Projekt REBOOT (Re-assessment of Bullying and Ostracism among Ostrobothnian Teenagers) är ett forskningsprojekt vid utvecklingspsykologiska enheten vid Åbo Akademi som startades, i samarbete med Hebrew University of Jerusalem, våren 2019.
SYFTE OCH MÅLSÄTTNING
- Att nyansera förståelsen av ungas vardagsupplevelser och sociala interaktioner i skolmiljö med hjälp av mobilbaserade erfarenhetsinsamlingar, så kallade Experience Sampling Method (ESM).
- (ESM) är en metod genom vilken man, exempelvis genom att föra en loggbok, kan beskriva vardagliga upplevelser.
- Jämfört med traditionella enkäter har ESM-studier bättre möjlighet att fånga upp här-och-nu-upplevelser, och analysera individuella utvecklingsstigar i förhållande till en viss situation eller miljö.
- Inom projektet piloteras ESM med fokus på mobbning och utanförskap bland högstadier i Österbotten och Jerusalem, samtidigt som metoden och de digitala redskapen utvärderas.
- På längre sikt strävar projektet efter att etablera en forskningsplattform för ESM-studier inom FPV i Vasa, i syfte att erbjuda forskare och samhällsaktörer ett trovärdigt verktyg för att utvärdera praxis och interventioner i skolmiljö.
- Verktyget planeras i samarbete med Experience Lab och följer en användarcentrerad design utvecklingsmetod.
Projektledare
PD Patrik Söderberg, universitetslärare i utvecklingspsykologi
patrik.soderberg@abo.fi