Tekst: Camilla Pitkänen, Yrkeshögskolan Novia
Steve de Shazer och Insoo Kim Berg utvecklade den lösningsfokuserade samtalsmetoden under 1980-talet. Den var först ämnad som en terapeutisk metod för psykoterapeuter i deras arbete med enskilda klienter. Lösningsfokuserat förhållningsätt har sin utgångspunkt i systemteorin. Metoden går i korthet ut på att tillsammans försöka hitta de resurser som skulle hjälpa till att lösa ett problem, istället för att bara se problemet. En grundprincip är att varje människa har förmåga att äga sin egen lösning. Att tänka i termer av styrkor och resurser är till hjälp för att vi ska hitta lösningarna på våra problem.
Numera används den allt oftare även av organisationer och skolor, som en modell för förändringsarbete.
Det lösningsfokuserade förhållningsättet är också ett sätt att tänka, ett förhållningssätt som kan hjälpa oss att inte fastna i ältande av problem utan istället fundera över:
Hur skulle vi vilja ha det?
- När du vet vad som fungerar – gör mer av det. Denna regel handlar om att noggrant observera alla tillfällen när det går som det ska, hur gör man för att lyckas, och sedan försöka lista ut hur man ska göra för att kunna göra det igen.
- När det inte fungerar – gör något annorlunda.
- Försök inte laga någonting som inte är trasigt.
Att hjälpa någon att skapa en bild eller ett mål om en förändrad framtid behöver ha sin grund i den andra personens styrkor. Genom att fråga vad problemet är och vad personen tidigare har gjort för att lösa problemet är viktigt för att man ska kunna se vad den andra vill ska förändras.
Ett lösningsfokuserat arbetssätt innebär att man försöker reflektera kring hur situationen för den drabbade skulle te sig när problemet minskar eller inte finns överhuvudtaget längre. Om man skulle sova hela natten och vakna imorgon och märka att problemet är löst- Hur skulle man veta att det är löst, vad skulle man märka? Denna specifika fråga gör att man blir motiverad att fundera ut lösningar eftersom man så gärna vill att saker ska vara annorlunda i sitt liv.
Filmen nedan sammanfattar vad ett lösningsfokuserat förhållningssätt innebär.
Källor
- Berg, I. K., & De Jong, P. (2011). Att bygga lösningar – en lösningsfokuserad arbetsmodell (upplaga 3:2). Lund: Studentlitteratur.
- De Jong, P., & Berg, I. K. (2013). Lösningsbyggande samtal, Lund: Studentlitteratur.
- Lösningsfokus. Riksförbundet Attention, Fri-projektet. Rapporten öppnas i pdf-format ny flik.