Projektgruppen på besök vid skogsbränsleterminal

En solig augustidag styrde projektgruppen i Secure-Bio-Supply kosan mot Egentliga Tavastland för att bekanta sig närmare med verksamheten vid en virkesterminal.

Skogsbränsleterminaler är platser där avverkningsrester och energivirke mellanlagras för en kortare eller längre period, och där omlastning sker till andra fordon. Terminalerna är strategiskt utlokaliserade, och skapar säkerhet i leveranskedjorna genom att erbjuda en lättåtkomlig buffertplats där energived och flis kan förvaras tryggt i väntan på att efterfrågan uppstår vid slutanvändaren.

Vid just denna virkesterminal samsas flera energibolag och aktörer om förvaringsutrymme på det 14 hektar stora området, och här väntar stora virkestravar på såväl flisning som vidaretransport. Flisningen av materialet sköts vid terminalen av externa entreprenörer då behov uppstår. Terminaloperatören ansvarar för terminalens underhåll och skötsel. Även hanteringen, lastningen och transporten av fliset till slutanvändarna sköts till stora delar av terminaloperatören själv. Materialet i sig är det snabb cirkulation på, och under bråda vinterdagar är det stora volymer flis som dagligen åker iväg till biokraftverken.

Även om terminalen fungerar som ett reservlager för några av de inhyrda aktörerna, hålls kvaliteten på materialet hög genom att det äldsta virket används upp först. I kombination med att terminalområdet står på ett asfalterat och lätt sluttande underlag, förhindrar detta effektivt att materialförluster och spill uppstår under lagringsperioden. Lagringstiderna varierar beroende på årstid och behov, men tidsramen rör sig från veckor till månader. Flisstackarna görs avlånga i stället för som stora runda högar, vilket gör det lättare att upptäcka och förhindra självantändning i flisstackarna.

Då långtidslagring såväl som materialförluster och försörjningsberedskap är centrala teman för projektet Secure-Bio-Supply, var det mycket givande för projektet att närmare få stifta bekantskap med terminalverksamheten, och att få ta del av de processer som är involverade i att koppla samman skogens biomassa med nejdens värmeverk.

På bilden från vänster: Terminalens ägare Jarmo Hieto, och Secure-Bio-Supplys projektgrupp bestående av Juha Niskanen (Skogscentralen), Sami Lieskoski (Åbo Akademi), Jessica Tuuf (Åbo Akademi), Robert Köhler (Åbo Akademi) och Katrin Asplund (Yrkeshögskolan Novia). Fotograf Margareta Björklund-Sänkiaho (Åbo Akademi).

 

Skribent

Katrin Asplund, Projektledare vid Yrkeshögskolan Novia