Hur gick Slush? – Ina

Jag har äntligen återhämtat mig från den mest intensiva universitetskursen i mitt liv. Att vistas fem veckor i ett land där de flesta inte förstår engelska, temperaturen visar 30 grader varje dag och där man äter nudlar och ris varje dag har varit samtidigt roligt och utmanande. Men nu ska ja berätta lite om min egna upplevelse på Slush. Som Baltzar nämnde så arbetade vi tillsammans med matchmakingen på Slush.

Vi påbörjade arbetet med matchmakingen då när jag bytte till Shanshans team. Lauri Virkkunen hade erfarenhet om förra årets matchmaking så han hjälpte oss igång med arbetet, men efter det var det nog helt enkelt bara att själv hitta på lösningar till hur vi skulle få mycket människor till matchmaking appen Brella. Önskemålet var att ha så många möten som möjligt färdigt bokade redan före Slush, men vi planerade även att få människor att boka möten under Slush. Baltzar nämnde redan statistiken, så allt som allt for väldigt bra för oss. Första dagen då Slush hade mer besökare så var vårt mötesområde fullpackat hela dagen medan på lördag då antalet besökare var mindre, hade vi lite mindre möten bokade.

Dag 0

Dag noll, d.v.s dagen före själva evenemanget så packade vi våra pick och pack och tog oss till Shanghai Automobile Exhibition Center, SAEC. Här fick jag och Baltzar se bubblan för första gången. Bubblan, som skulle fungera som vårt mötesområde, var designad av en universitetsproffessor från Tongji University. Jag och Baltzar fick snabbt veta att det fanns två problem med den, första var att den fungerade som en ballong vilket betydde att då dörren öppnades, kom all luft snabbt ut och bubblan rasade. Andra problemet var att den luktade väldigt starkt plast inuti. Efter lite konsultering med våra Slush kolleger så bestämde vi oss att ha alla möten utanför bubblan, vilket i slutändan fungerade utmärkt.

Den väldigt populära bubblan.

Dag 1 

Första dagen gick hur bra som helst. Jag stressade först jätte mycket att vi inte skulle få bubblan färdig i tid. Vi fick hjälp av studeranden från Tongji University för att dekorera innanför och utanför bubblan. Klockan började närma sig 10 och det så ut som att ingenting var klart. Men plötsligt jämt kl. 10 så var allt klart och jag kunde pusta ut. Vi hade litet möte med våra volontärer om hur de skulle arbeta och 10:30 började vi med våra första Brella möten. Dagen rullade på väldigt fint och vi hade en massa med möten inbokade. Jag fick även träffa många nya människor som kom till mötesområdet. Det enda som vi inte hade räknat med var hur mycket arbete bubblan krävde. Det var i vissa stunder en lång kö av människor som ville gå in i bubblan. Men då gjorde  vi så att några volontärer stod vid ingången för att släppa mänskor in och ut från bubblan, vilket gjorde då att vår bubbla fungerade bra.

Dag 2

Jag med min själv designade affisch för vårt mötesområde.

Dag två kunde vi ta det lugnt med Baltzar då vi visste att våra volontärer var kapabla att arbeta självständigt. Våra volontärledare var jätte smarta så vi lät dem hantera arbetet för det mesta. Så äntligen fick man själv också njuta av Slush. Jag kollade på ett intressant tal och på pitching competitionen tillsammans med de andra. Då och då gick jag till mötesområdet för att kolla läget. Våra volontärer var så söta, en hämtade till oss Fazers blå choklad och en gav mig och Baltzar ett kort där hon hade skrivit att hon gillade oss väldigt mycket och att hon ska komma nån dag och hälsa på oss i Finland.

Jag hoppas att de som bokade möten under Slush fick verkligen nya meningsfulla kontakter som de kan ha nytta av även efter Slush. Fastän jag själv inte deltog i mötena, så fick jag själv också lära känna en massa nya människor, och jag tycker att det är något som Slush verkligen handlar om. Att få lära känna nya verkligen intressanta människor från runtom i världen från olika industrier och lära något nytt från dem.

Detta har varit en lärorik upplevelse och jag är så glad att jag har fått vara med i Slush Shanghai teamet och ordna ett så fantastiskt lyckat evenemang.

Turku people plus Dinis som blev vår femte medlem.

// Ina

Min Slush – Ann-Christine

Exakt för en vecka sedan tog Slush Shanghai 2018 slut. Nu har vi redan varit en vecka tillbaka i Finland men det känns som de fem veckorna vi just tillbringade i Kina gick minst lika fort som den här första veckan här hemma. Under våra fem veckor i Shanghai hade vi nämligen inte bara mycket arbete utan också stort ansvar: vi ville göra Slush Shanghai 2018 till den största internationella startup konferensen i Kina! De långa arbetsdagarna på kontoret och alla de förberedelserna vi gjorde inför själva evenemanget bar av och vi lyckades locka ungefär 10 000 besökare till vårt två-dagars evenemang!

Vad gjorde jag under själva Slush evenemanget?
Min uppgift under Slush Shanghai 2018 evenemanget var att fungera som host på Main Stage. I och med att det skulle ha blivit två väldigt långa dagar bestämde vi i Core-teamet att vi delar upp dagarna så att jag och Kristoffer är hosts tillsammans med våra par under den första dagen och Nasim (från Helsingfors Slush) och jag tillsammans med våra par är hosts under den andra dagen. Jag var den som planerade tidtabellen och parade ihop hostena.  Detta kan låta som en enkel uppgift men den visade sig dock vara lite problematisk  i och med att alla kineser som var villiga att vara hosts var tjejer vilket gjorde att jag enkelt kunde hitta ett par till Kristoffer och Nasim medan jag hade mera problem i att hitta ett kinesiskt par till mig själv. Detta löste sig dock till slut i och med att Chen Wang, CEO för Slush China, hade en vän, Mengchun, som ville ställa upp för den första dagen och således blev par med mig. För den andra dagen ”lånade” jag en ivrig volontär, Dustin, från Engine Room (workshop area).

Jag förberedde mig till min uppgift i förväg genom att skriva ner vad jag eventuellt kunde säga på scenen. I och med att jag var host på Main Stage under de två dagarna och för den längsta tiden, var jag också ansvarig för att ha ett lite längre tal i början av evenemanget. I mitt tal påminde jag exempelvis publiken om matcmakingen och förklarade vad Slush egentligen handlar om. Detta tal övade jag flera gånger med mitt par, Mengchun, för att det skulle löpa smidigt under evenemanget.

Slush Shanghai 2018 opening

Dag 1
Att gå upp på Main Stage framför mer än 6000 besökare (som kom till evenemanget under den första dagen) är inte den lättaste uppgiften jag har gjort i mitt liv men utan tvekan en av dem som jag kommer att minnas för evigt. I och med att jag hade övat mitt ”opening speech” i flera timmar dagen före evenemanget, var jag nästan inte alls nervös att gå upp på scenen. Hursomhelst var det ändå lite spännande speciellt i början eftersom en av talarna före mig pratade för länge och den andra kom till backstage i sista möjliga minuten och nästan missade sin tid. Dessa två saker gjorde att vi hamnade vara beredda på att gå upp på scenen vilken sekund som helst och vara även beredda på att förlänga eller förkorta vårt tal beroende på vad som skulle hända på scenen just före vår tur. Allt gick ändå bra och vi hann säga allt det som vi hade planerat. Inga andra överraskningar hände under den första dagen förutom då jag var tvungen att gå upp på scenen och avbryta en talare som inte respekterade sin tid och pratade för länge.

Dag 1, host tillsammans med Mengchun

Dag 2
Den andra dagen var mycket lik den första men nu hade jag ett nytt par, Dustin. I och med att vi var hosts först på eftermiddagen hade jag lite tid på morgonen att gå runt och lyssna på några intressanta talare. Själva hostandet gick bra också den här dagen och jag kunde verkligen njuta av min uppgift. Jag hade även möjlighet att prata med några talare med vem jag redan hade varit i kontakt med före själva evenemanget.

 

// Ann-Christine

Min Slushupplevelse – Baltzar

I nästan 5 veckor har jag arbetat med matchmakingen under Slush tillsammans med Josephina. Vi har planerat vägen ändå från online matchmaking till offline meetings, och allt runtomkring. Vägen fram till Slush Shanghai 2018 har varit lång och arbetsam men samtidigt väldigt givande. Inom matchmakingen har vi i princip haft fria händer, så länge som slutresultatet blir bra. För att säkerställa att matchmakingen skulle bli lyckad har vi haft kontakt med Lauri Virkkunen som arbetade med matchmakingen under Slush förra året. Vi har också fått stöd av Shan Shan Yu, Head of Startup Operations, och Chen Wang, CEO of Slush China.

Slush Shanghai 2018 – Kinas största internationella startupevenemang – är ingenting som går att förbereda sig inför och även om jag har dedikerat 5 veckors ihärdigt arbete så tar to-do listan aldrig slut. Varje dag närmare evenemanget blev listan på saker vi borde göra bara längre och längre och det var svårt att förstå hur vi skulle lyckas. Men trots att dygnets timmar inte alltid räckte blev slutresultatet imponerande!

Vad gjorde jag under Slush?

Mina arbetsuppgifter och ansvarsområden under Slush Shanghai var relativt enkla, till synes åtminstone. Jag var ansvarig för matchmakingen under Slush där investerare och startups skulle kunna mötas och skapa meningsfulla och långvariga kontakter. Därtill så hade vi runt 20 stycken volontärer och två volontärledare som vi hade i uppgift att leda under evenemanget.

Josephina och jag med nästan alla våra matchmakingvolontärer.

Pre-Slush

Torsdagen före Slush for jag till Shanghai Automobile Exhibition Center (SAEC) i Anting, Shanghai, där Slush Shanghai 2018 äger rum. Platsen, som är en industristad, ligger långt ifrån centrum så det tar åtminstone en timme från vår lägenhet i Shanghai att åka dit. Vi anlände runt 11 tiden och började sätta i ordning matchmakingområdet. Planen var att ha själva mötena i en stor plastbubbla som Professor Su från Tongji University i Shanghai hade designat och byggt tillsammans med sina elever. Inne i plastbubblan var luften väldigt dålig och plastlukten stack i näsan. Av den orsaken bestämde vi att hålla mötena utanför bubblan och använda själva bubblan som en konstutställning istället.

Slush Dag 1

Den första dagen av Slush skulle vi alla vara på plats klockan 7 på morgonen på SAEC, så det blev en tidig uppstigning för att hinna äta den eftertraktade hotellfrukosten. Vi träffade våra volontärer vid 8-tiden och dörrarna till Slush öppnade 8:30. Våra volontärer arbetade i två olika team med varsin teamleader. Investerare och startups har hittat och bokat möten med varandra via Brella i förväg, men vårt mål var också att försöka få besökare att registrera sig och använda Brella på plats.

Via Brella kan besökare boka 20 minuters möten och de blir automatiskt tilldelade ett mötesbord vid vår bubbla. Totalt hade vi 30 bord varav 4 var reserverade för våra partners PwC och WEPLUS. Varje volontär hade sedan ansvaret för ett par bord och såg till att de som skulle ha möte hittade till rätt bord, och att ingen utomstående satt vid bordet. Under första dagen hade vi många möten och vår nyttjandekapacitet låg på runt 60 procent. Således hade vi också lediga bord ifall 20 minuter inte räckte för ett möte och vi kunde även erbjuda impromptumöten. Dagen var riktigt lyckad och besökarna var nöjda med vår matchmaking, även om själva bubblan var i blickfånget av de flesta besökarna.

Så här såg vår bubbla ut, kön till konstutställningen innuti var ibland längre än till vår matchmaking.

Slush Dag 2

Andra dagen var lik den första, men besökarantalet var mycket lägre. Det gjorde att vi inte hade lika många möten bokade under lördagen och vi hade även färre impromptumöten. Vår nyttjandekapacitet låg på lördagen kring 30 procent. Största orsaken berodde på att SAEC ligger så långt utanför centrum plus att det var dåligt väder.

Till och med ordningsvakten hann testa våra mötesbord!

På lördagseftermiddagen började alla bli trötta och flera besökare passade på att ta en tupplur på våra sköna bänkar. Så gjorde även vår ordningsvakt som håll koll på oss vid matchmakingen.

Under helgen hade vi totalt 474 bokade möten och 745 användare av vår matchmakingplattform Brella. Slush var ett väldigt lyckat evenemang med intressanta talare, paneler, workshops och startups. Förhoppningsvis bidrog vi  till att sprida ordet om Slush Shanghais tema Create the New Acceptance och visa världen vad blockchain, Internet of Vehicles, Internet of Things och HealthTech har att erbjuda i nära framtiden.

//Baltzar

Vad hände under Slush? – Kristoffer

Efter fem veckor av långa dagar, blod, svett och tårar kom den dagen som vi hade väntat på. Tidigare under sista veckans måndagsmöte, hade vi en annan agenda, än vad alla tidigare möten före denna måndag hade haft: Där gick vi igenom allt som skulle hända under evenemanget, uppgifter och ansvar osv., i detalj – och nu skulle dessa planer förverkligas.

Under dessa fem veckor hade jag inte egentligen tänkt på att allt skulle slutligen kulmineras i ett enda evenemang.

Vad gjorde jag då?

Till mina uppgifter hörde att vara med och ordna Founder & Investor Day på torsdagen före själva evenemanget. Utöver det hade jag under evenemanget som uppgift att under den första dagen (fredag-eftermiddag) vara host på main-stage. Under den andra dagen skulle jag vara host på Pitch-Stage. 

Dag -1

Founder & Investor Day var ett evenemang som gick ut på att ge startupföretagen som skulle delta i pitchtävlingen råd inför tävlingen – och dessutom också ge en chans för deltagarna att mingla med andra startups och investerare. Evenemanget gick till slut ok, trots svårigheter att hitta instruktörer till en pitching workshop, som skulle hjälpa företagen att slipa sin inkommande pitch.

Founder & Investor Day paneldiskussion: “Lokalisering av ditt företag på den kinesiska marknaden”

Efter evenemanget (som hölls på ena sidan staden) började jag resan mot platsen, belägen i Jiading distrikten (på andra sidan staden), där Slush nästa dag skulle för den fjärde gången sätta igång evenemanget i Kina.

Jag anlände till Shanghais bilmässcentrum nångång efter kl. 23 på kvällen och träffade mitt hostpar, volontären Meng Lu, som hade väntat på mig där hela dagen. Nu var det dags att bekanta sig med själva området för evenemanget, scenen, samt se lite på vad som vi skulle säga framför den stora publiken nästa dag.

Vyn från scenen

Vi tog båda en DiDi (lokal Uber) till varsitt hotell närmare klockan två på natten. Nästa dag behövde vi ännu förbereda stödlappar för scenen. Eftersom core-teamet ombads vara på plats nästa dag klockan 7:00 på evenemanget, blev det inte denna natt heller så mycket sömn.

Slush, Dag 1

På morgonen skulle jag fortsättningsvis förbereda mig för att hosta, och fick snabbt skärpa min kinesiska för att kunna imponera den lokala publiken, samt gå genom vad som skulle sägas på engelska. Planen var alltså att jag skulle tala huvudsakligen engelska och mitt par kinesiska. På huvudscenen gällde minutschema: 15 minuter för keynote-tal, 20 minuter för paneldiskussioner och 2 minuter för byte, det vill säga för att talaren kommer ner från scenen, hostparet välkomnar nästa talare och denne kommer upp på scenen och påbörjar talet. Inget oförväntat hände under vår tid som hosts, så vi behövde inte heller hålla en egen show, för att dra ut tiden.

Jag och Meng Lu på scenen

Till slut spände jag mig mindre än jag skulle ha trott, så hostandet blev inte så tungt, fastän det gällde att hela tiden vara på alerten, ifall det plötsligt gällde att gå upp på scenen. Vi kunde med Meng Lu vara stolta över oss själva efter vår del – det är ändå inte så ofta man står framför flera tusen människor och talar.

På kvällen blev det att gå relativt tidigt att sova (=innan klockan 00:00), då det blev ändå en till tidig väckning nästa morgon också.

Dag 2

Den andra dagen skulle jag vara host för pitchtävlingen. Här måste jag också innan tävlingens början förbereda materialet som behövdes. Denna scen var en hel del sämre organiserad än huvudscenen, där minutschema gällde. Pitchtävlingen gick ut på att tillsammans 80 startups fick pitcha sina företag för en domarpanel. Detta år hade vi på Slush 4 grupper för denna tävling: Blockchain, Healt-Tech, Internet of Things och Internet of Vehicles. Företagen hade 3 minuter tid på sig att pitcha, som följdes av en 2 minuter lång Q&A med domarna. Jag ansvarade för hostandet av Internet of Things.

Andra dagens IoT-pitchtävling

Tävlingen gick bra, utan några större problem. Senare under dagen tävlade top 6 startups i finalen på huvudscenen.

En av evenemangets höjdpunkter– Pitchtävlingsfinalen

Efter evenemanget blev det fest, ca 100 selfies med 100 olika volontärer, samt flera kramar och bilder med core teamet och andra okända personer, som tydligen hittade sin väg upp till scenen. Efteråt tog vi festen med oss till Shanghais natt.

3:e perspektiv på en av de hundratals selfies som togs

/Kristoffer

Äntligen hotellfrukost?

Vår sista vecka i Shanghai börjar närma sitt slut men före vi åker hem finns det en massa arbete kvar för evenemanget. Våra arbetstider varierar mycket då vi egentligen börjar morgonen med att göra några jobbgrejer hemma och sedan tar vi metron till jobbet och börjar arbeta. När vi kommer hem arbetar vi fortfarande kvällarna så den sista veckan har vi inte så mycket fritid. Tack och lov har vi haft alla veckoslut lediga så då har vi gått ut och se Shanghai. Det känns faktiskt att man har upplevt mycket under senaste fem veckorna och att nu kan man åka hem till Finland rikare i upplevelser. Vissa av oss räknar redan hur många dagar det är kvar tills man kommer hem och kan igen äta färska grönsaker och gott kött. Den kinesiska maten har varit god men vi är redo för västerländsk mat.

Snart är det dags!

Tröttheten börjar redan märkas då vi skrattar åt varje minsta lilla sak. Dessutom börjar våra morgonmålsalternativ vara slut, nuförtiden äter vi bara gröt utan något därpå, inte kanske så lyxigt. Tack och lov åker vi idag till ett hotell för två nätter som är nära Shanghai Automobile Exhibition Center, där Slush hålls. Slush betalar för vårt hotell, vilket är schysst, då vi annars borde åka varje morgon åtminståne en timme från vår lägenhet till SAEC. Vårt största önskemål är att vi kan få gott morgonmål på hotellet 🙂

/ Josephina, Baltzar, Ann-Christine, Kristoffer

Arbetsdagen som slutade på KTV

Att jobba på Slush innebär långa arbetsdagar och inte så mycket fritid. Förra vecka stannade Ann-Christine och Kristoffer på kontoret ända till kl 22:00, medan Ina och Baltzar var färdiga med dagens arbete och således kunde gå tidigare hem.

För att evigt minnas vår långa arbetsdag, bestämde vi (A-C och Toffe) då att gå och ta en öl med våra kompisar Albert “Albie” Liangyou och Jane “Kuan-zhen Lai”, som stannade kvar på kontoret för att hålla oss sällskap. Vi for tillsammans på afterwork på Stone Brewing i kontorets nedersta våning.

På afterwork! Från vänster: Toffe, Albert, Jane och A-C

Att endast gå hem efter vår lilla afterwork skulle ha bara varit pinsamt för oss alla och därför bestämde vi oss att fortsätta kvällen till ett kinesiskt karaokeställe “KTV”.  Där sjöng vi allt från ABBA till nyare pop-låtar och Toffe till och med sjöng på kinesiska tillsammans med Jane och Albert – Wau!

Att avsluta kvällen på KTV var ett bra beslut – det trötta men glada gänget kom först hem klockan 3 på morgonen !

Konkreta exempel på det som vi har gjort!

Hej!

Vi har jobbat väldigt flitigt under cirka 4 veckor. Denna vecka är det redan dags för själva Slush-evenemanget vilket syns bland annat i arbetstakten.

För mig (Ann-Christine) har de senaste två veckorna varit packade med att göra olika posters till Speakers. Nedan ser ni några exempel på de posters jag har skapat. Några kanske märker att templaten har ändrats på vägen – detta på grund av att ny information dyker upp hela tiden och då måste vi anpassa till det och göra ändringar ständigt.

Speciellt nöjd är jag med den sista poster om Elton Huang. Jag hamnade göra hälften av bakgrunden själv med en kinesisk version av Photoshop vilket var en verklig utmaning! Man kunde således nästan säga att jag nu har basic kunskap i kinesiska.  Utöver dessa speaker posters har jag gjort massor med posters till olika communities och co-working spaces. Denna vecka blev arbetsbördan dock lite mindre i och med att Baltzar och några andra kom med till poster factoryn! Att jag har bl.a. lärt mig att bättre använda PowerPoint och Photoshop har nog varit väldigt fint!

Jag (Ina) har jobbat tillsammans med Baltzar för att aktivt marknadsföra vår matchmaking app Brella. Detta har speciellt varit en lärorik upplevelse då vi har lärt oss att marknadsföra via olika marknadsföringskanaler. Vi har exempelvis skapat en powerpoint presentation som vi har kunna distribuera sedan vidare för att ge en kort introduktion till Brella. Vi har skrivit och designat själv tre olika nyhetsbrev för Brella, en för de som köpt en biljett  för startups, en för investerare och en för de som köpt antingen executive pass eller conference pass. Vi har lärt oss använda programmet Mailchimp där man kan skicka massvis med mejl. Först tänkte vi använda vår Gmail men de va rookie mistake så tack och lov fick vi hjälp från vårt marknadsföringsteam.

Jag har även fått nu ett nytt uppdrag, nämligen skapat en LinkedIn profil för Slush Shanghai. Detta är ett av våra försök att boosta biljettförsäljningen. Jag skall uppdatera material på profilen, samt mitt mål är att ta kontakt med minst 500 personer, och skicka dem meddelande om Slush och distribuera en rabattkod så de får gratis biljetter. Först lät det som en enkel uppgift, men efter två dagar har jag fattat att det verkligen inte är det om man inte är proffs på LinkedIn. (PS. Ni kan hitta profilen här https://www.linkedin.com/in/slush-shanghai-296b3b16b/ ). Förutom LinkedIn profilen har vi försökt aktivt marknadsföra på andra kanaler som WeChat (Kinas mer mångsidigare version av Whatsapp), Twitter, LinkedIn, Facebook etc..

Jag (Baltzar) arbetar största delen av tiden med Brella och ser till att systemet fungerar och är användarvänligt. Tillsammans med Ina försöker vi få så många som möjligt att använda matchmakingen. Mer konkret så är jag i kontakt med investerare och startups och ger dem information om Brella och hjälper dem att skapa användarkonton. Ina och jag har ansvaret över matchmakingen på Slush Shanghai 2018, så vi funderar dagligen på olika frågor gällande praktiska arrangemang under evenemanget. Utöver matchmaking så hjälper jag till med evenemangets affischer. Jag gör uteslutande affischer på Slush community partners, vilka samarbeta med och hjälper till att marknadsföra Slush.

Jag (Kristoffer) jobbade förra veckan mycket med att sammanställa/kolla businessplaner, som startupföretagen som ansökt till pitchtävlingen skickat in. Detta var nödvändigt för att kunna avgöra vilka 80 stycken företag som skulle få delta i pitchtävlingen, från de hundratals ansökningarna som kommit in. Det blev en snabbkurs i blockchain, health-tech, internet of things och internet vehicles, vilket var synnerligen lärorikt – att få se några av de nyaste och mest intressanta innovationerna inom teknologi-industrin är något som jag fann intressant. Men arbetsamt var det nog.

Denna vecka blev jag också (liksom Ann-Christine) indragen i Slush:s lilla “poster factory”, där materialet för partners och andra inbjudna deltagare skapas. Mycket att klippa och klistra. Här är några Keynote-avkommor:

 

 

 

 

På matresa i Kina – del 1

Hej igen!

Någon kanske undrar att vad äter man då i Kina? Det undrade vi också för att vi tänkte att den kinesisk mat som vi ätit i Finland, inte kan vara densamma som man äter här. Under våra tre veckor i Kina har vi kommit fram till att kineser äter faktiskt mycket nudlar, dumplings och ris. Första veckan var kanske en liten chock då den kinesiska maten inte smakade så gott åt alla, men eftersom alla gator är fulla med restauranger har det varit lätt för oss att bara testa sig fram. Vi har sen dess ätit en massa god mat för super billigt (billigare än studentlunch!).

Kalla nudlar

Då och då måste vi alltid besöka  ett västerländskt ställe för att äta en hamburgare eller pasta på grund av att nudlarna börjar komma ut ur öronen. Då man får en nudelportion för 2€ så betalar man runt 10€ för en hamburgare.

På morgonen av vår första arbetsdag gick vi till ett ställe nära vår lägenhet för att äta vår första kinesiska morgonmål. Ann-Christine blev så förtjust i maten så hon lärde sig en lång mening på kinesiska så hon kunde beställa portionen själv utan Kristoffers hjälp. Tyvärr när vi skulle fa dit på nytt en annan gång utan Kristoffer, var stället stängt. Istället gick vi till ett kinesiskt bageri för att köpa croissanter. I alla bagerier här säljer dom bara söta bakverk, t.o.m när vi med Baltzar och Ann-Christine köpte vitlöksbröd, så var själva brödet sött.

Nudlarna från första dagen.

Vi har även ätit en massa frukter då vi har två fruktbutiker brevid vårt hus. Ägarna har redan börjat känna igen oss, då vi går dit varje dag och fylla på vårt dagliga behov av äppel och bananer.

En till grej som jag (Ina) tycker att vi saknar i Finland, är små iste-shoppar. Man får välja mellan olika tesorter, och sedan kan de tillägga frukter om det är fruktte, och “bubbles” om det är mjölkte. Supergott!

Bubbletea!

Hälsningar,

Josephina, Ann-Christine, Baltzar och Kristoffer

Fyndar på Black Market..

…eller va det månne fake market?

Förra veckoslutet bestämde åbodelegationen att åka till den kända black eller fake marknaden på Shanghai Science and Technology Museum. Marknaden ligger typ under jorden under museet, som vi slutligen inte besökte eftersom gänget hade brottom att fa hem och fixa sig inför lördagkvällens höjdpunkt, nämligen ett rooftop party.

Utomhusbio på själva rooftoppen!

Slush var en partner för ett evenemang som hölls på Cinker Pictures, så vi fick alla komma in gratis. Efter rooftop festen fortsatte vi till ett stort festkomplex Found 158 som var fullt med restauranger, barer och nattklubbar. Kineserna kallar stället även för “Foreigners Park” eftersom det är populärt bland utlänningar.

 

 

 

På söndag vaknade hela gänget tidigt för att även sporta lite. Medans Kristoffer drog sig på gymmet, tog vi tre det lite lugnare genom att “bara” gå uppför trapporna till vår penthouse på 25:e våningen. Baltzar gjorde det t.o.m. två gånger!

På dagen var det äntligen dags för lite souvenirshopping och ett besök till världens största Starbucks som öppnades 2017.

Innanför Starbucks Reserve Roastery

Eftersom Kristoffer har alla möjliga kinesiska appar och bankkort så kunde han hyra cyklar åt oss så vi kunde cykla runt i stan också.

PS. Vi och Singapore teamet har blivit riktiga kändisar. Förra veckan hade vi en Skype-intervju med Åbo Underrättelser för de ville veta mer om oss och vårt projekt.

Vår artikel i ÅU.

Det var allt för denna gången, stay tuned for more! Slush Shanghai närmar sig med stormsteg och snart är vår tid här i “The Paris of Asia” slut.

Hälsningar,

Josephina, Baltzar, Kristoffer och Ann-Christine

Startup Pitch Training Workshop

Igår arbetade Åbodelegationen hela dagen på ett annat co-working space som heter WeWork, eftersom på kvällen ordnade Slush China en pitch training riktad till nya startup entreprenörer. Vi tyckte all mycket om WeWork kontoret med mjuka soffor, gratis kaffe och öl. Således var det även ett ypperligt  ställe att ge in intervju åt Åbo Underrättelser.

På väg till WeWork!

På eftermiddagen var det dags för själva pitch workshoppen. Åbodelegationen hann nätverka med deltagarna före evenemanget började och vi var även flitigt med och marknadsförde Slush Shanghai 2018 evenemanget.

Åbodelegationen på eventet!
Pitch-tips!

Startup pitch workshoppen handlade till exempel om kroppspråkets betydelse när man pitchar och vikten av att börja sin pitch på ett unikt sätt. Deltagarna fick pitcha sina affärsidér till publiken varefter Erik Ackner, Oscar Ramos och Mahdi Shariff, som höll workshoppen, gav feedback.

Mahdi ger tips!
One-on-One Pitching på gång!

Allt som allt var workshoppen väldigt lyckad och många deltagare fick intressen att delta i Slush Shanghai som äger rum om cirka två veckor!

Hälsningar,

Ann-Christine, Kristoffer, Baltzar och Josephina