Pjukala daghem
Daghemmets ort: Pjukala, Pargas
Daghemmets storlek:
Vi har tre avdelningar i vårt daghem.
Sälar, för barn i åldern 1-3 år
Ekorrar, för barn i åldern 3-5 år
Svalorna, förskolegrupp
Vi verkar på följande språk:
Pjukala daghem är ett svenskspråkigt daghem, 1-2 vuxna i huset pratar finska med barnen och för de äldre barnen ordnas det regelbundet finskaklubb.
Vår pedagogiska grundsyn:
- Barnen skall känna sig trygga på vårt daghem och känna att de kan lita på daghemmets personal.
- Samarbetet är viktigt för oss. Öppen, rak och ömsesidig kommunikation med barnen, föräldrarna och andra berörda parter.
- Genom att som personal vara lyhörd och närvarande, bygger vi upp en trygg miljö i gruppen/daghemmet. Vi ser varje enskilt barn och accepterar alla som de är.
- Det sociala samspelet är en viktig del i daghemmets verksamhet.
- Leken i alla former, både ledd lek och fri lek, är viktig för oss.
- Genom att observera gruppen och vara lyhörd ser vi vad barnen behöver och hjälper dem att komma med i leken, om hen vill. Det är också viktigt att barnet får vara/leka ensam om hen vill.
- Personalen ser till att alla i gruppen lär känna varandra genom t.ex. kompislotto och att de vuxna hjälper till att styra leken och lekgrupperna.
- Ge alla chans att lära sig i egen takt och ge barnet det stöd som behövs just då.
- Vi behandlar alla olika för att alla skall kunna behandlas likvärdigt.
- Vi bemöter alla på ett respektfullt sätt, gäller både barn och vuxna.
- Barnen skall känna att de vuxna på daghemmet lyssnar på dem, barn och föräldrar skall känna att de kan prata med vilken vuxen som helst på daghemmet.
- Smågruppsverksamheten ger en lugn och stressfri atmosfär.
- Vi planerar verksamheten efter barnens intressen, kunnande och behov.
- Vi respekterar allas åsikter och önskemål så långt det är möjligt.
Barnen får träna sina vardagsfärdigheter i alla situationer.
Vår pedagogik: Vår verksamhet bygger på lagen om småbarnspedagogik och på Grunderna för planen för småbarnspedagogik. Varje kommun utarbetar en kommunal plan för småbarnspedagogik i enlighet med dessa grunder. Pargas stads egen plan för småbarnspedagogik hittar du på stadens webbplats. För varje barn utarbetas i samarbete med vårdnadshavarna en egen plan för småbarnspedagogik.
Vår lärmiljö utvecklar vi tillsammans med barnen, utgående från deras intressen och behov. Vi stöder barnens lärande, språkliga utveckling och flerspråkighet, vi använder oss av bland annat bilder och stödtecken. I vår dagliga verksamhet sysslar vi med allt möjligt, beroende på barnens intressen, önskemål och behov: sjunger, leker, pysslar och gör utflykter.
Daghemmet finns mitt i naturen, vid en strand och med skogen på gångavstånd. Naturen, stranden och den närliggande skogen är viktiga lärmiljöer. Naturen är en viktig del av vardagen hos oss!
Varför ska studerande göra praktik på vårt daghem?: Vi har personal med lång erfarenhet som kan dela med sig av sina kunskaper. I våra barngrupper får du träffa barn i olika åldrar, 1-6 åringar och förskolebarn. Vår omgivning är mycket varierande och det finns plats för många olika former av verksamhet, ute och inne, vi har också tillgång till ett större utrymme som vi använder som gymnastiksal. Varmt välkommen!
Vi kan erbjuda boende för den studerande under praktiktiden: Nej, men på området finns lägenheter och rum, som ibland kan vara lediga.
Vi kan hjälpa till att söka boende för den studerande under praktiktiden: Vi kan ge kontaktuppgifter till vår hyresvärd.