Andelen personer med utländsk bakgrund ökar inom äldreomsorgen

Text: Mona Riska, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi

Enligt diskrimineringslagen får ingen diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, etnicitet, språk, religion eller övertygelse. I utvecklandet av en mer jämlik vård och omsorg bör man beakta mångfalden av äldre med hänsyn till personers ursprung, nationalitet och språk.

Andelen äldre (55+) med främmande språk som modersmål är drygt 50 000 personer i dagens Finland. Denna grupp är växande med ca 3 500 personer per år. Inom äldreomsorgen kommer andelen äldre med främmande språkbakgrund att öka under de kommande åren. Hälften av alla äldre med utländsk bakgrund är bosatta i huvudstadsregionen.

Andelen personer med utländsk bakgrund efter ålder av hela befolkningen i slutet av åren 2009 och 2019:

Tabell 1. Av tabellen framgår åldersfördelningen för personer med utländsk bakgrund och den procentuella andelen i förhållande till hela den finländska befolkningen åren 2009 och 2019. Källa: Finlands officiella statistik (FOS): Befolkningsstruktur [e-publikation]. ISSN=1797-5387. Årsöversikt 2019. Helsingfors: Statistikcentralen.

Andelen personer bosatta i huvudstadsregionen efter bakgrundsland 2019:

*) inkl. Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien, Slovenien.

Tabell 2. Av tabellen framgår andelen personer med utländsk bakgrund enligt bakgrundsland bosatta i huvudstadsregionen 2019. Källa: Finlands officiella statistik (FOS): Befolkningsstruktur [e-publikation]. ISSN=1797-5387. Årsöversikt 2019. Helsingfors: Statistikcentralen.

I slutet av år 2019 utgjordes den klart största gruppen personer med utländsk bakgrund av personer vars bakgrundsland är forna Sovjetunionen eller Ryssland. Den största gruppen bland de som inflyttat från Ryssland är ingermanländare. Den näst största gruppen med utländsk bakgrund är personer med estnisk bakgrund. De vanligaste orsakerna för ester att flytta till Finland är arbetsrelaterade. Det är vanligt bland esterna att flytta tillbaka till hemlandet när arbetskarriären är över, men många väljer också att stanna kvar i Finland på äldre dagar. Den tredje största gruppen med utländsk bakgrund är personer med irakisk bakgrund.

De största grupperna med utländsk bakgrund av befolkningen i Finland i slutet av år 2019:

*) inkl. Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien, Slovenien.

Tabell 3. Av tabellen framgår storleken på olika befolkningsgrupper med utländsk bakgrund i det finländska samhället. Källa: Finlands officiella statistik (FOS): Befolkningsstruktur [e-publikation]. ISSN=1797-5387. Årsöversikt 2019. Helsingfors: Statistikcentralen.

Befolkningen enligt nationalitet:

Tabell 4. I tabellen ges en översikt över den finländska befolkningen enligt medborgarskap åren 2016–2019. Källa: Finland i siffror 2020 [e-publikation] ISSN: 2242-8488 Helsingfors: Statistikcentralen.

Till gruppen med främmande språkbakgrund hör även andra grupper av invandrare från Afrika och Mellanöstern, som talar arabiska, kurdiska och somaliska. Utav dessa har många flyttat till Finland först i vuxenålder. De har etablerat sig i det finländska samhället och planerar att tillbringa sin ålderdom här. De första flyktingarna, som anlände till Finland, kom på 1970-talet från Chile och Vietnam och är i dag väl etablerade i Finland. Andelen inflyttade äldre personer från Europa uppgår i nuläget till ca 8 000. I framtiden kommer andelen asiater, som flyttat till Finland p.g.a. arbete och av familjeskäl att vara en växande kundgrupp inom äldreomsorgen.

Befolkningen enligt språk: 

Tabell 5. I tabellen ovan ges en översikt över den finländska befolkningen enligt modersmål per 31.12.2019. Källa: Finland i siffror 2020 [e-publikation] ISSN: 2242-8488 Helsingfors: Statistikcentralen.

 Tillbaka till Mångfald som resurs inom äldreomsorgen