Två prickar över i

Text: Christian Plejel

William Edward Burghardt du Bois.

Inspiration till metoden bobarhet kom från många håll: författare och forskare, fint folk och vanligt folk, barn, bönder och borgare, inte bara öbor. En av dem var William Edward Burghardt du Bois, författare till boken The Philadelphia Negro.

Han föddes 1868 i Massachusetts, hette William men omtalas alltid som W E B. Fadern Alfred du Bois från Haiti var barberare och soldat som övergav familjen när W E B var liten. Modern Mary arbetade som hembiträde. De var båda svarta, fria medborgare redan före 1865, det år då slaveriet avskaffades i USA.

Du Bois studerade vid Fisk University, Humboldt University i Berlin och Harvard University där han var den första afroamerikanen att doktorera. 1897 fick han en tillfällig tjänst som assistent i sociologi vid University of Pennsylvania för att genomföra en systematisk undersökning av de sociala förhållandena i en av Philadelphias stadsdelar: The Seventh Ward.

Han gjorde jobbet själv. Baserat på fältstudier skrev han en detaljerad rapport av svart samhällsliv i Philadelphia. Han kopplade frågor om hushållens ekonomi och arbetsmarknadens dynamik till socialpsykologiska och mikrosociala frågor om fördomar och mellanmänsklig diskriminering. Det blev den första stora empiriska studien av svarta i det amerikanska samhället.

Hans arbetssätt är förvånansvärt modernt och visar att de problem som Philadelphias svarta mötte ingenting hade att göra med deras ras utan härrörde från hur de hade behandlats tidigare och deras förflyttning i nutiden till de mest enkla och lägst betalda jobben. Han är ärlig och rakt på sak. Det avslutande kapitel 18 har tre underrubriker: The meaning of all this, The duty of the Negroes, och The duty of the Whites.

”Pricken över i” betyder att något är extra vackert, fulländat, färdigt. Ursprungligen ett franskt uttryck ”les points sur les i” (punkterna över i:na) från 1000-talet när man började sätta prick över i:na.

Du Bois studie är det första och fortfarande ett av de främsta exemplen på engagerad sociologisk forskning – den typ av arbete som, genom att betrakta och beskriva den sociala verkligheten, hjälper till att förändra den. Pricken över i på den noggranna redovisningen av förhållandena i The Seventh Ward sätter han genom sin strävan att bryta fördomar och missuppfattningar i ett obeforskat och känsligt ämne.

Men han sätter ytterligare en prick över i när han visualiserar sina resultat. Det finns femtioåtta handritade diagram skapade av Du Bois och hans studenter i Atlanta som sammanfattar en enorm mängd data i bild. De är estetiskt djärva, livfulla bilder som gör mig häpen, glad och jag fattar genast vad han menar i sina texter och tabeller. De kunde vara målningar av Piet Mondrian eller Wassily Kandinsky.

Du Bois är en av mina hjältar, en förebild, en inspirationskälla. I hans efterföljd önskar jag att vi i våra studier av öars bobarhet – förutom insamlandet av korrekta uppgifter – ska sätta två prickar över i genom att (i) bryta fördomar och (ii) visa våra resultat i ett begripligt bildspråk. Och det är ju två prickar över ö.

Nedan illustrationer från Public Domain Review ”W.E.B. Du Bois’ Hand-Drawn Infographics of African-American Life (1900). 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *