Hur man läser av en ö

Text: Christian Plejel

År 2015 hade jag besökt 224 öar i Europa. Jag såg både ö-likheter och olikheter tvärsigenom vår världsdel. Edward de Bono hade lärt mig sin metod ”Six Thinking Hats”. Jag jobbade på Sweco och använde hans metod när vi planerade järnvägskorsningar, flygplatser i fjällen, älvtrafiken över Göta älv, flytten av Kiruna stad och ny spårväg i Stockholm.

När människor möter förändringar kan det vara svårt att ta sig ur en fördom, en invand kostym. Man har sin roll, sina åsikter, och vill inte så gärna byta hatt med någon annan. Det är inte lätt att anlägga ett annorlunda perspektiv, t ex att se världen från framtiden i stället för från nutiden, att se problem som en möjlighet, att se med andras ögon. Det är svårt men det går och jag gjorde ett försök genom att se på öarna i Europa med sex olika hattar, ur sex olika vinklar: fakta, välgrundad optimism, välgrundad pessimism, känslor och värderingar, kreativitet och beslutsförmåga.

Jag lånade bokens titel från Richard Taylor som har skrivit boken How To Read A Church. Richard guidar oss genom en katolsk kyrka. Han beskriver vad färger, skulpturer, symboler och rum betyder. Han hjälper oss begripa scener, personer och detaljer, symboliken i enskilda djur, växter, färger, siffror och bokstäver. Vad allt betyder och hur det hänger samman.

Öar och kyrkor har stora likheter tänkte jag: de är solitärer, med tydlig gräns mot omgivningen. De har många besökare men det är få människor som arbetar och lever där. De är mytiska och mystiska, de väcker många frågor inom oss och ger ibland svar. De är rika, men lever ändå ett fattigt liv. Det finns folk som är av den åsikten att de bara behövs ibland och kunde vara stängda större delen av året. Det tycker inte jag och därför tänkte jag att det behövs en guidebok: Hur man läser av en ö.

Tack Sweco som stöttade detta. Boken Hur man läser av en ö finns också på svenska att ladda ner som pdf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *