Teksti: Bodil Julin, Yrkeshögskolan Novia
Se mitä viestimme toisillemme työpaikalla, on paljon muutakin kuin se mitä sanomme. Porukassa koulutustausta ja valta-asetelmat vaikuttavat siihen kuka voi puhua ja milloin. Hoiva-ala on tutkitusti edelleen hierarkkinen luonteeltaan joka asettaa haasteita työpaikan sosiaalisille tilanteille.
Tutkitusti ihmiset vetävät nopeasti ja tiedostamatta johtopäätöksiä toisistaan ja se vaikuttaa siihen, miten kuulemme viestit tietyssä tilanteessa. Tulkintaan siitä mitä toinen sanoo vaikuttaa myös
oleellisesti kehon viestintä kuten äänenpainot, asento, katse ja ilmeet. Mikäli puhujalla on vahva tunne, tämä välittyy tutkitusti paljon nopeammin kuin itse puheen sisältö.
Oletamme usein kokemuksien pohjalta mitä toinen tarkoittaa tarkistamatta onko se itse asiassa hänen tarkoituksensa. Väärinkäsitykset, vaikeudet tunnistaa toisen henkilön mielentiloja sekä eriävät tavat kommunikoida ovat tavallisimpia konfliktin aiheuttajia työpaikalla. Pitkittyneenä henkilö konfliktit aiheuttavat laajempaa työilmapiirin ongelmaa.
Miten voit itse vaikuttaa työilmapiiriin?
- Tervehtimällä tullessasi töihin kaikkia työkavereita.
- Kuuntelemalla ja ottamalla aktiivisesti kantaa.
- Kunnioittamalla muiden tapaa tehdä työtä, vaikka se olisi erilainen kuin omasi.
- Välttämällä asioiden puimista selän takana.
- Ottamalla mieltä askarruttavat asiat jo aikaisessa vaiheessa esimiehesi kanssa.