Mentalvården får inte svika våra unga

Mindy Hagen

Ungdomars psykiska ohälsa ökar i en alarmerande takt. Statistik visar att fler unga än någonsin söker hjälp för ångest, depression och andra psykiska problem. Trots detta är välbehövlig hjälp ofta svår att få; vårdköerna är långa, resurserna otillräckliga, och för många unga blir väntan på behandling ett hinder som förvärrar deras situation. 

Psykisk ohälsa hos unga är en samhällsutmaning som behövs ta på större allvar. Inom välfärdsområdet jobbar många engagerade människor inom mentalvården, men de arbetar ofta under svåra förhållanden. Brist på resurser gör att många psykologer och kuratorer känner sig otillräckliga. Det är trots detta inte rimligt att unga måste vänta i månader på att få träffa en terapeut eller psykiatriker. 

För att vända utvecklingen måste mentalvården prioriteras. Studerandevården är en viktig resurs, men den är ofta överbelastad. Enligt en rapport från THL är det vanligt att elever bara har tillgång till en skolkurator några dagar i veckan. Det är inte tillräckligt. 

Att investera i ungas psykiska hälsa handlar inte bara om att förhindra framtida samhällskostnader. Det handlar framför allt om att ge unga bättre förutsättningar för att må bra och leva fullvärdiga liv. Mentalvården bör vara en trygg plats där unga känner sig hörda och får det stöd de behöver. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *