Vårdkris i Österbottens välfärdsområde

Bristen på sjukvårdspersonal och pengar inom primärvården och specialsjukvården i Österbottens välfärdsområde samt sjuksköterskornas situation hotar kvaliteten och tillgängligheten av hälso- och sjukvårdstjänster för regionens invånare.



Enligt en enkät av Kommunala arbetsmarknadsverket KT fanns det år 2023 ca 4600 obesatta befattningar för sjukskötare och närvårdare inom Finlands välfärdsområde. Det rapporterades även om läkarbrist inom både primär- och specialistvården. Nästan var åttonde läkare saknas vilket innebär att det råder personalbrist på runt 1600-läkare.

Det ökande behovet av service, kombinerat med personalbristen och finansiella nerskärningar, är en stor utmaning eftersom det leder till att personalen blir överansträngd och överarbetad. Köerna förblir lika långa och många drabbas av att tillgängligheten av vård minskar. Utan förändringar kommer Österbottensvälfärdsområde krisa sig allt mer.

Och för att inte minst prata om sjuksköterskornas horribla situation. Sjuksköterskor är en av de arbetsgrupper i Finland som har väldigt dåliga arbetsvillkor. Många sjuksköterskor tänker på att lämna yrket på grund av hög arbetsbelastning och otillräcklig ersättning. Trots deras viktiga roll ligger lönen runt 3 000 euro före skatt, vilket inte motsvarar deras ansvar. Personalbristen tvingar sjuksköterskor att arbeta övertid och hantera stor psykisk belastning, vilket leder till utbrändhet och sjukskrivningar. Patienterna drabbas av längre väntetider, kortare besök och stressad vårdpersonal. Operationsköer växer och vårdcentraler begränsar sina öppettider.

Krisen i vården kan lösas genom höjda löner, flexibla arbetstider och bättre stöd för personalen. Rekryteringen behöver stärkas. Ökad finansiering och samarbete med privata aktörer kan hantera köer och avlasta vården. Samtidigt måste primärvården och förebyggande insatser prioriteras för att minska trycket på akut- och specialistvården.

6 svar på ”Vårdkris i Österbottens välfärdsområde

  1. Jag håller helt med, för att få ett bättre fungerande system måste vi också förbättra det för dem som jobbar där. Högre löner och mindre press på personalen är något vi måste jobba för.

  2. Jag håller helt med, personal bristen hotar österbotten. Bättre löner och arbetsförhållanden skulle vara bra lösningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *