Vad hände under Slush? – Kristoffer

Efter fem veckor av långa dagar, blod, svett och tårar kom den dagen som vi hade väntat på. Tidigare under sista veckans måndagsmöte, hade vi en annan agenda, än vad alla tidigare möten före denna måndag hade haft: Där gick vi igenom allt som skulle hända under evenemanget, uppgifter och ansvar osv., i detalj – och nu skulle dessa planer förverkligas.

Under dessa fem veckor hade jag inte egentligen tänkt på att allt skulle slutligen kulmineras i ett enda evenemang.

Vad gjorde jag då?

Till mina uppgifter hörde att vara med och ordna Founder & Investor Day på torsdagen före själva evenemanget. Utöver det hade jag under evenemanget som uppgift att under den första dagen (fredag-eftermiddag) vara host på main-stage. Under den andra dagen skulle jag vara host på Pitch-Stage. 

Dag -1

Founder & Investor Day var ett evenemang som gick ut på att ge startupföretagen som skulle delta i pitchtävlingen råd inför tävlingen – och dessutom också ge en chans för deltagarna att mingla med andra startups och investerare. Evenemanget gick till slut ok, trots svårigheter att hitta instruktörer till en pitching workshop, som skulle hjälpa företagen att slipa sin inkommande pitch.

Founder & Investor Day paneldiskussion: “Lokalisering av ditt företag på den kinesiska marknaden”

Efter evenemanget (som hölls på ena sidan staden) började jag resan mot platsen, belägen i Jiading distrikten (på andra sidan staden), där Slush nästa dag skulle för den fjärde gången sätta igång evenemanget i Kina.

Jag anlände till Shanghais bilmässcentrum nångång efter kl. 23 på kvällen och träffade mitt hostpar, volontären Meng Lu, som hade väntat på mig där hela dagen. Nu var det dags att bekanta sig med själva området för evenemanget, scenen, samt se lite på vad som vi skulle säga framför den stora publiken nästa dag.

Vyn från scenen

Vi tog båda en DiDi (lokal Uber) till varsitt hotell närmare klockan två på natten. Nästa dag behövde vi ännu förbereda stödlappar för scenen. Eftersom core-teamet ombads vara på plats nästa dag klockan 7:00 på evenemanget, blev det inte denna natt heller så mycket sömn.

Slush, Dag 1

På morgonen skulle jag fortsättningsvis förbereda mig för att hosta, och fick snabbt skärpa min kinesiska för att kunna imponera den lokala publiken, samt gå genom vad som skulle sägas på engelska. Planen var alltså att jag skulle tala huvudsakligen engelska och mitt par kinesiska. På huvudscenen gällde minutschema: 15 minuter för keynote-tal, 20 minuter för paneldiskussioner och 2 minuter för byte, det vill säga för att talaren kommer ner från scenen, hostparet välkomnar nästa talare och denne kommer upp på scenen och påbörjar talet. Inget oförväntat hände under vår tid som hosts, så vi behövde inte heller hålla en egen show, för att dra ut tiden.

Jag och Meng Lu på scenen

Till slut spände jag mig mindre än jag skulle ha trott, så hostandet blev inte så tungt, fastän det gällde att hela tiden vara på alerten, ifall det plötsligt gällde att gå upp på scenen. Vi kunde med Meng Lu vara stolta över oss själva efter vår del – det är ändå inte så ofta man står framför flera tusen människor och talar.

På kvällen blev det att gå relativt tidigt att sova (=innan klockan 00:00), då det blev ändå en till tidig väckning nästa morgon också.

Dag 2

Den andra dagen skulle jag vara host för pitchtävlingen. Här måste jag också innan tävlingens början förbereda materialet som behövdes. Denna scen var en hel del sämre organiserad än huvudscenen, där minutschema gällde. Pitchtävlingen gick ut på att tillsammans 80 startups fick pitcha sina företag för en domarpanel. Detta år hade vi på Slush 4 grupper för denna tävling: Blockchain, Healt-Tech, Internet of Things och Internet of Vehicles. Företagen hade 3 minuter tid på sig att pitcha, som följdes av en 2 minuter lång Q&A med domarna. Jag ansvarade för hostandet av Internet of Things.

Andra dagens IoT-pitchtävling

Tävlingen gick bra, utan några större problem. Senare under dagen tävlade top 6 startups i finalen på huvudscenen.

En av evenemangets höjdpunkter– Pitchtävlingsfinalen

Efter evenemanget blev det fest, ca 100 selfies med 100 olika volontärer, samt flera kramar och bilder med core teamet och andra okända personer, som tydligen hittade sin väg upp till scenen. Efteråt tog vi festen med oss till Shanghais natt.

3:e perspektiv på en av de hundratals selfies som togs

/Kristoffer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *