Kategorier
Projektteamet

Vilka är vi? – Daniel Kawecki

Midsommaren står för dörren, men innan firandet börjar ska vi få bekanta oss med Daniel Kawecki och ta del av hans tips på sommarläsning. Glad midsommar!

Vad handlar din forskning om? Vilka är dina forskningsintressen?

Jag forskar om politisk polarisering och fokuserar på känslomässiga avstånd mellan anhängare till olika partier, så kallad affektiv polarisering. Känslorna, hur mycket man avskyr eller gillar olika partier, kan ändra även om alla har ungefär samma åsikter som tidigare. Hittills har jag främst studerat hur fenomenet utvecklats i Finland under 2000-talet och vilken koppling det har till ideologiska motsättningar och partiidentiteter. Vi har en hel del att lära oss om hur vi ska hantera i synnerhet värderings- och identitetskonflikter eftersom det är mycket svårt att kompromissa i sådana frågor.

Vilken är din roll i projektet?

Jag är doktorand och externt ansluten till projektet eftersom en del av min forskning är inriktad på att förstå hur språkfrågan och finlandssvenskarnas minoritetsposition inverkar på affektiv polarisering. De resultat jag uppnår inom projektet ska bli en del av min avhandling.

Vad skulle du jobba med om du inte var forskare?

Förmodligen som företagare inom någon bransch som är mer spännande än lönsam. Jag tycker om att utforska processer och skapa något konkret, för att sedan gå vidare till nästa projekt. Jag har bland annat drivit ett mikrobryggeri. Just nu är jag ganska nyfiken på bokutgivning. Att delta i omvandlingen av ett manus till en välstrukturerad text, disponerad och tryckt på fysiska sidor i en form som är läsbar och behaglig för ögat är fascinerande och mycket givande!

Ge läsarna ett tips på en bok, film, serie, podd eller liknande

I en osäker värld kan det vara bra att återvända till det beständiga. Jag rekommenderar att man läser om Sagan om Ringen, och om man inte läst den sedan tidigare så är det aldrig försent för en första läsning. Jag tror att en stor del av berättelsens värde och beständighet förklaras av Tolkiens idé om ”underskapande” – att han försökt skapa en värld som är en mytologisk återspegling av den sanna skapelsen.

Porträttbild av Daniel Kawecki


Projektet ”Ett polariserat samhällsklimat i Svenskfinland? – Omfattning, orsaker och lösningar” (2022–2025) tar sig an uppgiften att systematiskt studera den samhälleliga polariseringen i Svenskfinland. Projektet finansieras av Svenska litteratursällskapet i Finland och genomförs vid Institutet för samhällsforskning (Samforsk) vid Åbo Akademi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *