Kategorier
Rapport

Är Svenskfinland polariserat?

Vi har alla en känsla av att det är vissa samhällsfrågor som kraftigt delar det finländska folket. Huruvida, och till vilken grad, detsamma gäller i Svenskfinland är en av huvudfrågorna i vårt projekt ”Ett polariserat samhällsklimat i Svenskfinland?”.  Under år 2022 utförde vi ett par enkäter på detta tema genom den finlandssvenska Barometern. I dessa enkäter fokuserade vi på s.k. affektiv polarisering som i korthet handlar om hur olika åsiktsläger i samhället över tid börjar tycka mycket illa om varandra. Man kan förenklat säga att affektiv polarisering består av positiva känslor till ens egen ingrupp, de som tycker som en själv i en viss fråga, och negativa känslor till ens utgrupp, dvs. till dem som tycker olika som en själv i en viss fråga.

I våra enkäter bad vi folk ta ställning till hur gärna/ogärna de skulle kunna tänka sig vara nära vän med en person som har en viss åsikt. Det exempel som lyfts fram här nedanför är vårt resultat gällande åsikter om invandring i Finland bland dem med starkast åsikter i frågan (de som antingen är kraftig emot invandring eller kraftigt för):

Figur. Affektiv polarisering, invandring.

I korthet visar figuren att bland de som är starkt emot invandring (staplarna till vänster), så är viljan att vara god vän med en likasinnad (ingruppen, blåa stapeln) mycket stark medan viljan att vara vän med en med motsatt åsikt (utgruppen, orangea stapeln) är mycket svag. Detta tyder alltså på rejäl affektiv polarisering. Precis samma tendens kan vi se bland personer som är mycket positiva till invandring (staplarna till höger); ingruppen får mycket kärlek medan utgruppen ogillas.

Det mönster som här syns återkommer i all de sakfrågor, invandring, miljöfrågor, sexuella minoriteters rättigheter, som våra enkäter har frågat om. De som har starka åsikter i Svenskfinland förefaller vara affektivt polariserade. Samma tendens, om ej lika kraftig, syns även bland personer som inte har kraftiga åsikter men ändå en åsikt. Svenskfinland uppvisar därmed liknande tendenser som numera kan skönjas i de flesta länder: vissa frågor delar åsikterna kraftigt och tenderar leda till polarisering.

Blogginlägget är skrivet av Kim Strandberg, Professor i statskunskap och politisk kommunikation.


Projektet ”Ett polariserat samhällsklimat i Svenskfinland? – Omfattning, orsaker och lösningar” (2022–2025) tar sig an uppgiften att systematiskt studera den samhälleliga polariseringen i Svenskfinland. Projektet finansieras av Svenska litteratursällskapet i Finland och genomförs vid Institutet för samhällsforskning (Samforsk) vid Åbo Akademi.

 

Ett svar på ”Är Svenskfinland polariserat?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *