Mitä yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys käytännössä tarkoittaa?

Kooste: Mona Riska, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa huomioimaan yhdenvertaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollossa, muun muassa huomioimalla asiakkaiden kieli- ja kulttuuritausta. Sen lisäksi laki velvoittaa henkilöstöä ehkäisemään kaikentyyppistä syrjintää hoito- ja hoivatyössä.

Syrjintää on se, että ihmistä kohdellaan perusteettomasti huonommin jonkin henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Yleinen syrjintäkielto on määritelty Suomen perustuslaissa (6 §). Sen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjinnästä säädetään tarkemmin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaeissa. Syrjintä on kiellettyä riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi lain mukaan syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä. Lähde: THL:n Tasa-arvosanasto (avautuu uuteen välilehteen).

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia sukupuoleen, ikään, etniseen tai kansalliseen alkuperään, kansallisuuteen, kieleen, uskontoon tai muuhun vakaumukseen, mielipiteisiin, vammaisuuteen, terveydentilaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään seikkaan katsomatta. Lainsäädännössä yhdenvertaisuus määritellään muun muassa perustuslaissa. Tasa-arvolla ja yhdenvertaisuudella viitataan usein eri asioihin. Tasa-arvolla tarkoitetaan usein sukupuolten välistä tasa-arvoa, kun taas yhdenvertaisuus koskee kaikkia väestönosia ja yksilöitä.

Tasa-arvolaki eli viralliselta nimeltään laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) kieltää välittömän ja välillisen syrjinnän sukupuolen perusteella ja velvoittaa edistämään sukupuolten tasa-arvoa. Laki sisältää myös sukupuolivähemmistöjen syrjintäsuojan sekä velvoitteen syrjinnän ehkäisyyn. Tasa-arvolain noudattamista valvovat Suomessa tasa-arvovaltuutettu sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta. Lähde: THL:n Tasa-arvosanasto (avautuu uuteen välilehteen).

Sukupuolten välisellä tasa-arvolla tarkoitetaan sukupuolesta riippumattomia samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia ja vallan ja resurssien tasapuolista jakautumista. Usein tehdään ero muodollisen tasa-arvon ja tosiasiallisen tasa-arvon välillä. Muodolliseen tasa-arvoon kuuluvat syrjimättömyys sekä yhtäläiset oikeudet ja yhdenvertainen kohtelu. Tosiasiallisessa tasa-arvossa on kyse konkreettisten tilanteiden tasa-arvoisesta lopputuloksesta. Myös muut yhteiskunnallista eriarvoisuutta aiheuttavat tekijät vaikuttavat tasa-arvoon. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi on sen vuoksi tärkeää selvittää eri tekijöiden yhteisvaikutusta intersektionaalisen tarkastelun avulla.

Klikkaa suurentaaksesi kuvaa.

Yhdenvertaisuus. Kuvan omistaa Ekvalita, jonka luvalla se tässä julkaistaan. 

Yllä oleva kuva havainnollistaa yhdenvertaisuuden eri aspekteja:

  • Sukupuoli-identiteetti.
  • Ikä.
  • Alkuperä.
  • Kansallisuus.
  • Kieli.
  • Uskonto tai muu elämänkatsomus.
  • Vakaumus tai mielipiteet.
  • Poliittinen toiminta.
  • Ammattiyhdistystoiminta.
  • Perhesuhteet.
  • Terveydentila.
  • Vammaisuus.
  • Seksuaalinen suuntautuminen.
  • Muu henkilöön liittyvä syy.

 

Videomateriaalia yhdenvertaisuudesta ja syrjinnästä. Materiaalin on tuottanut Oikeusministeriö.

Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys: Mitä ne tarkoittavat?

Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys: Omakohtaisia tarinoita.

 

Yhdenvertaisuuslaki (Finlex avautuu uuteen välilehteen).

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (Finlex avautuu uuteen välilehteen).


Lähteet:
Takaisin Moninaisuus voimavarana hoivatyössä -osion alkuun.