Ambassadören, Hilma Granqvist samt de kristna i Palestina

 

Vår resedag inleddes med den finländska ambassadörens i Palestina, Pirkko-Liisa Kyöstiläs besök på STI. Hon berättade om sitt arbete och den svåra politiska situationen i det Heliga Landet. Det var underbart att ambassadören hade tid för oss med tanke på den hektiska tidpunkten; Donald Trumps besök till Israel närmar sig.

Efter detta fortsatte vi med  amerikanen Dan Koski (har som namnet visar finsk släktbakgrund) som ledde oss till Palestina för att bekanta oss palestinska kristna. Dan jobbar på Tantur Ecumenical Institute och kunde ge oss en mycket omfattande synpunkt på de olika kristna samfunden i Palestina.

Före vi bekantade oss med kyrkorna förde Dan oss till byn Artas som är mycket viktig också ur en finländsk synpunkt; den finska antropologen Hilma Granqvist (1890-1972) gjorde banbrytande forskning om palestiniernas liv och kultur på området. Hennes skrifter och materialinsamling är fortfarande centrala angående områdets historia. Hilma är tyvärr inte en så känd forskare i Finland, men tack vare sitt arbete som bevarat Artas olika historiska perioder i området ses hon som en mycket viktig person. Efter presentationen om Hilma Granqvist fick vi njuta av bybornas gästvänlighet i form av en underbar lunch som hade förberetts åt oss.

I Beit Jala, som är en del av Betlehem, finns det en stor grupp av kristna. Dan Koski presenterade kyrkor av olika kristna samfund åt oss. Dan var en vän till den finske teologen, arkeologen Mikko Louhivuori som avled i fjol. Inkommande september ordnas det ett minnessymposium för Louhivuoris minne vid Åbo Akademi. Dan kommer också att delta i symposiet.

Sabbaten har inletts i Jerusalem och den västra delen av staden är alldeles tyst. Vi skall gå till den östra sidan för att äta middag vid en arabisk restaurang. Vi har hört att det möjligen spelas traditionell arabisk musik där i kväll.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *