Klimatkrisen- ett ansvar för kommunen

Elin Ollila

De pågående klimatförändringarna är en akut kris som kräver handlingar av oss alla. Det är lätt att peka på olika storföretag eller individerna som de mest skyldiga, men även kommuner har en avgörande roll i att göra en förändring och skapa hållbara samhällen. 

Kommuner an minska på klimatpåverkan genom flera olika sätt som till exempel, investeringar i förnybar energi och skapa en större och hållbarare kollektivtrafik. Invånarna kan också bidra med att välja cykeln i stället för bilen, återvinna och göra andra hållbara val. 

Men det räcker inte att man sätter ansvaret på invånarna. Kommunens handlingar och långsiktiga planeringar måste vara klimatsmarta. Att prioritera klimatanpassning och bygga hållbara bostadsområden är inte enbart en möjlighet utan även en skyldighet. 

Klimatkrisen är en global utmaning, men lösningarna börjar redan lokalt. Kommunen har en unik chans att leda vägen mot en hållbar framtid, som kräver ett omedelbart agerande.  

6 svar på ”Klimatkrisen- ett ansvar för kommunen

  1. Du har helt rätt att kommunerna måste själva också ta ansvar för klimatkrisen, inte bara individuella personer eller företag. För att rädda klimatet krävs stora investeringar som nödvändigtvis inte alla kommuner har råd med. Vasa är en ganska rik kommun jämfört med andra men Vasa stad har ändå det rätt svårt ekonomiskt. Det skulle antagligen kräva höjda skatter eller bidrag från staten eller EU för att göra kommunen ”grön”. Bra förslag men kommunen behöver en förmånlig lösning om de ska kunna genomföra förslaget.

  2. Finland, och Europa tar redan ett stort steg och en ledande roll i klimatomställningen. Eftersom vi redan arbetar så hårt med omställningen så blir förändringarna nu dyrare. Därav vore det både ekonomiskt och miljömässigt effektivare om EU och Finland fokuserade på att satsa pengar för grön investering i fattigare, mindre gröna länder där omställningen inte kommit lika långt. Var tror ni man får ner utsläppen mest per spenderad euro, i Finland eller Bulgarien?
    Ett exempel på en sådan här investering skulle vara att finansiera installationer av koldioxidfilter i t.ex. Indiens eller Kinas industri, då dessa två länder hör till dem med högst utsläpp.

    Kommunerna har absolut en del i arbetet mot en grönare framtid, men den ledande roll som efterfrågas i texten tas redan av vårt land.

  3. Tycker också att kommunerna har en skyldighet att planera effektivt och hållbart. Det finns alltid något man kan göra, och speciellt med den uppsnabbade klimatförändringen.

  4. Bra och tydlig text! Håller med, det är viktigt att enskilda invånare tar sitt ansvar men även lika viktigt att kommunen och staten uppmuntrar till ett mer miljösmart liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *