Kategorier
Rapport

Vilka frågor upplever finlandssvenskarna att delar folks åsikter?

Det senaste blogginlägget diskuterade huruvida Svenskfinland är polariserat och visade att sakfrågor som invandring, miljöfrågor, sexuella minoriteters rättigheter affektivt polariserar Svenskfinland.

Idag, den 22 mars 2023, kör förhandsröstningen i gång i Finland inför riksdagsvalet. Under de senaste veckorna har vi fått ta del av valkampanjer och valdebatter. I dessa har vi sett att många sakfrågor delar partierna och medborgarna i olika ideologiska läger.

I en undersökning gjord via den finlandssvenska medborgarpanelen Barometern frågades om huruvida det finns frågor i samhället idag som delar folks åsikter. Upplever finlandssvenskar att det finns samhällsfrågor som kraftigt delar befolkningen? På denna fråga finns ett rungande svar: Ja, 89 % upplever att det finns samhällsfrågor som kraftigt delar folket och där det är svårt att komma överens med de som har en annan åsikt. Man ska komma ihåg att polarisering är även ett naturligt fenomen i politik och samhället. En viss polarisering är normalt och eftersträvat i ett demokratiskt system eftersom partier behöver särskilja sig från varandra. Det är först när åsikterna blir mer och mer extrema och samhället delas upp i läger som starkt ogillar varandra som problem kan uppstå.

Vilka frågor upplever medborgarna som polariserande i Svenskfinland?

Respondenterna fick själva nämna tre sakfrågor som de upplever delar folks åsikter. Nedan är en sammanställning över de sakfrågor som nämndes oftast, i procentenheter. Observera att respondenterna inte har rangordnat svaren, utan det handlar om i vilken ordning frågorna nämndes av respondenten.

Tabell. B9. Frågor som upplevs dela folks åsikter.

Förutom dessa var även bland annat energi och vindkraft (12 %), beskattning (10 %), hälso- och sjukvård (8 %), religion och abort (8 %), hälso- och sjukvård (8 %), politisk ideologi (7 %) sakfrågor som upplevdes dela folket.

Resultatet visar att invandring är den fråga som upplevs mest polariserande. Andra frågor är svenska språket, NATO och klimatet. Dessa sakfrågor har varit återkommande debattämnen i valkampanjerna inför riksdagsvalet och diskussionen har många gånger gått het.  Valfrågor handlar oftast om frågor som påverkar medborgarnas liv och samhället som helhet. Vid sidan av traditionella höger-vänsterfrågor har dessa värderingsladdade frågor fått allt större plats i debatten. Samtidigt har vi kunnat skönja ökade motsättningar och starkare ställningstaganden i dessa frågor.

I nästa blogginlägg ser vi på hur åsikterna konkret delar sig i dessa frågor.

Blogginlägget är skrivet av Jesper Eklund.


Projektet ”Ett polariserat samhällsklimat i Svenskfinland? – Omfattning, orsaker och lösningar” (2022–2025) tar sig an uppgiften att systematiskt studera den samhälleliga polariseringen i Svenskfinland. Projektet finansieras av Svenska litteratursällskapet i Finland och genomförs vid Institutet för samhällsforskning (Samforsk) vid Åbo Akademi.

 

Ett svar på ”Vilka frågor upplever finlandssvenskarna att delar folks åsikter?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *