Blogginlägg från Londonresan

Onsdagen i Cambridge

På onsdagen den 7.11 tillbringade vi dagen i Cambridge. Efter en lång tågresa så träffade vi den judiska akademikern Ed Kessler som berättade för oss om judisk-kristen dialog. Han var glad över det faktum att så många kristna läser den hebreiska Bibeln och tar del av de lärdomarna. Efter en snabb lunch så hade vi en guidad rundvandring med den bästa guiden Nancy. Vi får höra om allt från mord på kungar till upptäckten av DNA. Många fann universitetssystemet i Cambridge (och Oxford) intressant. Universitet ordnar föreläsningar och tenter, medan colleges inom universitetet är där studerandena bor och lever. Dessutom ordnar colleges undervisning och tutoring i mindre grupper för studerandena. Kostnaderna för att studera i Cambridge är dock höga, du får punga ut med ca 20 000 pund per läsår för dina studier. Efter en lyckad rundvandring beger vi oss till Faculty of Divinty för att träffa Dr. Daniel Weiss. Vi får lära oss om Scriptural reasoning, en metod vars syfte är att på ett djupare plan förstå en person från en annan religiös orientering. Representanter från olika religioner läser utdrag ur varandras heliga skrifter och olika tolkningar diskuteras. En faktor som togs upp var att texten som läses är tagen ur den större kontexten, vilket måste tas i beaktande. Viktigt är självfallet också att bemöta andra med respekt och försök till förståelse, utan att behöva kompromissa sin egen trosuppfattning. Efter en lång men lärorik dag så söker vi upp restauranger och diskuterar dagens händelser. Fulla av nya upplevelser så tar vi sedan tåget tillbaka till London.

Skriven av Charlotte, Karin och Ina

Fredag – resans sista dag

Den sista dagen delades gruppen i två grupper, en del åkte till Sion Centre for Dialogue and Encounter för att delta i det judisk-kristna textstudiet som ordnas varje fredag. Vid dessa tillfällen studerar och samtalar man om den kommande sabbatens och söndagens texter. Denna gång var texterna från Genesis 27, Psalm 146 och Mark. 12:38-44. Deltagarna upplevde att diskussionerna var intressanta att följa.

De som inte deltog i textstudiet valde att besöka British Museum. Det världsberömda muséet har föremål från hela världen i sin utställning. Eftersom muséet är så stort är det omöjligt att hinna se allt på några timmar därför valde vi speciellt några tidsperioder och kulturer som är samtida med Gamla testamentet och Nya testamentet. T.ex. tittade vi på reliefer som väldigt detaljerat beskrev den assyriska erövringen av Lakish. Några andra föremål som förstås intresserade oss teologer var medeltida nattvardskärl och ett schackbräde!

När vi ser tillbaka på de möten vi haft under veckan kan vi inte annat än konstatera att det varit en intressant vecka, vi har haft möjlighet att träffa människor från olika traditioner som gärna velat berätta om sin förståelse av religionsmöte och religionsdialog. Detta kommer vi säkert ha nytta av när vi gör våra grupprapporter.

Sanheribs erövring av Lakish

Nattvardskalk

Paten från 1200-talet

Ett schackbräde från medeltiden, fram till 1200-talet var det förbjudet för präster att spela schack!

Torsdag 8.11. – När allt inte går som planerat

Idag var det strejk i metron vilket orsakade extra funderingar över dagens program. Lyckligtvis påverkade strejken inte vår ankomst till det första stället, nämligen Trinity House, där vi träffade Interfaith advisor vid Anglikansa kyrkans syd-Londonesiska stift, dr. Siriol Davies. Vi fick höra en presentation om de kristen-judiska relationerna från ett anglikanskt perspektiv. Siriol Davies introducerade viktiga document om ämnet samt betonade dialogens viktighet mellan religionerna.

Från Trinity House tog vi Northern line-linjen till metrostationen Bank och fortsatte till Notting Hill för att besöka Sisters of Sion. Där fick vi delta i en diskussion med den katolska systern Margharet Shepherd och den judiska teologen Jonathan Gorski. De berättade om deras arbete för att bygga broar mellan kristna och judar i Britannien. Deras personliga berättelser imponerade gruppen. Syster Margharet underströk vikten av personlig vänskap mellan människorna från olika traditioner.

Näst i programbladet stod det “Choral Evensong, st. Paul´s Cathedral”, vilket innebar anglikansk kvällsbön med kör, men tyvärr blev det inhiberat p.g.a. annat program i kyrkan. I stället gick vi in i en annan berömd kyrka, Church of St. Mary-le-Bow, där vi sjöng psalmen Bred dina vida vingar. Akustiken var otrolig i kyrkan.

Till sist fick vi besöka Marble Arch-synanagogan. Som tur befann sig synagogans rabbi Lionel Rosenfeld på plats, i och med at than inte hade fått bekräftelse av vårt mote av sin sekreterare. Rosenfeld talade om judarnas liv i London och om de utmaningar som de möter i deras vardag. Han var orolig för den ökande trenden bland unga judar att gifta sig utanför den egna traditionen. Till slut fick vi höra honom sjunga en bön och en bit av en psalm. Rosenfeld är känd för sitt sjungande.

Vi slutade dagen med en gemensam middag i Mayflower vid ån Thames, alldeles i närheten av sjömanskyrkan.

 

Muslimsk tisdag

Vi landade i London på måndag till fyrverkerier och vaknade till frukost på tisdag i Finska sjömanskyrkan. Första stället vi besökte var Islamic College där vi fick höra fyra intressanta föreläsningar och besökte deras bibliotek. De smyckade böckerna prydde verkligen biblioteket.
Först fick vi höra lite om Islamic College och deras verksamhet. Sedan fick vi höra om enheten mellan kristna, judar och muslimer och att de alla härstammar från Adam.
Följande föreläsning handlade om People of the Book, dvs. judar och kristna. Koranen talar om att muslimer, kristna och judar borde enas och det står också om i Common Word -dokumentet. Muslimer har ändå lite kritik mot judar och kristna för de har fel i en del punkter. Föreläsaren talade om att Maria är viktig för muslimer och hon är rättfärdig. Jesus är en viktig budbärare som de även kallar för Messias, alltså den smorde.
Föreläsning om Islamic Lifestyles in the West handlade mest om muslimer i Storbritannien och om statistik.
Den sista föreläsaren var från Islamic Human Rights Commission. Hon berättade lite allmänt om organisationen och om islamofobi. Hon berättade om en undersökning som organisationen har gjort angående islamofobi och om Counter-Islamophobia Kit.
Efter besöket i Islamic College åt vi. Sedan besökte vi London Central Mosque och Islamic Cultural Centre där vi följde ned solnedgångsbönen. Vi såg också en utställning om islam och Muhammed.
Fritid!!!!! En del testade den lokala baren och andra gjorde en shoppingrunda. Vi tycker att dagen var bra men lång. På kvällen var vi jättetrötta.
Emma, Sandra, Hanna