Om forskningen

Klicka här för att registrera dig!

Syftet med forskningen

Syftet med forskningen är att undersöka den dagliga dynamiken i välmående och relationer, eftersom man ännu inte känner till dessa tillräckligt väl. Det finns ett intresse att använda appar både för eget bruk och inom klinisk behandling för att öka förståelse om den dagliga dynamiken och med studien vill vi se om det går att ge insikt i just den här dynamiken med hjälp av personliga feedbackprofiler. Förhoppningen är att profilerna kan ge en själv bättre förståelse för hur man själv mår och/eller hur man har det i sitt parförhållande.

Varför delta?

I slutet av studien har du har möjlighet att få en personlig feedbacksprofil som baserar sig på dina svar under studiens gång. Denna profil ger dig insikt i ditt välmående och i dina relationer, vilket kan ge upphov till exempelvis:

  • självreflektion
  • självkännedom
  • insikt i hurdana faktorer som är viktiga för ditt välmående och dina relationer
  • insikt i hur olika faktorer i din vardag hänger ihop och påverkar varandra

Ju längre tid du svarar på de dagliga frågorna, desto djupare och mer heltäckande profil kan du få. För att vi ska kunna skapa en tillförlitlig feedbackprofil behöver du delta i studien i minst två månader. Ifall du avbryter studien i ett tidigare skede kan du ändå få det data som du gett fram tills dess i oprocesserad form. Ifall du besvarar frågeformulär till studiens slut (minst 100 besvarade frågeformulär + uppföljningsformuläret), kommer du också få ett presentkort till R-kiosken värt 25€. Med presentkortet kan du bland annat köpa bio- eller evenemangsbiljetter, andra presentkort till exempelvis Ikea, Zalando, Amazon m.m. samt andra produkter. Du kan granska utbudet på https://www.r-kioski.fi/ (endast på finska).  Dessutom bidrar du till forskning!

Profil i slutet av studien

Profilen som du har möjlighet att få visar mönster över fenomen i dig själv och/eller ditt parförhållande. Att få insikt i dessa mönster kan vara förvånande och tankeväckande. Det är dock normalt att det förekommer både mycket och lite variation i ens eget välmående och parförhållande, vilket inte behöver betyda att något är problematiskt. Man bör även komma ihåg att profilen man får då man deltar i studien inte är ett diagnostiskt verktyg, utan syftet med denna studie är att ta reda på om det överhuvudtaget går att skapa den här typen av profiler.

Tidslinje

Nedan beskriver vi studiens tidslinje och upplägg noggrannare.

Sammanfattning av studien

I studien kommer du dagligen i upp till fyra månaders tid svara på några frågor i appen Ethica (Avicenna) på din mobil. Frågorna kommer att finnas tillgängliga mellan kl. 21.00 och 04.00 på kvällen och tar cirka 1–2 minuter att besvara efter att du vant dig med studien (i början kan det ta något längre att fylla i frågorna). För dig som är i ett förhållande kommer frågorna att handla om ditt välmående och ditt parförhållande. För dig som är singel kommer frågorna att handla om ditt välmående och dina sociala relationer. Förutom de dagliga frågorna kommer du också i början och slutet av studien att fylla i ett lite längre frågeformulär om bakgrundsinformation, de här frågorna tar cirka 10-20 minuter att fylla i. Efter studiens slut kommer du ha möjlighet att få en personlig feedbackprofil skickad till dig som baserar sig på dina svar på frågorna under studien. I din feedbackprofil kan du se hur dina svar har varierat över tid och du kan få förståelse för hur olika faktorer i ditt liv hänger samman samt påverkar varandra. Alla frågor kommer nödvändigtvis inte med i profilen. Eftersom ett av forskningssyftena med studien är att ta reda på om det känns meningsfullt att få den här typen av data kommer vi också att be dig ge feedback på hur du upplevde det att ta del av studien och din egen profil. 

För närmare instruktioner hur du registrerar dig, klicka här.