Lehitra’ ot Jerusalajim

Vi vaknade till en ny dag och till vår förvåning så verkade det ha regnat under natten. Efter frukosten packade vi ihop oss och våra saker i bussen och sade hejdå till Svenska Teologiska Institutet, som vi nu lämnade efter 4 nätter. Bussen styrde kosan mot Masada, som vi anlände till några timmar senare.

Masada är en klippa med en fascinerande historia. Herodes byggde en fästning på klippan ca 37-31 f.Kr och under det första judiska kriget 66-72/73/74 e.Kr flydde den judiska rebellgruppen Sicarii upp dit. Under kriget erövrade romarna Jerusalem och när de kom till Masada för att inta också det hittade de ca 1000 döda Sicarier där. Sicarierna hade valt att begå kollektivt självmord istället för att bli slavar under romarna. Än idag har platsen ett stort symboliskt värde för judarna och de israelitiska soldaterna springer upp till klippan för att svära sin ed. De lovar där att ”Masada shall not fall again”.

 

Efter Masada fortsatte färden till Qumran, där man sedan 1947 har gjort arkeologiska  fynd. Det kanske intressantaste fynden är de antika manuskripterna som hittades i  grottorna. Vi fick se en del av dessa manuskript vid Israel Museum för några dagar sedan, men nu fick vi också se de arkeologiska utgrävningsplatserna och några av grottorna där fynden hittades. Några modiga valde också att klättra upp en bit uppför berget för att gå in i en grotta. Tydligen måste varje GT-exeget gå in i en sådan när man får chansen.

 

De svettiga och småtrötta teologerna fick nu äntligen uppleva lite vatten, då dagens program också innehöll ett besök till Döda Havet. Vi kan intyga att man verkligen flöt och att vattnet var ganska salt. Det var en häftig upplevelse, även en ickesimkunnig skulle troligen trivas där.

På vägen till vår nya ”boplats” i Tiberias gjorde vi ett kort besök i Jeriko och Frestelsernas berg. Vi behövde inte som Jesus frestas 40 dagar i öknen, men istället frestade lokala försäljare oss med olika varor såsom smycken och färska frukter.

Det har igen varit en varm och intressant dag, Det Heliga Landet har verkligen mycket  att erbjuda! Nu är vi snart i Tiberias och får så småningom  börja förbereda oss för morgondagen som i vårt program har det spännande namnet ”Jesusdagen”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *