Spelregler på arbetsplatsen

Text: Kirsi Nurminen, Tammerfors universitet

På en arbetsplats existerar alltid regler och överenskommelser om hur medarbetarna ska arbeta som grupp. Reglerna kan vara inofficiella eller officiella. De styr oberoende de anställdas agerande.

För att det på arbetsplatsen ska gälla sådana spelregler som alla medvetet tillsammans kommit överens om, är det bra att reflektera över vilka dessa regler ska vara. Ramvillkor för reglerna är förstås arbetsgivarens, dvs. organisationens, värden, normer och anvisningar samt lagstiftningen och kollektivavtalet, men de anställda kan också själva aktivt påverka sitt agerande.

För varje arbetsplats borde det därför utarbetas egna spelregler, dvs. gemensamma överenskommelser, som också ska vara synligt dokumenterade. I reglerna fastställer alla anställda tillsammans hur man kan se till att arbetet utförs utan problem och att samspelet fungerar och samarbetet är rättvist.

När spelreglerna utarbetas reflekterar alla tillsammans över vad man önskar och också över vad man inte önskar av de anställda. Dessutom ska det fastställas vad slags beteende som är sakligt och professionellt och främjar arbetets syften. Spelreglerna kan utarbetas till exempel utgående från följande frågor:

  • Vad har vi som anställda för gemensamt mål?
  • Vad får vi och vad får vi inte göra på arbetsplatsen?
  • Hur kommunicerar vi med varandra?
  • Hur skapar vi en god laganda?

Det kan utarbetas olika typer av spelregler för en arbetsplats. Spelreglerna kan gälla till exempel de gemensamma arbetslokalerna, samspelet och samarbetet, möten, kundbetjäning, utvecklande av verksamheten eller konfliktsituationer. Spelreglerna ska ligga till grund för konkreta instruktioner som stöder verksamheten, som alla känner till, som är synligt tillgängliga och som också följs upp. Spelreglerna utarbetas utifrån det aktuella läget på arbetsplatsen, och därför ska de uppdateras regelbundet.

Fördelen med att spelreglerna utarbetas tillsammans är att överenskommelserna som styr verksamheten då blir synliga. Samtidigt kan man tillsammans reflektera över hur ändamålsenliga de existerande överenskommelserna är. När spelreglerna utarbetas tillsammans stärks ofta allas vilja att jobba med de anställdas bästa i åtanke.

FÖR REFLEKTION:

Vad slags spelregler finns det på din arbetsplats? Vilka spelregler skulle din arbetsplats ytterligare behöva?

Spelreglerna gör det lättare att fokusera på arbetsplatsens grunduppgift och får arbetet att löpa smidigt, men de har också stor betydelse för gruppsammanhållningen. Grundläggande stöttepelare i spelreglerna är att alla bemöter varandra artigt och att alla tar hänsyn till varandra. Med gemensamma spelregler kan man undvika konflikter mellan de anställda, och i bästa fall stärker de överenskomna reglerna vi-andan bland de anställda.

EXEMPEL

För att ta fram spelregler som utvecklar sammanhållningen kan du reflektera över din egen arbetsplats till exempel utifrån följande frågor:

  • Hälsar vi på varandra?
  • Dricker vi kaffe tillsammans eller var och en i sitt eget arbetsrum?
  • Har det uppstått klickar bland de anställda?
  • Står dörrarna till arbetsrummen öppna?
  • Hörs det skratt i korridorerna?
  • Finns det utrymme för humor, och upplever alla den som acceptabel?
  • Är språkbruket på vår arbetsplats passande?
  • Firar vi tillsammans olika framgångar och bemärkelsedagar?
  • Berömmer och uppmuntrar vi varandra?
  • Diskuterar vi i positiv eller negativ anda?

Litteratur
Tillbaka till Välmående arbetsgemenskap