På den åländska landsbygden växte under slutet av 1800-talet fram en ovanlig konstnärlig gemenskap. Önningebykolonin, ledd av målaren Victor Westerholm, blev en plats där konstnärer från både Finland och Sverige samlades för att måla, leva och inspireras av den åländska naturen. Här tog det franska friluftsmåleriets idéer form i nordisk tappning.
När jag var liten lånade mina fastrar en gammal bok till min mamma om konstnärskolonin. Den skulle få stora konsekvenser för mitt liv – Konstnärskolonien på Åland av Hanna Rönnberg. Det var genom den som mitt intresse för Önningebykolonin och konstnärsyrket föddes. Titeln utgavs av Otto Andersons Förlaget Bro 1938, bara

ett år innan krigsutbrottet. Kriget var med säkerhet skälet till att denna så medryckande berättelse glömdes bort.
Trots att jag var så ung uppslukades jag av boken. Jag hade aldrig tidigare hört talas om att så många berömda konstnärer hade bott och verkat i min hemby Önningeby. Victor Westerholm och hans sommarställe Tomtebo invid Lemströms kanal kände man till, men om någon koloni talades det inte i byn. Troligen var det den här boken som födde mina konstnärsdrömmar, och den gav näring till tanken på ett museum kring konstnärskolonin.
Önningebykolonins tillblivelse
Det var sommaren 1886 som Önningebykolonin kom till genom Victor Westerholms initiativ. Han skrev från sin studieort Düsseldorf till Fredrik Ahlstedt och bjöd in honom till Åland. Ahlstedt och hans fru var de första att komma, men snart anslöt sig Elin Danielson, Hanna Rönnberg och Aleksander Federley. Från Sverige kom Axel Andersson, sedermera känd under namnet J.A.G. Acke, helt oinbjuden till kolonin.
Victor Westerholm höll till på det vackra näset som förbinder Lemland och Jomala. De anslutande konstnärerna skulle inkvarteras någonstans, och valet föll på gårdarna i Önningeby. När Hanna Rönnberg anlände till byn tyckte hon först att det inte var ett särskilt tilltalande ställe; ”torrt, torrt som i en öken”, skrev hon. Men efter att ha bekantat sig med omgivningarna var hon såld – hon skulle återvända till byn ännu på 1920-talet.

De sex första åren var de intensivaste i konstnärsgruppen som existerade med ojämn intensitet ända fram till första världskrigets utbrott som satte punkt för konstnärskollektivet.Närmare fyrtio konstnärer – både svenska och finländska – har hittills kunnat dokumenteras som ”Önningebykolonister”. En del kom bara en gång, medan andra deltog flera år. Till de senare hör till exempel de svenska målarna Edvard Westman och Anna Wengberg, liksom finländarna Eva Topelius och Elin Danielson. Åren 1906–1913 besöktes även Önningeby av estniska konstnärer och författare, men det är oklart i vilken grad de hade kontakt med de konstnärskolonin.
Museum över Önningebykolonin grundas
När jag var 20 år blev önningebygården Jonesas tom, då den siste bonden Lennart Karlsson gick ur tiden. Han var ogift och testamenterade hemmanet till en brorson i grannbyn. Den nya ägaren hade ingen användning för gårdsbyggnaderna och han erbjöd önningebyborna att arrendera mangårdsbyggnaden som hembygdsgård. En hembygdsförening bildades 1982, och när Önningebykolonins hundraårsminne 1986 uppmärksammades med ett åländskt frimärke gav den unga hembygdsföreningen ut boken Önningebykolonin 100 år – nästan 50 år efter Rönnbergs bok. Den stora uppmärksamhet boken fick i pressen i Finland sporrade föreningen. På en studieresa till Skagen året därpå beslöts att det var dags att grunda ett museum över Önningebykolonin i den gamla stenladugården på Jonesas.
Så här i efterhand, när jag tittar på fotografier hur det såg ut på platsen för museet, förstår jag inte hur vi vågade satsa. Ladugården arrenderades på 30 år och det totalt förfallna huset var i stort behov av renovering. Dessutom hade föreningen ingen konstsamling att visa. En akvarell av Hanna Rönnberg från 1887 hade inköpts och Victor Westerholms yngsta dotter Maja-Stina Svensson hade skänkt en samling teckningar ur faderns skissböcker till föreningen, men det var allt. Försommaren 1992 slog museet upp portarna; den första utställningen bestod av inlånade verk från såväl lokala samlingar som verk från Åbo konstmuseum.
Så småningom växte den egna konstsamlingen. Målningar köptes in på auktioner i Helsingfors och Stockholm – nästan ingenting av konstnärernas produktion fanns kvar i byn sedan kolonins dagar. Landskapets och kommunens inställning till museisatsningen var njugg och rentav negativ. Med tiden har Landskapsregeringen ändrat attityd och kulturdelegationen ger varje år ett verksamhetsbidrag för museiverksamheten.
Från och med 2002 har museets vänförening varit en viktig del av verksamheten. Flera betydande donationer har emottagits under åren. Den största stod Irina Orre för. Hon testamenterade såväl pengar, aktier som tavlor till museet.
Museets tillväxt och nuläge
Sommaren 1999 togs Önningebymuseets tillbyggnad i bruk, och nio år senare var det igen dags för utvidgning av museibyggnaden som då äntligen fick ett brandsäkert konstmagasin och ytterligare ett utställningsutrymme, Röda rummet. Den här sommaren är det dags att ta i bruk ännu en utställningssal, då den så kallade Hilma-salen invigs den 8 juni 2025. Det nya utrymmet har döpts efter Victor Westerholms fru Hilma för att uppmärksamma hennes insatser för konstnärskolonin. Hon var inte utövande konstnär, men utan hennes varma och välkomnande värdskap hade kolonin inte fortlevt.

Just nu påbörjas arbetet med de nya utställningarna i Hilma-salen. Det blir en bred presentation där alla hittills kända konstnärer i kolonin uppmärksammas. Därtill inreds ett litet minnesrum över Hanna Rönnberg. Joel Pettersson som gick i lära för Victor Westerholm får en egen hörna. Konstsamlingen har vuxit till närmare 500 nummer, så det finns mycket att plocka fram ur det överfulla magasinet.
Jag har varit engagerad i hembygdsföreningen sedan starten och fungerat som dess ordförande sedan 1989. Ofta får vi frågan hur en liten förening kunnat driva ett så omfattande museiprojektet – svaret är ideellt arbete. Nästan allt arbete i föreningen har utförts av frivilliga krafter, medan de medel som kommit in har satsats på byggnaderna och konstsamlingen. Utan detta arbete och generösa donationer hade museets utveckling inte varit möjlig. Förhoppningen är att museiprojektet har bidragit till ökad kunskap om Victor Westerholm och den konstnärsgrupp som samlades i Önningeby. Deras verksamhet fick stor betydelse för konsten i Finland, särskilt genom introduktionen av det franskinspirerade friluftsmåleriet.
Välkommen på besök till ett gemytligt museum som visar betagande konst i den miljö där den en gång skapades!
Kjell Ekström
ordförande för Önningeby hembygdsförening, konstnär och författare