Häromdagen lämnade jag manus till en bok i serien European Essays on Landscape and Nature. Min bok handlar om den skärgård jag bor i, från Kotka i öster till Västervik i sydväst. Skärgården är övergödd, överbefolkad under sommaren och underbefolkad om vintern, underfinansierad, ålderstigen, underrepresenterad och idealiserad. Kanske är skärgården utrotningshotad?
Jag beskriver naturlandskapet, det sociala landskapet och det tekniska landskapet – som jag ser dem från min utgångspunkt på Kökar, mitt i skärgården. I bokens avslutande kapitel reser jag till år 2040 och försöker fatta om den fortfarande är bobar, då.
Jag har under hösten läst kursen ”Hållbar cirkulär ekonomi” som är en distanskurs vid Öppna universitetet vid Åbo Akademi, Centret för livslångt lärande. Det har varit intressant och jag har flera gånger under kursen känt att polletten har trillat ner och jag har kunnat le igenkännande åt något som man känner igen här hemifrån. Det här med gemensamt ägande, återbruk och att laga saker om och om igen är ju inget nytt. En motorsåg som ägaren tar hand om kan ju få sina delar utbytta och fungera i väldigt många år, i jämförelse med en mobiltelefon som bara ska hålla i ett par år, vilket är märkligt och egentligen borde vara ett systemfel.
Under min uppväxt var det vanligt att min pappa och morfar på helgerna på vintrarna sågade vid den gamla sågen som ägdes av byalaget. Morfar Folke var byagubbe i ett av våra byalag och kassan hade han i en cigarrlåda som låg gömd i ugnen i spisen i hans sovrum, spisen användes aldrig så kassan låg säker där. Det blir väldigt få bankkostnader på det sättet.
Det gemensamma ägandet finns ju också i våra samlingslokaler som är byggda med gemensamma medel och har drivits med gemensamma insatser där alla på sina eget sätt bidrar med något, det kan vara bakning, gemensam städning eller att köpa lotter vid ett evenemang. Jag har fått uppfattningen av att det är ganska vanligt med gemensamma samlingslokaler på öarna i Sverige på samma sätt som det är på landsbygden i övrigt.
Att man äger saker tillsammans är mer effektivt eftersom en del saker i jordbruket används så sällan och det är onödigt att alla ska ha en egen maskin till allt. Sen väljer man ju oftast att äga saker med folk som man har lätt att samarbeta med, det blir ju lite lättare på det sättet. Min farfar berättade att de ägde en oxe tillsammans med hans mammas syskon och det var barnens jobb att gå med oxen mellan de två gårdarna som låg kanske två kilometer från varandra. Oxen kände ju till vägen men det är tveksamt om jag skulle skicka i väg ett av mina barn med en oxe i grimma.
Vi har köpt in saker gemensamt i nutid också och det fungerar alldeles utmärkt. Det kräver lite samordning men det är ändå enklare att ha saker gemensamt än att köpa in tjänsterna från fastlandet.
Det finns flera goda exempel från öar i Europa, Samsö och Eigg bland andra, där man har satsat på gemensamma energisystem där besparingarna kommer öborna och ö-samhället till godo.
”Jag har därför börjat fundera på varför vi på öarna inte är bättre på att satsa på saker gemensamt?”
Traditionen av gemensamt ägande finns ju och även de goda exemplen. Det finns säkert hundratals svar på frågan men den är värd att fundera över.
I bobarhetsanalyser gör man en överblick på hur mycket av pengarna som stannar på ön och hur mycket som försvinner utanför ön och på så sätt inte kommer andra öbor eller ö-samhället till godo. Det som försvinner kallas ekonomiskt läckage och det ger ofta en nyttig ögonöppnare för många över hur mycket pengar som skulle kunna cirkulera i ett litet samhälle och skapa god ekonomi och fler arbetstillfällen om vi bara valde att handla lite mer varandra. I riktigt små ö-samhällen är det ju svårt för det finns ju inte så mycket man kan handla av varandra men man kan ju försöka.
Redan de gamla grekerna brukar man ju säga, men i det här fallet var det den gamle britten John Stuart Mill som redan på 1800-talet hade teorier om att man inte kan ha en oändlig tillväxt i ett ekonomiskt system. Det är också många andra som även långt senare har påpekat att vi inte kan ha en konstant ökande tillväxt eftersom vi bara har ett jordklot och det inte finns hur mycket råvaror som helst och att det inte heller finns plats för alla sopor som blir över efter oss. Det är en av anledningarna till att vi måste tänka om vad det gäller konsumtion och bli bättre på att få våra saker och material att hålla längre och kunna lagas om och om igen för att slutligen kunna göras om till en likadan sak eller materialåtervinnas.
Med hopp om ett gott nytt år av samarbeten mellan öar och skärgårdssamhällen och gemensamma ansträngningar för att göra våra skärgårdssamhällen ännu mer bobara!