Shanghai matblogg, del 1

Hej!

Kina och främst Shanghai är känd för sin matkultur. Då man som turist söker information om Shanghai så stöter man oundvikligen på prisande texter om lokala rätter och kända restauranger. De första veckorna har bjudit på matupplevelser av många slag, vi har bland annat tuggat på kycklingfötter till förrätt, ätit magsäck med nudlar till huvudrätt, smakat på delikatesser från provinsen Yunnan, ätit grodlår och bekantat oss med den lokala street food kulturen.

Då vi första dagen steg självsäkert in på en lokal restaurang nära Zhongxing Road så hade vi ingen aning att vi om en stund skulle få en uppfostran i Kinesisk matkultur. Ingen talade engelska och vi fick genom att peka och gestikulera beställt fem rätter; kycklingfötter, nudlar, nötkött, en hel inlagd kyckling och små panerade fiskar. Vi smakade på allt och de flesta skålarna var tomma då måltiden avslutades. Vi var alla överens om att kycklingfötterna och den inlagda kycklingen var det mest spännande och kanske något att undvika i framtiden.

Efter första dagens restaurangäventyr har vi varit något mer försiktiga vid val av lunch- och middagsställen, det har även visats sig klokt att göra lite bakgrundsforskning före det slutliga valet av matställe. Våra kollegor har även varit hjälpsamma och tipsat om restauranger nära kontoret och vår lägenhet.

Eftersom det är rätt så billigt att äta ute så har vi för det mesta ätit både lunch och middag ute, eller middagen tar vi ofta tagit som take away till lägenheten. Det har visat sig att området vi bor på (Jing’an) har många bra restauranger och fast food ställen, av dessa har en autentisk nudelkiosk blivit vår favorit. En portion stekta nudlar eller ris kostar ca. 2-3€ och en portion innehåller till stora drag nudlar, grönsaker, kyckling och korv, en mycket delikat och snabb portion efter en lång arbetsdag på kontoret.

Till frukost brukar vi äta en Jianbing, en crepe/plätt med fyllning.  Det finns en dam som tillreder Jianbing direkt utanför vår portgång, och efter några minuters köande kan man njuta en Jianbing påvägen till metron. Morgonmålet kostar endast 4,5 Yuan (0,6€) och kiosken var ett mycket välkommet fynd.  

Om man vill äta fint i Shanghai finns det otaligt många möjligheter, man kan t.ex. ta metron till Bunden och äta på någon rooftop restaurang och njuta av fantastiska vyer. Speciellt barer och klubbar vid Bunden har ofta en dresscode man måste följa för att bli insläppt, inga sneakers, tskjortor eller kepsar tillåts. Vi har även hört talas om det lyxiga brunchstället Westin i hjärtat av Shanghai, på den legendariska restaurangen kan man njuta så mycket champagne och mat man vill och brunchen bjuder även på olika föreställningar med varierande tema. Ett besök till Westin är enligt våra kollegor ett måste.

Ikväll ska vi uppleva Teppanyaki, ett japanskt sätt att tillreda och servera mat, det kommer att bli gott!

Ha det bra!
Dagens motto: Smaka på allt (åtminstone) en gång
-Matti, Eva, Saara, Robin & Tette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *