Vad är arbetshälsa? 

Inom vårdsektorn arbetar personalen nära den enskilda människan och upplever livet i all dess brokighet med glädjeämnen och sorger. För många som arbetar i den här branschen blir arbetet meningsfullt i och med möjligheten att hjälpa andra och att närvara och stötta även i svårare situationer. I det krävande och ofta stressiga omsorgsarbetet är det avgörande att de anställda själva mår bra. Till all lycka är det inte slumpen eller en enskild individs insats som avgör en god arbetshälsa! Arbetsplatserna har själva möjlighet att påverka arbetshälsan på många olika sätt. 

Med arbetshälsa menas välmående/välbefinnande i arbetet. I det här kapitlet ges en beskrivning av de faktorer som bidrar till arbetshälsan, vilka saker den påverkas av och vilka roller och uppgifter olika personer har för att bevara personalens arbetsförmåga.

Hur ska man då komma vidare, om man redan har koll på det mest grundläggande inom arbetshälsa? Då får man gärna bekanta sig till exempel med processen för hur arbetshälsan kan utvecklas och med hur utvecklingsarbetet går till i praktiken. Lycka till med utvecklingsarbetet! 

Övergripande modell för arbetshälsa

Utvecklande av arbetshälsa