Algebra för alla-rörelsen i den finländska skolmatematiken

Också i Finland fick algebra en mer framstående plats i nybörjarundervisning i Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (GLGU 2004; Utbildningsstyrelsen 2004). GLGU 2004 inkluderade så kallad ”pre-algebra”, något som dock har strukits i den nya läroplanen (GLGU 2014).

I den förra läroplanen för matematik i Finland (GLGU 2004) fanns det en egen rubrik för algebra redan för åk 1-2. Detta reflekterade tydligen den internationella Algebra för alla-rörelsen. Algebra för åk 1-2 innehöll följande:

  • Att i bilder se regelbundenheter, förhållanden och beroenden
  • Enkla talföljder

Algebra för åk 3-6 i GLGU 2004 innehöll:

  • Begrepp och uttryck
  • Att tolka och skriva talföljder
  • Regelbundenheter, förhållanden och beroenden
  • Att söka lösningar till ekvationer och olikheter genom slutledning

Samband mellan räknesätten fanns också i GLGU 2004 men inte under algebra.

I den nya läroplanen GLGU 2014 har algebra för nybörjarundervisningen tonats ner. Begrepp och uttryck samt användning av parenteser har också försvunnit från åk 3-6 och enbart informell ekvationslösning finns med (Ekvivalenser, ekvationer, uttryck och olikheter [1]). Att se regelbundenheter finns dock kvar för åk 1-2 samt 3-6 (Funktionellt tänkande, [3]). Det samma gäller samband mellan räknesätten (Generaliserad aritmetik, [5]). Det som är nytt för åk 1-2 och som också kan kopplas till generaliserad aritmetik är aritmetikens räknelagar och deras användning i beräkningar. En hel del av aktiviteter kopplade till det nertonade innehållet är dock kvar i läroböcker. För noggrannare redovisning av algebrans plats i GLGU 2014 och läromedel för åk 1-3 se sammanfattning av artikeln [] samt konferensbidraget [].