SYNAPS November 2022

  Kommunikation och relationer som tema för SYNAPS under hösten 2022!

 

På hösten höll utvecklingspsykologistuderanden, Alva, Petter, Sofie, Michelle, Emmy och Ida-Maria i trådarna för Synaps-seminariet om kommunikation och relationer.

Studeranden hade jobbat i ett par månader för att fånga upp relevanta och intressanta ämnen för temat. I fokus låg att behandla problematik och tematik som intresserar och
berör gymnasiestuderanden. På basis av styrgruppens önskemål och kritik, finslipades föreläsningarna till bästa möjliga form!

Seminariedagen: 

Seminariet ordnades på lördagen den 19.11 klockan 10:00 i Akademisalen på Åbo Akademi i Vasa.  Dagen påbörjades med ett par inledande ord av Ida-Maria Skytte och Vi7 ansvarige Annika Lindgren. Därefter körde Alva och Petter igång med sin föreläsning om ”vad är kommunikation”. Föreläsningen lade grunden för resten av dagens program och för att förstå vad kommunikation är.

Efter en kort paus körde Sofie ett pass med ”destruktiv kommunikation”. Föreläsningen tog fasta på hur destruktiv kommunikation kan se ut i praktiken, psykiskt våld och även härskarteknik på sociala medier!

Innan lunchen körde studeranden en övning. Övningen baserade sig på att identifiera destruktiv kommunikation och hitta lösningar och alternativa handlingssätt till situationerna. Utvecklingspsykologistuderanden rollspelade olika scenarion där kommunikationen inte var den bästa. Gymnasiestuderanden fick därefter komma med lösningar på hur man på ett mer konstruktivt sätt kunde sköta situationen.

Efter lunchpausen föreläste Emmy och Michelle om ”konstruktiv kommunikation i nära relationer”. Under föreläsningen gavs goda exempel på hur man kan prata och kommunicera med personer i ens näromgivning.

Sist med inte minst, föreläste Tessi från ungdomsportalen decibel om ”sex och kommunikation”.                                                                                                              Dagen var fylld med intressanta föreläsningar med mycket praktisk och viktig information om kommunikation och relationer!

Studeranden och styrgruppen är glada för att få vara tillbaka på Academill och dra SYNAPS-seminarium på plats! Tack till gästföreläsare, alla studeranden både från gymnasierna och från Åbo Akademi ! Vi ses igen på våren!

Vänligen, projektkoordinator Ida Dahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *