Medias roll

I artikeln ”Life Without Media: Or, Why Mediacentrism Is Bad for You” förklarar Nick Couldry varför vi bör ha ett analytiskt avstånd från media. Vi måste förstå att livet inte är centrerat kring media, att livet har en mening och ett mål som sträcker sig förbi media. Vi måste se kritiskt på medieprocessen och ifrågasätta om dagens media förser oss med den kunskap vi behöver för att kunna leva våra liv,  om vi har möjlighet att agera och handla på det viset vi vill och om livet är så etiskt, meningsfullt och värdefullt som vi vill att det ska vara. Vi måste ifrågasätta om den offentliga arenan ser ut som vi vill att den ska se ut, och om dagens journalistiska kultur klarar av att möta våra behov. Det är också viktigt att vi ser möjligheten till att omforma mediesamhället till ett samhälle som fyller våra behov, men då behöver vi förstå vilka de nuvarande krafterna, intressen och behoven är som styr.

I kapitlet ”Saturation, Fluidity and Loss of Meaning” diskuterar Hodkinson oron över att samhället är så mättat av media, att all slags sanning, stabilitet, visshet och mening försvinner. Vad för den ökande konsumeringen och överflödet av information med sig? Vad händer när media har så stort inflytande på de referensramar som styr våra värderingar och på sättet vi ser på våra liv och vår roll i världen. Vad händer med vår indentitet och på sättet som vi värderar oss själv och andra? Hodkinson poängterar att även om vi är så sammanlänkade med media, även om medias påverkan är så stor och även om media medför ytlighet och ”knyckighet”, så skall vi inte glömma bort att förhållandet till media ändå i de flesta fall är sammankopplat med riktiga händelser och att de flesta av oss idag använder media som ett verktyg i sitt vardagliga riktiga liv. De flesta av oss kan se skillnaden mellan vad som är riktigt och viktigt och vad som är ytligt och uppdiktat.

Jag tror att det viktigaste budskapet (åtminstone det som jag tog till mig) som både Couldry och Hodkinson för fram är att det är viktigt att inte ge upp, att tro att medialiseringen gått för långt, att inget längre kan göras åt ökade kunskapsklyftor, konsumering och ytlighet. Att det är viktigare än någonsin att förstå medieprocessen, så att vi kan försäkra oss om att medias potential utnyttjas för en förbättring  av våra liv och det demokratiska samhället, istället för motsatsen.

Övningsuppgiften och uppsatsen
Det första problemet jag stötte på angående övningsuppsatsen, var konstigt nog att få tag i en pappersversion av Dagens Nyheter! Tydligen säljs det så dåligt av pappersversionerna av svenska tidningar i Finland att varken kiosker eller bokhandlar längre tar in dagstidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och kvällstidningar som Expressen och Aftonbladet. Enligt en försäljare på Akademiska bokhandeln, är det endast på flygfältet man kan hitta svenska dagstidningar i Finland. Det går inte ens via Dagens Nyheters webbsida att köpa digitala lösnummer av tidningen, endast längre prenumerationer. Till all tur har jag via jobbet möjlighet att läsa de flesta dagstidningar via ePress och PressReader. Så jag fick lov att printa ut (!) ett lösnummer av Dagens Nyheter från PressReader (det går ej att spara tidningen på datorn och en tidning är bara tillgänglig i en vecka på nätet) för att kunna jämföra med Helsingin Sanomat.

Det andra problemet jag stött på är att kunna begränsa sig i sättet att analysera och jämföra. Jag har funderat på analysera utgående från allt från nyhetsvärden och nyhetskategorier till Soft and Hard news, att göra en kvantitativ innehållsanalys med kodschema, räkna spaltmillimetrar… Få se hur jag lyckas, jag har bara en skiss klar och en viss bakgrundsfakta om tidningarna skrivet hittills. Det var svårare än jag trodde att hitta tid för studier vid sidan av heltidsjobb, heltidsfamilj och heltidshushåll. Jag räknar med ett intensivt skrivarbete de närmaste två veckorna!