Riksdagsledamot Kim Berg: “Att stärka sitt kunnande genom hela arbetslivet blir allt viktigare”

Kim Berg står framför orange bakgrund

Genom tydliga ramar och kontinuerligt lärande kan Finland säkerställa en god vård även i framtiden. Det tror röntgenskötare och riksdagsledamoten Kim Berg.

– Det räcker inte längre att få en examen som ung och sedan tänka att man kan luta sig tillbaka. Det här gäller precis alla branscher. Att stärka sitt kunnande genom hela arbetslivet blir allt viktigare för oss, säger riksdagsledamot Kim Berg.

Sedan 2019 sitter han med i Social- och hälsovårdsutskottet, vilket föll sig väldigt naturligt för Berg som tidigare arbetat som röntgenskötare och huvudförtroendeman på Vasa Centralsjukhus.

– Det här märkte jag också väldigt tydligt nu under de senaste åren när jag hälften av min arbetstid jobbade som huvudförtroendeman och hälften som röntgenskötare. Det blev allt svårare att hänga med i den tekniska utvecklingen på vårdsidan.

Kim Berg poängterar att det står i lagen att alla ska fortbildas och få mer utbildning varje år. Men att de knappa resurserna ofta står i vägen för utveckling.

– Det kan till exempel vara svårt att få vikarier. Eller att pågående sparåtgärder bromsar att ny kunskap kommer in i verksamheten. Men sedan kan det ju förstås också vara så att det alltid är samma människor som vill lära sig nytt och gå på utbildning. Faktum är ju att vi också borde lyfta den lägsta nivån för att få hela vårdsektorn att stiga.

– Sedan borde vi kanske också bli bättre på att berätta varför det lönar sig att utbilda sig och satsa på kontinuerligt lärande. Det handlar ju också om att belöna och lägga fram morötter. En bra morot kan ju till exempelvis vara bättre villkor eller möjlighet att utvecklas i karriären.

Berg betonar att möjligheterna att göra karriär inom vården har förbättrats under de senaste tio åren.

– Förr fanns det ungefär bara ett litet steg uppåt – och det var att bli förman. Om man var intresserad att gå framåt, så blev man förman. Nu finns det bättre specialiceringsmöjligheter på alla nivåer. Vårdbranschen ändras också mycket just nu. Jag tror att bredden kommer att öka ytterligare. Speciellt vad gäller den digitala
utvecklingen.

Att vårdbranschen inte riktigt lockar unga i dag är ett orosmoln.

– Dels oroar jag mig över att vi inte ska få in ungdomar till branschen i framtiden, men också över att många andra nordiska länder lockar över duktiga vårdare från Österbotten. Vi ser det hela tiden runt omkring oss. Att svenska företag konkurrerar ut oss när det gäller villkor och lön. Det här är något som vi behöver ta i beaktande om vi i framtiden ska kunna säkerställa arbetskraften. Diverse vårdskandaler har inte heller gjort bilden av branschen särskilt attraktivt.

– Men tack vare vårdskandaler har vi också öppnat upp en ny diskussion. Jag tror det är viktigt att medarbetare inom vården vågar berätta om missförhållanden. Det måste vi kunna diskutera om vi vill upprätthålla en god vård och skapa lockande arbetsplatser.

Kim Berg tror att allt börjar från att fastställa kvalitetsrekommendationen för äldreomsorgen på 0,7 vårdare per klient.

– Att vi lägger tydliga ramar gör också att vi vårdare orkar bättre. Då tror jag också vi ser en ljusare framtid för finländsk vård i världsklass.


Hur gör vi Finland till en föregångare inom social- och hälsovård?

Åbo Akademi främjar kontinuerligt lärande och erbjuder kompetensutveckling för personal inom social- och hälsovårdssektorn. Kom med och utveckla din kompetens för att svara mot nya krav på nya serviceformer och arbetssätt, kvalitetsledning inom äldrevård och –omsorg, digitalisering, flerspråkighet och andra samhälleliga förändringar.

Åbo Akademi arrangerar kompetenshöjande kurshelheter inom välfärdsteknologi, kvalitetsledning och språket som ett centralt verktyg i vård- och omsorgsarbete. Kurserna ordnas i Vasa 2019–2020.

Här kan du läsa mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *