Möte 23.11.2020 kring Synaps-seminariet om kriser och sociala behov

Seminarium på inkommande lördagen den 5.12.2020 via Zoom!
Av denna anledning samlades styrgruppen måndagen 23.11.2020 för att planera seminariet och ge feedback på workshoppar och podcast och som studerande kommer att hålla i samband med seminariet. På mötet deltog förutom styrgruppen, projektledare och projektkoordinator således även Christoffer, Sara, Stina-Lena och Solveig – de fyra magisterstuderande som presenterar höstens seminarium.

Seminarium om kriser och sociala behov
Temat för seminariet är kriser och sociala behov. Så som alla typer av seminarier och program som Synaps arrangerar för nejdens gymnasiestuderande – är det psykologisk förståelse för kriser och sociala behov som våra magisterstuderanden förmedlar under seminariets gång. Workshopparna och podcasten bygger på relevant och aktuell forskning för temat, vilket även är en hörnsten i verksamheten och ett kriterium som de studerande tar i beaktan när de planerar sina workshoppar och övrigt material tillhörande seminariet.

Presentation av workshopparna och podcasten
Vi träffades via Zoom för att lyssna på de studerandes presentationsplaner för seminariet. Sara presenterade sin workshop ”Stress på distans” med underrubriken ”Vad är stress och hur påverkas stress av distansering?”. Stina-Lena och Solveig presenterade podcastens tre avsnitt som handlar om kriser. Dessa avsnitt är ca. 10 minuter långa och första avsnittet börjar med en introduktion med rubriken ”Vad är en kris?”. Podcasten är uppbyggd på så sätt att det första avsnittet presenterar själva ämnet kriser, medan det andra och tredje avsnittet diskuterar ”krisens olika faser” och ”Corona- Oro samt vart vända sig vid en kris”. Styrgruppens psykologilärare gav feedback på workshopparna och podcasten, kommentarerna riktar sig främst till innehåll, tidsplanering och powerpoint-presentationernas innehållsstruktur. Christoffer är seminarievärd och har hand om sidan ”Padlet” och ”Pidgeonhole” tillsammans med projektkoordinatorn.

Planering av utförande av seminariet
Eftersom höstens seminarium sker digitalt via plattformen ”Zoom” var även detta något som vi diskuterade under mötets gång. Det mesta är redan arrangerat och med tanke på att vårens seminarium ordnades via Zoom i sista minuten – har vi erfarenhet av plattformen och dess tekniska verktyg. Under seminariets gång använder oss även av Padlet och Pidgeonhole, som fungerar som en sorts aktivitet för deltagarna i seminariet. Padlet fungerar som en sida där all information kring seminariedagen samlas, där hittas schemat för dagen och mycket annat användbart. Pidgeonhole används för att aktivera deltagarna, via plattformen ställs frågor som leder till aktiva diskussioner kring de teman som presenteras under dagen.

Seminariet i det stora hela
Som tidigare nämnt hålls hösten seminarium via den virtuella plattformen Zoom lördagen den 5.12.2020 med start kl. 10.30. Christoffer som är seminarievärd öppnar seminariet med en kort introduktionsvideo, efter detta är det dags för dagens första presentatör. Sara presenterar sitt tema ”Stress på distans” och under presentationens gång används plattformen Pidgeonhole och diskussioner i mindre grupper. Efter detta är det dags för en förinspelad föreläsning och podcast av Stina-Lena och Solveig. Efter detta är det dags för lunch, kl. 12.00-12.45. Efter de två första workshopparna för dagen och lunchen, är det dags för vår gästföreläsare. Anne-Charlotte Kjerulf, som kommer att presentera kring temat sociala behov, med koppling till dagens andra tema – kriser. Efter detta är det dags för grupparbete kring dagens tema, diskussioner i smågrupper och presentation av diskussionsresultat. Seminariet rundas av på samma ställe med utvärdering och ordet fritt.

Avslutande ord
Vi är alla som är involverade i planeringen i Synaps mycket förväntansfulla på att få se slutresultatet av höstens planering. Vi hoppas att alla gymnasiestuderande som kommer att delta i seminariet ska få en riktigt intressant och lärorik dag samt att det bli en positiv erfarenhet.

Med vänliga hälsningar,
Elin Engelholm, projektkoordinator

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *