Att dela information hör till dagens melodi, men lagarna om upphovsrätt är inte fullt lika inspirerade av vårt frenetiska bloggande, twittrande, facebookande och youtubande då vi länkar friskt till och från alla möjliga håll och Kopiosto har samlat en del nyttigt material som lärare kan bekanta sig med. Creative Commons (CC) nämndes såpass många gånger under Utvecklingsdagar för virtuell undervisning (3-4 december 2012) att jag antog att det är viktigt att känna till. I denna blogg har jag valt den svenska versionen, men det finns naturligtvis också en finsk CC-sida.
CC förklaras kortfattat i denna video, men idén är att de som skapar material kan välja i vilken utsträckning de låter andra använda, bearbeta och publicera materialet.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Yd9dP3vlOyk?feature=player_embedded&w=640&h=360]
Både lärare och elever har nytta av att känna till CC som känns som en enklare variant av upphovsrätten. För finlandssvenska lärare innebär det att vi kan dela med oss av vårt material på villkor som vi själva ställer samtidigt som vi kan bygga upp en materialbank där fler har nytta av våra idéer. På engelskt håll finns det bland annat läroböcker som fritt får användas, t.ex. http://www.ck12.org/teacher och http://www.openculture.com/free_textbooks/
Ett viktigt inlägg i diskussionen om CC gjorde Christina Löfving och det här är också något vi (både unga, gamla och åldersneutrala) behöver reflektera över och diskutera: varför det är viktigt att använda andras material med omsorg och inte glömma bort att även CC-material kräver respekt. Nätet är trots allt befolkat av samma slags människor som vi möter i den icke-virtuella verkligheten och oavsett var vi rör oss är respektlöshet lika ouppskattad.
Charlotta Hilli, doktorand i DiDiDi
Skolverket i Sverige har gett ut en broschyr med titeln ”Creative Commons – en guide för lärare”. Innehållet kan också fungera som stöd för oss här i Finland trots att den är gjord för svenska lärare. Broschyren kan laddas ner här:
http://www.skolverket.se/publikationer?id=2713
/Andreas Sundstedt