Yritysvierailu ja työpajapäivä Laihialla

Secure-Bio-Supply-hanke järjesti 28.11.2024 yritysvierailu- ja työpajapäivän Laihialla.

Tutustumiskohteena oli Laihian Nuuka Lämpö Oy:n Laihian lämpölaitos. Yhtiö tuottaa 95 prosenttisesti kotimaisella polttoaineella kaukolämmitykseen tarvittavan energiamäärän. Mukaan oli kutsuttu Pohjanmaan alueella toimivien lämpölaitosten edustajia sekä hankkeen ohjausryhmän jäseniä. Paikalle saapui 12 kiinnostunutta osallistujaa.

Kuvassa toimitusjohtaja Arto Sjöblom (3.vas.) toivottaa vieraat tervetulleeksi tutustumaan Laihian Nuuka Lämpö Oy:n lämpölaitoksen toimintaan.

Laihian lämpölaitoksen syntyhistoria ulottuu aina 70-luvun alkuun saakka, jolloin ensimmäisiä kertoja puhuttiin ja suunniteltiin oman lämpölaitokseen perustamista. Kesti kuitenkin vuoteen 1999 asti ennen kuin ensimmäiset savut oman konttilaitoksen piipusta tuprahtivat taivaalle. Ja siihen aikaan piipusta taisi tosiaan tuprahtaa. Kattila kun käytti polttoaineena öljyä. Nykyinen laitosrakennus valmistui 2001-2002, kattilana 3 MW leijupetikattila. Vuonna 2021 laitosta uudistettiin perusteellisesti. Käytännössä vain rakennuksen seinät jäivät. Tekniikka uusittiin täysin ja tiloihin soviteltiin 6 MW tehoinen arinakattila moderneine ja jopa ylimitoitettuine savukaasujen puhdistusjärjestelmineen. Ajatuksena oli, että puhdistusjärjestelmä riittää täyttämään mahdollisesti tulevaisuudessa kiristyvien määräysten vaatimukset. Polttoaineena käytetään metsähaketta ja turvetta.

Tummanharmaa massiivinen katon läpi työntyvä rakenne on järeästi mitoitettu savukaasusuodatin

Laitoksen polttoaineen hankintaketjusta vastaa nykyään lämpölaitos itse. Energiapuu tulee lähialueen metsistä laitoksen omaan terminaaliin. Terminaalissa on tällä hetkellä noin 4000 m3 varasto. Haketuksen jälkeen valmis polttoaine kuljetetaan laitoksen varasto-/syöttösiiloihin.

Siiloissa on myös turvetta, jota automatiikka syöttää hakkeen mukaan sekoitepolttoaineeksi.

Poltettavan hakkeen kosteus voi maksimissaan olla jopa 60%.

Kattilan hyötysuhde on korkea, noin 91%.

Kuvassa hakkeen syötön ns. ”päiväsuppilo”.

Toimitusjohtajan omaa osaamista. Itse suunniteltu ja toteutettu laitoksen ohjausjärjestelmä.

Laitoksen valvomo

Laitoksen tekniikassa on toteutettu useita omia ratkaisuja. Ohjausjärjestelmän lisäksi muun muassa kameravalvontajärjestelmä on omaa käsialaa.

Kaupallisen, noin 16 000 euroa maksavan valvontakamerajärjestelmän sijaan rakennettiin 20 kameran järjestelmä henkilöautojen peruutuskameroista, hinta noin 600 euroa.

 

Muita persoonallisia ratkaisuja on myös ”Pohjanmaan tehokkain lihankypsennyslaitos” 😊

”paistopiste”

”paistomittari”

Laitoksen toiminnasta vastaa tällä hetkellä kaksi laitosmiestä, logistiikasta yksi henkilö ja hallinnosta sihteeri.

Näytöillä voidaan seurata päälaitoksen, konttilaitoksen ja varajärjestelmien prosesseja.

Sähköautomaatioon erityisesti perehtynyt Arto Sjöblom suunnittelee tekoälyratkaisujen tuomista toimintojen ohjausjärjestelmiin. Odottelemme mielenkiinnolla!

Kiitos Arto mielenkiintoisesta esittelystä!

 

Työpaja

Siirryimme iltapäiväksi paikallisten nuorten yrittäjien perustaman Hupi Coworking – yrityksen kokoustiloihin. Hupi-sana on pohjalainen käännös hub-sanasta!

Paikan perustaja, Sanna-Kaisa esitteli vanhaan villakehräämöön perustettua yhteisöllistä kokous- ja työtilakonseptia. Paikasta voi vuokrata tiloja kokouskäyttöön tai esimerkiksi vaihtoehdoksi etätyöpisteeksi.

 Yksinkertaisilla mietityillä ratkaisuilla tiloihin on saatu kodikas tunnelma.

Oli hyvät puitteet!

Jälkisiivoukseen sai valita työvälineitä mieleiseltä aikakaudelta

Päästiinhän me asiaankin.

Puolitoista tuntia hurahti kuin siivillä keskusteltaessa toimialan nykytilasta ja tulevista näkymistä.

Pohdinnassa oli muun muassa meneillään olevan energia- ja tekniikkamurroksen nopeus ja vaikuttavuus. Eteneekö tekninen kehitys tällä nykyisellä hurjalla vauhdilla? Tuleeko sähkökattiloista lämmöntuotannon valtavirtaa? Kehittyykö varastointitekniikka? Tapahtuuko kehityksessä takapakkia jos esimerkiksi sähkön hinta nousee radikaalista?

Mitä jos kaukolämmön hinta nousee, ovatko kuluttajat valmiita vaihtamaan lämmitysmuotoa? Onko vaihtaminen teknisesti kuinka helppo tai hinnakas ratkaisu?

Arto tarkensi vielä oman yrityksen logistiikkaratkaisuja. Varastossa on noin puolen vuoden polttoaineet. Tämä tarkoittaa, että varastoon sitoutuu iso pääoma, varsinkin suhteutettuna toiminnan volyymiin. Laihian Nuuka Lämpöhän – ja Isonkyrön Lämpö – toimii periaatteella, että maksimaalista voittoa ei tavoitella. Yhtiöiden toiminta-ajatuksena on: ”Kohtuuhintaisen energian tuottaminen asiakkaillemme luotettavasti, taloudellisesti ja tehokkaasti.”

Yrityksen polttoaineen hankintaketju toimii ja toiminnassa on huomioitu myös riskivaraa.

Hankintaketjujen optimointi yleisesti todettiin isoksi haasteeksi. Puuperäisen polttoaineen pitkäaikaisvarastoinnin kehittäminen olisi iso onnistuminen.

Haasteita siis riittää, emmekä yhden iltapäivän aikana löytäneet ratkaisuja kaikkiin.

Yhdestä asiasta olimme kuitenkin aika yksimielisiä. Valtion poukkoileva energiapolitiikka taitaa olla suurin haaste.

Päivän ja tapaamisen yksi tavoite oli toimijoiden yhteinen tapaaminen, yhteiset keskustelut ja verkostoitumisen alulle saattaminen.

Arto pohjusti keskustelua toteamalla, että muilla toimialoilla verkostoituminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen toimii, mutta hänen kokemuksensa mukaan teknisellä, insinöörivetoisella toimialalla kaikki ei niin helppoa tai luontevaa olekaan.

Tästäpä projekti otti koppia! 2025 heti alkuvuodesta otetaan työn alle toimet verkoston aikaan saamiseksi.

Kiitos kaikille mukana olleille ja erityiskiitos Artolle järjestelyistä.

 

Kirjailija ja valokuvaaja

Projektipäällikkö Juha Niskanen

 

Suomen metsäkeskus on osa projektiamme

Tässä esittäytyy Juha Suomen metsäkeskuksesta:

Juha Niskanen, projektipäällikkö, Suomen metsäkeskus

 

”Olen mukana Secure-Bio-Supply hankkeessa toteuttamassa Suomen metsäkeskukselle vastuutettuja työpaketteja WP1 ja WP2.

Työpakettien sisällöt tiivistetysti ovat biopolttoaineiden varastoinnin ja logistiikan nykytilan kartoitus niin valtakunnallisesti kuin hankkeen toimialueella Pohjanmaalla. Projekti pyrkii tunnistamaan energiamurrokseen liittyviä muutoksia, haasteita ja kehitysmahdollisuuksia.

Itsestäni lyhyesti. Olen tehnyt koko työurani metsäkeskuksen palveluksessa. Organisaation nimi on ehtinyt urani varrella vaihtua useampaan kertaan mutta nyt mennään valtakunnallisena organisaationa, Suomen metsäkeskuksena.

Olin pitkään metsäkeskuksen viranomaispuolella, mutta viimeiset noin kymmenen vuotta olen tehnyt projekti- ja asiantuntijatehtäviä. Tehtävät ovat liittyneet kaavoituksen vaikuttavuuksien analysointeihin ja viimeisimmät työt metsäenergian logistiikkaselvityksiin Uudellamaalla.

Merkittävin työni viimeiset kaksi ja puoli vuotta on ollut valtakunnallisen, huoltovarmuusteemaisen TIESIT-hankkeen terminaaliprojektin toteuttaminen.

Uskon että aiemmat tehtäväni antavat sopivasti kokemusperäistä taustaa Secure-Bio-Supply-hankkeen tavoitteiden toteuttamiseen. Sopivasti rajattu alueellinen hanke mahdollistaa myös joustavasti uusien toimintamallien ja tekniikoiden testaamista.”