Eftertankar med helghälsning – Afterthoughts with holiday greetings

(continues in English below)

Det gick några timmar, kanske en halv dag, innan jag hittade mig själv surfande på hotellsidor på nätet. Samtidigt sände jag ivrigt länkar med potentiella resmål till min partner. Nyheten om att man snart börjar distribuera vaccin hade sakta men säkert landat i mitt medvetande. Något väcktes till liv och lusten att planera för att resa föddes igen. Kanske det kunde lyckas inkommande sommar? Barcelona?

Det är en tid sedan jag känt hopp på motsvarande sätt och förmått kunnat se framåt. Hittills har det här året knappast blivit som någon tänkt sig. Undervisning har skett under helt andra förutsättningar; lärare, studerande och alla andra som arbetar inom ÅA har tvingats verka under nya och svåra krav.

Med tanke på omständigheterna har allt lyckats bra, men situationen i sig är inte bra och många upplever att motivation, ork och resultat inte räckt till. Sällan har julens stereotypa schlagerklichéer känts så korrekta, som när Niklas Strömstedt sjunger ”det är mörkt nu” i låten Tänd ett ljus.

Ibland måste vi ge oss rätt att hemfalla till plattityder som den här. Situationen har inte varit bra för att undervisa och lära sig. Den har inte varit bra för oss som människor. Vi behöver varandra i vårt arbete och i våra studier. Så, tänd ett ljus!

My favourite winter holiday decorations: Faith, Hope and Love

Det här kommer snart att vara historia, men då går vi knappast tillbaka till samma läge som före pandemin. Vi kommer att ta med oss vad vi lärt. Den digitala kompetensen och de nya praktikerna som vi utvecklat kommer att vara värdefulla för framtiden. Lika värdefull kommer insikten om när det digitala inte räcker till att vara, om att det digitala samspelet behöver rotas i rum av konkreta möten mellan människor.

Det är många som försöker hitta sätt att göra situationen lättare och nu med sikte på våren. Den pedagogiska ledningsgruppen vid fakulteten hade ett bra möte och förslag fördes vidare till ledningen. Olika smågrupper och stödgrupper kan vara en räddningsplanka, och kanske nya studietekniker och examinationsformer. I en situation som den här måste vi överväga och ge utrymme för alla idéer, testa nya sätt att undervisa och lära oss. Vi måste också en tid vara realistiska och nöjda med vad som är möjligt.

Rektor Moira von Wright berörde ÅA:s ekonomiska situation i sin blogg och julhälsning. Ekonomi är ansträngd och nästa år lever vi i praktiken över våra tillgångar. Ekonomin har växt till ett orosmoln som inte skingras av sig självt. Det kräver åtgärder. Vilket utrymme och medel har vi i nuläget för det?

I samband med rektors ledningsrådsmöte uttalade jag mig otydligt och en kollega frågade kritiskt och med all rätt hur jag kan se något positivt med att vi budgeterar ett betydligt minus för nästa år. Jag ser förstås ingenting positivt med en sådan budget, men när vi väl ställs inför ett sådant faktum är det en avgörande fråga hur vi möter och hanterar krisen. Här ser jag positiva tendenser.

+++

Åbo Akademi University faces economic challenges that will have to be dealt with. This means an added burden besides the pandemic. Nevertheless, Rector Moira von Wright addresses the situation in her most recent blog and Chair of the ÅAU Board commented on the situation in interviews. Both indicate that the university will not be rushing into drastic solutions and budget cuts. Instead there is an emphasis of finding strategic sustainable solutions.

Having a long term perspective like this involves risk-taking especially when we account for the everchanging political and economic fabrics that universities are dependent of. Yet, it builds on trust in the university, in its role and possibilities. It requires reflexivity and courage. For me this is a signal that affects me like the news about the vaccine. It gives a glimpse of hope and helps me think ahead.

Universities in Finland and elsewhere were at a loss this year. We can honestly say that to a significant extent they were deprived the possibility to provide good circumstances for work and studies, teaching and research. The year demanded a lot from staff and students. Without the tools we found in digital solutions and the support we gained for this we would probably have come to a dead end.

I know that many of you have struggled with finding solutions, motivation and energy for your work and studies during the last year. This was the case for all: students, teachers, researchers, and staff in administrative and support services. I sincerely hope you can feel that you did a good job. I am very thankful for your contributions, the effort and creativity you put into your work, and for the results we achieved within the faculty.

We had to skip our traditional Christmas parties, but some warmth and comfort was still provided by a range of digital celebrations. Professor Patrik Jern and professor Viveka Lyberg Åhlander made an amazing and hilarious Christmas Covid Duet, based on the Mountain Duet from Chess. This YouTube hit has already been watched by thousands of people and if you missed it you find it here (sung in Swedish). Are these our own Michael Bublé and Carrie Underwood? In any case they are scheduled for one live performance at Arken and that is of course our Christmas party 2021. It will happen!

Things will not be very different when we come back in January. Yet, the current situation is turning towards the better – and we are getting more confident about what matters and how to navigate the situation. The pandemic will soon be part of our history, and an experience we can learn from. That is an asset we all have in common in universities and that defines our: creating and communicating knowledge for the future.

Thank you all for being part of our faculty community 2020! I wish you the best for the coming holidays. Take time to rest and find recreation, make it the best possible mix of all the things you love and cherish.

With the best Holiday Greetings

Peter Nynäs

1 svar på ”Eftertankar med helghälsning – Afterthoughts with holiday greetings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.