Verksamhet och tidigare seminarier

LÄSÅRET 2022-2023

NOVEMBER 2022: Synapsseminarium om kommunikation och relationer

Lördagen den 19.11 samlades gymnasie- och utvecklingspsykologistuderanden på Åbo Akademi i Vasa för höstens synapsseminarium. Tematiken för föreläsningarna var kommunikation och relationer.

Magisterstuderanden inom utvecklingspsykologi höll i trådarna för 3 intressanta föreläsningar om kommunikation, destruktiv och konstruktiv kommunikation samt kommunikation i relationer! Dessutom kom Tessi från decibel och talade om sex och kommunikation. Dagen var fullspäckad med intressanta föreläsningar. Under dagen fick gymnasiestuderanden ta del av många konkreta exempel på olika former av kommunikation och hur dessa kan se ut. Deltagarna fick även aktivera sig och ta del av praktiska exempel och övningar.

länk till seminariets padlet-sida hittas här

LÄSÅRET 2021-2022

APRIL 2022: Synapsseminarium om ensamhet, sociala medier och digitala spel

Lördagen den 23.4 samlades SYNAPS för läsårets andra virtuella seminarium. Denna gång diskuterades temat ensamhet utifrån två olika perspektiv: sociala medier och digitala spel.

Deltagarna fick ta del av tre workshoppar som magisterstuderande i utvecklingspsykologi hade förberett. Nina berättade allmänt om ensamhet och vad det är, Eva berättade om ensamhet och sociala medier och Isabella berättade om ensamhet och digitala spel. Seminariedagen avslutades med en gästföreläsning av Oscar Lehtinen, som berättade om sina livserfarenheter, sitt arbete och hur man bemöter ungas ensamhet.

Länk till seminariets Padlet-sida hittas här.

NOVEMBER 2021: Synapsseminarium om ångest

Lördagen den 20.11 ordnade SYNAPS läsårets första seminarium. Även denna gång arrangerades seminariet på distans. Huvudtemat för seminariet var ångest och sätt att hantera ångest.

Under dagen fick deltagarna ta del av tre workshops som magisterstuderande i utvecklingspsykologi hade förberett. Samtliga workshops tangerade olika aspekter av ångest: 1) Vad är ångest? 2) Olika former av ångest och 3) Hur påverkar ångesten vardagen? Mellan varje workshop fick deltagarna även bekanta sig med och lösa en caseuppgift om ångest. Seminariet avslutades med en gästföreläsning av erfarenhetsexperten Nanette Westergård, som bland annat berättade om sina erfarenheter av depression, PTSD och panikångest. 

Länk till seminariets Padlet-sida hittas här.

LÄSÅRET 2020-2021

APRIL 2021: Synapsseminarium i motivation

17.4 samlades SYNAPS vid Åbo Akademi och Vi7 i Österbotten för ett virtuellt seminarie kring motivation med ämnen som Grit och Self-efficacy (upplevd självförmåga) i skolmiljön.Länk till material och info kring seminariet

Deltagarna fick bland annat ta del av en podcast om teorier kring motivation på förhand, bland annat Hertzbergs tvåfaktorteori. Seminariet hade en förinspelad föreläsning kring motivation av studiepsykologen vid Åbo Akademi. Deltagarna fick även diskutera frågor kring sin egen motivation och hur den kan förbättras.

DECEMBER 2020: Synapsseminarium om kriser och sociala behov

Lördagen den 5 december arrangerade Synaps sitt fjärde seminarium, denna gång på temat kriser och sociala behov. Liksom senast så arrangerades seminariet på distans. Krisarbetare och -utbildare Anne-Charlotte Kjerulf delade med sig av sina erfarenheter, medan magisterstuderande i utvecklingspsykologi hade förberett både en podcast och en inbandad presentation och fungerade som värd för tillställningen, organiserade grupparbeten och svarade på frågor i chatten. Länk till padlet med programpunkter här.

LÄSÅRET 2019-2020


APRIL 2020: Psykologi-intresserade unga samlades på virtuellt seminarium om beroendemekanismer

Projekt SYNAPS vid Åbo Akademi och Vi7 i Österbotten arrangerade sitt tredje tema-seminarium i ämnet psykologi för gymnasiestuderande. Till skillnad från tidigare seminarier kom detta att ske helt virtuellt.

Seminariet med rubriken ”Den onda cirkeln: när ett beteende blir skadligt” strömmades via nätet för ca 40 studerande runtom i Österbotten som deltog och medverkade i realtid. Seminariet leddes av en grupp magisterstuderande i utvecklingspsykologi, som att bjöd på evidensbaserade workshoppar om var gränsen mellan sunt och skadligt beteende går i förhållande till bl.a. träning, digital teknik och pornografi.

FEBRUARI 2020: Psykologi efter gymnasiet – en kurs för abiturenter

19-20.2 2019 arrangerades en repetitions- och universitetsförberedande kurs i ämnet psykologi för Vi7:s abiturenter på Vasa Övningsskola .

Ca 17 deltagare under kursens gång samlades för att fundera på varför forskning är viktigt för psykologi som vetenskap samt i arbetslivet och bekanta sig med bl.a. myter och etiska frågeställningar inom psykologi. Eftersom kursen fungerade som en bro mellan gymnasie- och universitetspsykologi fördjupade sig deltagarna  på både nya och bekanta områden.  

Lärare och examinatorer för kursen var Charlotta Ohls & Minja Sundén, psykologistuderande vid Åbo Akademi.  

NOVEMBER 2019: Gymnasiestuderande besökte Åbo Akademi för att lära sig att hantera studiestress

Lördagen den 30 november kl. 10.30–16.30 arrangerade projektet SYNAPS sitt andra seminarium i tillämpad psykologi för gymnasiestuderande. Under seminariet, som ordnas i Academill, Strandgatan 2, Vasa, deltog 40 studerande från Kronoby i norr till Petalax i söder. Temat för dagen var stress och stresshantering, med ett särskilt fokus på studier och framtid.

Magisterstuderande i utvecklingspsykologi stod för programmet , som bestod av forskningspresentationer om bland annat samband mellan stress och självkänsla, prestationskrav och psykiskt illamående, samt evidensbaserade tekniker för att förebygga och hantera stress. Deltagarna tillämpade dessa kunskaper i en gruppuppgift om att hantera stress inför en provvecka.

Seminariet avslutades med en gästföreläsning med Oscar Damén från företaget Studiekompassen.

PROJEKT-START VÅREN 2019


Synaps inledde sin verksamhet genom att starta en projektgrupp, med uppdrag att planera Synaps verksamhet och pilotera ett temaseminarium.

Projektgruppen planerade och genomförde en pilotering av ett sextimmars seminarium den 13 april 2019. Läs vår rapport här: Rapport_ämnesbaserat seminarium_synaps