Miniatyrkonstruktioner och minoriteter mitt i konflikten

  På torsdagsförmiddagen, vår fjärde dag, promenerade vi iväg mot Israel Museum i gassande sol via Mahane Jehuda och parken nedanför Knesset. Där mötte vi upp vår guide David igen. Han visade oss miniatyrmodellen av Jerusalem som det såg ut strax före dess förstörelse år 70. Han beskrev hur första judiska upproret uppstod och hur Titus erövring genomfördes. Det var intressant att i större helhet få se de platser som vi besökt under gårdagen. Vi besökte också Shrine of the Dome, där några av manuskripten som hittades vid Qumran kring 1950-talet bevaras.

 

Vid lunchtid gjorde vi ett guidebyte och styrde kosan mot Nablus på Västbanken, där vi skulle se Gerissimberget och träffa samarier. Vi hann inte köra många kilometer på den palestinska sidan av gränsen innan vi fastnade i en bilkö i närheten av en checkpoint. Det hade skett en incident på en plats vi skulle passera, så vägen var avstängd. Haaretz rapporterar här om händelsen. Vi fick en liten aning om hur vardagen kan vara på Västbanken när vi tvingades ta en omväg på 1,5 h. Trots, eller kanske tack vare, det spända läget verkar befolkningen leva ett öppet och gästvänligt liv.

Väl på berget Gerissim (se 5 Mos 27 och Jos 8) höll Ina och Cecilia ett kort föredrag om samarier och platsen som är helig för dem. En samarisk präst fick vi också träffa efter besöket på berget. Samarierna är en etnisk-religiös minoritet i världen, så detta var en mycket unik upplevelse. Några tog också en kvällspromenad till Olivberget senare på kvällen när vi återvänt till Jerusalem.

Den samariska prästen ville gärna ta en bild tillsammans med oss

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *