Kulturarv i Vasa från 1684

Åbo Akademi har flera kulturhistoriskt värdefulla bok- och arkivsamlingar i sin ägo.  I skrivande stund har tre av samlingarna upptagits i det nationella registret för Unescos världsminnen, varav en är Vasa svenska lyceums bibliotek med Oskar Ranckens samling, som bevaras vid Tritonia i Vasa. I det här inlägget ska vi se lite närmare på vad som finns i samlingen och hur den kom till Åbo Akademi.

I anslutning till Vasa Littfest ordnas den 15.3.2018 ett seminarium om Lyceisamlingen och de historiska skolbiblioteken i Vasa. Välkommen!

Vad finns i samlingen?

Samlingen består av två delar, skolbiblioteket och rektor Oskar Ranckens privatbibliotek. Oskar Rancken, som var lärare och Vasa svenska lyceums första rektor 1874-1876, tog själv hand om skolbiblioteket och ordnade och katalogiserade böckerna. Samlingens uppställning följer ännu denna ordning. Han donerade sitt eget omfattande privatbibliotek till skolan 1886.  Därtill finns också hans privata arkiv bevarat vid Tritonia.

Oskar Rancken i mitten av 1870-talet. Rancken var den förste som systematiskt samlade in finlandssvensk folklore. Han författade också egna skrifter, som till stor del berör personer och händelser från 1808-09 års krig.  (Bild: Historian kuvakokoelma – Museovirasto)

Vasa svenska lyceums bibliotek ger en bild av boklig kultur och bildning i Österbotten under fyra århundraden. Samlingen omfattar idag omkring 700 hyllmeter och täcker som sin tids vetenskapliga bibliotek ett brett spektrum av ämnen, såsom matematik, kemi, fysik, naturlära, ekonomi, medicin, pedagogik, teologi, filologi, historia, etnografi, musik och reseberättelser. Därtill finns en stor mängd vetenskapliga serier, tidskrifter, disputationer, kartor, notböcker, skolböcker samt dagstidningsårgångar och småtryck av allehanda slag.

De äldsta böckerna härstammar från Vasa svenska lyceums föregångare Wasa trivialskola (1684-1841, därefter Wasa högre elementarskola) och Wasa gymnasium, som grundades 1844. Bland trivialskolans alumner finns en rad bemärkta män i Finlands historia.

Alumner från Wasa trivialskola. Fr. vänster nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, fysikern Gustaf Gabriel Hällström, naturvetaren Pehr Kalm, ärkebiskoparna Karl Fredrik Mennander, Jacob Tengström. (Bilder: Wikipedia)

Att Vasa 1844 fick ett eget gymnasium var en stor händelse. Skolans bibliotek tillkom som en angelägenhet för hela Österbotten genom bokinsamlingar och donationer från ståndspersoner och prästerskap. Läse-Bibliotheket i Wasa donerade en betydande del av sin boksamling. Största delen av gymnasiets böcker förstördes dock i Vasa brand 1852. Skolan huserade i Wasastjernas stenhus i nuvarande Gamla Vasa och i ett försök att rädda böckerna slängdes de ut på gatan. Det blev tvärtom så att böckerna som man inte hann kasta ut klarade sig eftersom Wasastjernas hus var ett av de få hus som inte brann ner. Av ca 7.000 verk kunde bara drygt 1.000 räddas. Bland de verk som inte förstördes kan nämnas Olaus Magnus’ Historia de gentibus septentrionalibus från år 1555 och Martin Luthers Biblia das ist die Ganze Heilige Schrifft, tryckt i Wittenberg 1594. Efter branden började biblioteket  återuppbyggas genom nya donationer, bl.a. från Kejserliga Alexanders-universitetet i Helsingfors och från Sverige. Många privatpersoner donerade värdefull litteratur. År 1874, när elementarskolan och gymnasiet gått samman och bildat Vasa svenska lyceum, fanns det åter närmare 7.000 verk i biblioteket. Biblioteket fortsatte därefter att växa genom donationer, arv och inköp.

Laurentius Petri: Postilla öffuer Somardelen [del III], Stockholm: 1555. En av de böcker som blev skadad men räddades i Vasa brand 1852. Foto: Ellinor Hjerpe
När samlingen upptogs i Unescos register för nationella världsminnen i december 2017 besökte Vasabladet Tritonia. Klicka gärna vidare till artikeln för att se en del av rariteterna i samlingen: ”Här bevaras ett världsminne” (Vbl 6.1.2018)

Hur kom samlingen till Åbo Akademi?

Under årens lopp har samlingen använts flitigt och gått igenom krig, bränder och flyttningar. En del av böckerna har naturligt nog skingrats eller blivit förstörda men biblioteket är ändå det största som helhet bevarade skolbiblioteket i Finland. Särskilt Ragnar Krook såg under sin rektorstid (1935-67) till att skolans historiska bibliotek togs väl om hand, vilket långt bidrog till att samlingen finns bevarad idag.  I och med grundskolereformen på 1970-talet slogs Vasa svenska lyceum och Vasa svenska flicklyceum samman till Vasa övningsskola, vilken fungerar i anslutning till Åbo Akademis lärarutbildning i Vasa. Det historiska Lyceibiblioteket, som 1971 omfattade 33 300 titlar i 52 000 volymer, började föra en undanskymd tillvaro i skolans vindsvåning. Vid pedagogiska fakultetens bibliotek kände man det tyngande ansvaret för den gamla boksamlingen, men hade inga resurser att handha och vårda den.

När de allmänna biblioteken firade 200-årsjubileum 1994 väcktes intresset för Vasas gamla skolbibliotek. År 2000 inledde Åbo Akademis bibliotek ett katalogiseringprojekt tack vare finansiering från Stiftelsen för Åbo Akademi, Harry Schaumans stiftelse och Svenska kulturfonden. Då Tritonia byggdes planerades det in ett arkivutrymme enkom för Lyceisamlingen och sommaren 2001 flyttades samlingen till Tritonia. De äldsta böckerna är katalogiserade och sökbara i Tritonias och Åbo Akademis biblioteks Finna-portaler samt i den nationella bibliotekskatalogen Melinda. Böckerna som är katalogiserade i Finna är på svenska, latin, tyska, franska, finska och många andra språk. Av dessa är 140 tryckta på 1500-talet, 700 tryckta på 1600-talet och 1.700 tryckta  på 1700-talet. Bibliotekets vackert handskrivna kataloger finns bevarade, vilket är en ovärderlig tillgång. Det är där möjligt att manuellt söka i det material som ännu inte katalogiserats i databaserna.

Vasa svenska lyceums biblioteks kortkatalog. Foto: Josefin Torrkulla

I anslutning till Vasa Littfest ordnas den 15.3.2018 kl. 15-18 vid Tritonia seminariet ”Bokskatter i Vasas nationella världsminne – från Trivialskolan till Vasa svenska lyceum” om Lyceisamlingen och de historiska skolbiblioteken i Vasa. Föredragen hålls av professor emeritus Håkan Andersson om skolan, boken och Rancken, av docent Ilkka Mäkinen om skolbiblioteken i böckernas cirkulära ekonomi och av Tritonias tidigare biblioteksdirektör Vuokko Palonen om Vaasan tyttökoulu och Vaasan lyseos historiska skolbibliotek. Välkommen!

Text: Ellinor Hjerpe och Christina Flemming

 

Läs mera: