Konferensen Hjärndagen 2018 (16.11.2018)

Under några år har jag sneglat på en återkommande konferens i Stockholm som väckt mitt intresse nämligen Hjärndagen. Denna höst beslöt jag mig för att delta vilket var möjligt tack vare bidrag från Åbo Akademi. Konferensen fokuserar på den senaste forskningen om hjärnan. Konferensens innehåll består av centrala teman som är betydelsefulla för både undervisningen i gymnasiet på många områden och för en djupare förståelse av inlärning och några av dess problemområden. Nedan en kort beskrivning över konferensens olika föreläsare och teman: 

Kön och hjärnan Beror könsskillnader i hur vi tänker, känner och beter oss främst på sociala processer? Eller avspeglar de delvis olikheter mellan hur kvinnliga och manliga hjärnor är organiserade? Markus Heilig är psykiater och professor vid Linköpings Universitet, och författare till boken Hon, han och hjärnan (Natur & Kultur). 

Sömn: Hjärnans bästa vän Sover du för lite, för mycket, lagom? Vad har sömnen egentligen för funktion för oss? Och hur kan vi använda sömnen på bästa sätt?  Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Han är aktuell med boken Sömn, sömn, sömn (Bonnier fakta). 

Att leva med autism I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre.  Lina Liman är journalist och författare till boken Konsten att fejka arabiska – en berättelse om autism (Albert Bonniers förlag) 

Autism: Vad ryms i en diagnos? Hur kan man som hjärnforskare tackla den stora variationen inom autismspektrumet? Kajsa Igelström berättar om de utmaningar som väntarden som försöker ta reda på hur hjärnan egentligen fungerar hos individer med en autismdiagnos. Kajsa Igelström, biträdande lektor vid Linköpings universitet och initiativtagare till forskningsprojektet Extraordinary brains. 

Medvetandets återkomst Hur uppstår känslan av att finnas till ur ett stycke kött inuti skallen? Filosofer och hjärnforskare har käbblat om den saken i evigheter. Nu försöker allt fler knäcka nöten med en radikal teori som utgår från att medvetande finns i allting. Per Snaprud är vetenskapsjournalist, före detta hjärnforskare och författare till boken Medvetandets återkomst (Natur & Kultur). 

Den läsande hjärnan Vad händer i hjärnan när vi läser? För bara ett antal tusen år sen tog kulturen och det skrivna ordet hjärnan i besittning. Läsandets teknologi belyser hur hjärnan och kulturen påverkar varandra. Julia Uddén är hjärnforskare vid Stockholms universitet och medförfattare till boken Den läsande hjärnan (Natur & Kultur).Andreas Olsson 

Hon odlar hjärnor Hur man genom omprogrammering av hudceller kan ta fram stamceller som kan användas till att odla mini-hjärnor. Anna Falk och hennes kolleger utreder hur stamcellsbehandling för hjärnan skulle kunna bli tillgänglig och om en stamcellsbank som representerar Sveriges befolkning är lösningen. Anna Falk, docent vid Karolinska Institutet. 

 

http://www.vetenskapsmedia.se/hjarnan/ 

https://urplay.se/serie/210429-ur-samtiden-hjarndagen-2018 

Ta gärna en titt på föreläsningarna som finns i länken ovan! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *