Text: Christian Plejel
Befolkningsstatistik är både intressant och kul. Här i Finland har vi hållit på med statistik sedan 1748, då Tabellverket grundades för att få bättre kunskap om folket i landet som då var både Finland och Sverige. Helst ville man öka folkmängden – en stor befolkning sågs som grunden till rikets styrka och ekonomiska utveckling. Uppgifterna om befolkningen som sammanställdes i varje socken skickades in till centrala myndigheter i Stockholm, först till Kanslikollegiet och senare till Tabellkommissionen, som 1858 övergick i Statistiska Centralbyrån.
Öka folkmängden tänker vi också på inom bobarhet. Befolkningen är grunden till öns styrka och ekonomiska utveckling, ett tecken på att samhället fungerar väl, är attraktivt. Våra ösamhällen tappar generellt sin fasta befolkning – men fritids-/deltidsbefolkningen ökar. För att förstå vad som händer måste man först ha reda på befolkningstalen, sedan kan man fråga folk varför de flyttar hit och dit. Nuförtiden är insamlingen lättare.
Pellinge i Borgå skärgård med 250 bofasta har som en del av sin bobarhetsanalys sänt ut en enkät och fått 224 svar på den svenska versionen och 58 svar på den finska enkäten. Denna bloggtext fokuserar på de svenska svaren. De slutliga resultaten kommer vi att kunna utläsa när Pellinges bobarhetsanalys är klar, men de 224 svenskspråkiga enkätsvaren ger oss ändå intressanta siffror att bolla med.
Hälften av de svenskspråkiga svarande är kvinnor, hälften är män, 2 personer är under 20 år, 33 personer är 20–40 år, 100 personer är 41–65 år och 89 personer är över 65 år. 78 personer är fastboende, 148 bor på deltid.
Vi får reda på mycket om vad Pellingeborna tycker och tänker. 193 personer anser att det är tryggare att bo på Pellinge än att bo i Borgå, 17 känner sig tryggare i stan. Den egna hälsan är god tycker nästan alla de som bor på Pellinge (hel- och deltid).
27 personer (11%) är egenföretagare (medeltalet är 6% i Finland). 11 funderar på att starta företag.
64 deltidsboende skulle kunna tänka sig att flytta till Pellinge. Det finns jobb och bostäder på ön. Vilka är då hindren?
197 personer svarade på fråga 32 ”Om du är deltidsboende på ön, skulle du kunna tänka dig att flytta till ditt sommarboende?” 64 av dessa sade ”Jo” (33%), 77 personer sade nej (39%), resten sade att de redan är året runt-boende.
Nästa fråga 33 gällde dem som svarat ”Jo” på fråga 32: ”Vilket ser du som ditt största hinder för att flytta till ditt sommarboende?” 114 personer svarade så här:
- Livssituationen överlag medger inte det (61%, 47 personer)
- Får inte omregistrera min bostad (39%, 29 personer)
- Har mitt jobb på annat håll (27%, 21 personer)
- Otillräcklig kommunal service (14%, 11 personer)
- Har inte vana av att bo i glesbygden (5%, 4 personer)
- Saknar lokalt kontaktnät (3%, 2 personer)
Statistik är som sagt både intressant och kul, när man får sådana här tydliga svar.
Intressant och en fantastisk svarsfrekvens, väldigt bra jobbat! Det blir roligt att få läsa när den är klar!
Intressant (nödvändigt) som alltid att veta mera för att kunna ”åtgärda” (ändra, förbättra om möjligt). Intressant att veta mera vad som döljer sig bakom ex. ”livssituationen överlag”(ifs svår för utomstående att ändra på), ”otillräcklig kommunal service”(my ket intressant eftersom byn, kommunen kanske kan påverka/åtgärda)…eventuellt också ”jobb” (kanske går, beroende på utbildning mm, att hitta nya, andra jobb …byta till att bli företagare mm). Ytterligare att få ut, bearbeta vidarevfrån materialet ?