minuter (ofta ca 20min). Under konferensen hinner festdeltagarna gå på toalett, införskaffa mer förfriskning till bordet eller ta en sväng utomhus. Följ marskalkens anvisningar.

Skålandet och middagen
När alla satt sig till bords presenteras sångledarna och annan för festen viktig information. Sångledarna sätter sedan igång med Helan, vilket inleder förrätten. Efter varje snapsvisa skålas det.
Skålandet går till på följande sätt: höj snapsglaset, men inte upp i skyarna. Samtidigt vänder du dig snett till vänster mot din bordsgranne och ser denna i ögonen och säger ”skål”. Samma procedur görs med personen som sitter snett till höger om dig och sedan med personen som sitter mittemot. Efter detta får du dricka.

Efter den första skålen får du börja äta. Till förrätten används de bestick som är placerade längst ut från tallriken. Till förrätten dricks förutom snaps oftast öl och eventuellt förrättsvin, vatten kan och bör drickas när som helst under hela middagen. Öl dricks ur det glas som står framför ölflaskan. Glasen är placerade framför tallriken i den ordning de ska användas från höger till vänster.
Huvudrätten får du börja äta när de som sitter närmast runt dig har fått sin mat. Under huvudrätten dricks vin och till vinet sjungs vinvisor, men i motsats till snaps får du dricka vin även då det inte sjungits. Huvudrätten äts med besticken närmast tallriken.
Efterrätten äts med efterrättsbesticken som finns ovanför tallriken: gaffel, sked eller både och enligt vad som är dukat. Kaffet avnjuts i samband med eller utan efterrätten. Till kaffet serveras punsch, cognac eller någon likör, i studentsammanhang oftast punsch.

När middagen är avnjuten och kaffet också tagit slut avslutas banketten med ”O gamla kling och jubeltid”. Andra versen av sången (börjar ”På mössan ligger…”) finns ofta med i sånghäftet, men får aldrig sjungas i fredstid. Under sista versen hör det till att alla stiger upp, och efter det får du inte sätta dig ner. Middagen är härmed avslutad och dansen kommer snart att börja. Ifall tid finns och du känner dig lite stel så ta en snabb promenad för att värma upp medan musikanterna gör sig redo.

Dansen
Ibland finns det ett danskort vid din plats, då skriver du upp vilken dans du ska dansa med vem. Du borde dansa den första dansen med din bordsdam/kavaljer, sedan med den som suttit på din andra sida och sedan den som suttit mittemot dig. I regel dansar man två danser (efter varandra) med samma person, fastän det bara kallas en dans.

Nachspiel och sillfrukost
Nachspiel och sillfrukost (sillis) hör till de mer inofficiella delarna av årsfesten. Nachspiel inleds efter att banketten tagit slut och är en efterfest. Nattmat (t.ex. pyttipanna) brukar vanligen serveras just innan eller under nachspielet eftersom natten vanligen blir ganska lång.

Sillisen börjar dagen efter festen kl.12 och hit får du komma klädd precis hur du vill – vanligast är kanske studenthalare, en skojig hatt och eventuellt solglasögon.