Työyhteisön pelisäännöt

Teksti: Kirsi Nurminen, Tampereen yliopisto

Työyhteisössä on aina sääntöjä ja sopimuksia siitä, miten ryhmässä toimitaan. Nämä säännöt voivat olla epävirallisia tai virallisia. Ne ohjaavat joka tapauksessa ryhmän toimintaa.

Jotta ryhmän toimintaa ohjaa tietoisesti valitut ja yhdessä sovitut säännöt, on työyhteisön hyvä pohtia, minkälaisilla pelisäännöillä se haluaa toimia. Toki työnantajan eli organisaation arvot, normit ja ohjeet sekä lainsäädäntö ja työehtosopimus asettavat toiminnalle reunaehtoja, mutta työyhteisö voi myös itse aktiivisesti vaikuttaa omaan toimintaansa.

Jokaisen työyhteisön olisikin hyvä laatia omat pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat ja kirjata nämä näkyviin. Säännöissä sovitaan yhdessä kaikkien työyhteisön jäsenten kanssa se, miten varmistetaan työn sujuva eteneminen, hyvä vuorovaikutus ja reilu yhteistyö.

Pelisääntöjä luotaessa pohditaan yhdessä, miten työyhteisössä halutaan ja toisaalta ei haluta toimia. Lisäksi määritellään, mikä on asiallista ja ammatillista työn tavoitteita edistävää käyttäytymistä. Pelisääntöjen
rakentaminen voi tapahtua esimerkiksi vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on työyhteisön yhteinen tavoite?
  • Mitä työyhteisössä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä?
  • Miten viestimme toisillemme?
  • Miten rakennamme yhteishenkeä?

Työyhteisöön voi luoda erilaisia pelisääntöjä. Pelisäännöt voivat koskea esimerkiksi yhteistä työtilaa, vuorovaikutusta ja yhteistyötä, kokouksia, asiakaspalvelua, toiminnan kehittämistä tai ristiriitatilanteita. Pelisäännöistä muotoillaan toimintaa tukevat konkreettiset ohjeet, jotka ovat kaikkien tiedossa ja nähtävillä ja joiden noudattamista myös seurataan. Pelisäännöt laaditaan työyhteisön senhetkiseen tilanteeseen
sopiviksi, joten niitä on hyvä päivittää säännöllisin väliajoin.

Pelisääntöjen luominen yhdessä on hyödyksi, koska näin saadaan toimintaa ohjaavat sopimukset näkyviksi. Samalla päästään yhdessä pohtimaan jo käytössä olevien toimintatapojen toimivuutta. Yhdessä tehdyt pelisäännöt myös sitouttavat toimimaan työyhteisön parhaaksi.

Pohdittavaksi:

Millaisia pelisääntöjä sinun työpaikallasi on? Millaisia pelisääntöjä sinne tarvittaisiin?

Pelisäännöt auttavat työyhteisön perustehtävän tekemisessä ja työn sujumisessa, mutta niillä on myös suuri merkitys yhteisöllisyyden rakentajana. Kohtelias käytös työkavereita kohtaan ja muiden huomioon ottaminen ovat pelisääntöjen peruspilareita. Yhteisillä pelisäännöillä voidaan välttää työyhteisön jäsenten välisiä yhteentörmäyksiä ja parhaimmillaan sovitut toimintatavat vahvistavat työyhteisön me-henkeä.

ESIMERKKI

Yhteisöllisyyttä lisäävien pelisääntöjen kehittämiseksi voit pohtia omaa työyhteisöäsi esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Tervehdimmekö toisiamme?
  • Juommeko kahvia yhdessä vai kukin omassa huoneessaan?
  • Onko työntekijöiden välille syntynyt kuppikuntia?
  • Ovatko työhuoneiden ovet auki?
  • Kuuluuko käytäviltä naurua?
  • Sallimmeko huumorin, ja onko se kaikkien mielestä hyväksyttävää?
  • Pysyykö kielenkäyttömme työpaikalla sopivana?
  • Juhlistammeko yhdessä onnistumisia ja merkkipäiviä?
  • Kehummeko ja kannustammeko toisiamme?
  • Käymmekö keskustelua myönteisessä vai kielteisessä hengessä?

Lataa tästä pohdittavaksi työpaikan yhteisöllisyyttä lisääviä pelisääntöjä, helposti tulostettavat pdf-muodossa.

Seuraavassa animaatiossa on koottu tietoa teemalla Työyhteisön pelisäännöt.

Työyhteisön pelisäännöt -animaation saavutettava mediavastine pdf-muodossa.


Lähteitä:
Takaisin Hyvinvoiva työyhteisö -osion alkuun.