I juni hade vi nöjet att välkomna en av våra internationella rådgivare, Per-Ola Öberg, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till Vasa för ett internationellt rådgivarmöte inom projektet. Under två intensiva dagar ägnade vi oss åt att diskutera vårt pågående projekt och de två vetenskapliga artiklar som är under utveckling. Det var en givande tid där vi erhöll värdefull feedback och insikter, och vi vill uttrycka vår tacksamhet till Per-Ola Öberg för hans generositet med sin tid och expertis.
Vi är för närvarande i processen att skriva färdigt två vetenskapliga artiklar baserade på det insamlade datamaterialet:
Artikel 1: ”In-group love and/or out-group hate? Explaining the level of intergroup bias among members of an ethnolinguistic minority”
Författare: Marina Lindell, Janne Berg, Jesper Eklund, Kim Strandberg, Aleksi Suuronen och Daniel Kawecki
Sammanfattning: Attityderna till andra grupper kan till stor del vara beroende av den grupp vi identifierar oss med. Partiskhet mellan grupper (eng: intergroup bias) syftar på tendensen att värdera den egna gruppen och dess medlemmar mer fördelaktigt än den utomstående gruppen och dess medlemmar. Vår första vetenskapliga artikel undersöker fördomar mellan grupper och fokuserar på hur svenskspråkiga förhåller sig till andra svenskspråkiga (ingruppen) och finskspråkiga (utgruppen). Syftet med artikeln är att identifiera faktorer som påverkar fördomar mellan grupper på individnivå för att bättre förstå orsakerna bakom egengruppsfavorisering och utgruppshostilitet i en minoritetskontext. Respondenterna i vår undersökning ombads att karakterisera svensk- och finskspråkiga genom att tilldela grupperna olika egenskaper och därefter bedöma egenskaperna som positiva, neutrala eller negativa.
Artikel 2: ”Affective polarization beyond partisanship – Explaining individual-level issue-focused affective polarization among Swedish-speaking Finns”
Författare: Kim Strandberg, Janne Berg, Marina Lindell och Jesper Eklund
Sammanfattning: Målet med vår andra artikel är att utforska om åsiktsgrupper längs den så kallade GAL-TAN-dimensionen delar upp den finlandssvenska befolkningen. GAL-TAN är en politisk indelningsdimension där GAL står för ’Grön’, ’Alternativ’ och ’Libertariansk’, medan TAN står för ’Traditionell’, ’Auktoritär’ och ’Nationalistisk’. Inom den finländska kontexten avser detta att undersöka om människor kan kategoriseras i olika värderingskluster, såsom ’röd-gröna/feminister’ och ’rasister/konservativa/nationalister’. På liknande sätt har den klassiska landsbygd-stadsområdesklyftan blivit synonym med liberala och konservativa värderingar. Med andra ord, syftet med artikeln är att utforska i vilken utsträckning medborgare är affektivt polariserade när det kommer till specifika policyfrågor samt att undersöka förklaringsfaktorer på individuell nivå för policybaserad affektiv polarisering.
Blogginlägget är skrivet av Jesper Eklund.
Projektet ”Ett polariserat samhällsklimat i Svenskfinland? – Omfattning, orsaker och lösningar” (2022–2025) tar sig an uppgiften att systematiskt studera den samhälleliga polariseringen i Svenskfinland. Projektet finansieras av Svenska litteratursällskapet i Finland och genomförs vid Institutet för samhällsforskning (Samforsk) vid Åbo Akademi.