Politik, demokrati och media

Det som lät ganska oroväckande då de i SVT klippet talade om hur medialisering av politiken påverkar det allmänna intresset för politik, var att även om människorna kanske tycker det politiska spelet är intressant att läsa och höra om kan det stora fokuset på politiskt spel göra att människorna tappar sitt intresse för politik. Detta tror jag beror på att politikernas trovärdighet försämras då de enbart visas i till exempel paneldebatter som i stort sätt går ut på att slå ner motståndarna och inte på att framföra sina åsikter, det vill säga det väsentliga som borde komma fram och förstås av åskådarna för att de skall kunna ta ställning i politiska frågor, och välja vem de röstar på i val.

Relationen mellan media och politik är ganska tudelat, vilket märks också tydligt i dessa texter. Även om det skett en förändring, enligt mig i en mycket bättre riktning, där medierna inte mera är tvungna att skriva det som politikerna vill att skall skrivas, utan mediernas uppgift har blivit mer analyserande och tolkande, är ändå kopplingen mellan medier och politik mycket stark. Största delen av människorna får sin kunskap om politik genom medier vilket betyder att det borde vara en prioritet att istället för att skriva om skvaller och fokusera på politikernas privatliv, koncentrera sig mera på det väsentliga, alltså politikernas riktiga åsikter och faktorer som berör politik. Här kommer igen fram problemen med att medierna måste dra människornas uppmärksamhet för att klara sig ekonomiskt och konkurrera på mediamarknaden, men det som jag tycker är viktigast är att det ändå finns ens någon riktig och viktig information bland all spekulation kring det politiska spelet.

Politikerna idag är ju också offentliga personer vilket leder till att deras image blivit allt väsentligare då de försöker få anhängare, och ibland verkar det som om de sätten som de försöker vinna över människor på och det de talar om i medierna inte ens har något att göra med politik. Detta får mig att fundera på hur politiken kommer att se ut i framtiden och hur mycket politisk fakta överhuvudtaget som kommer att synas i medier.

Också med tanke på den allmänna förståelsen för hur media och massmedia fungerar, det vill säga just hur mycket makt mediahusen har över det som publiceras, men också att i princip vem som helst kan kommentera och göra facebook-inlägg som får stor uppmärksamhet och väcker reaktioner, vore det bra att alla skulle ha möjlighet till en allmänbildning i både politik och massmedia så att ingen bara skulle naivt tro och följa blint det som man läser och hör om. Detta skulle också underlätta människor att vara kritiska mot det som de ser i medierna och kanske inte lägga allt för stor fokus på just till exempel det politiska spelet.

En reaktion på ”Politik, demokrati och media”

  1. Det som du skrev om paneldebatter tycker jag helt med. Nuförtiden verkar paneldebatterna mera som en timme av avbrytande och skrikande då debattörerna försöker överrösta varandra. Efter panelen brukar det dessutom ofta skrivas om vem som ”vann” eller vem som ”förlorade” eller var mest ”trovärdig”. Paneldebatterna brukar dessutom alltid ha bara ledarna från de olika partierna som alltid pratar om samma saker som under tidigare panel. Jag tycker att det skulle vara intressant med att ha paneler i samma stil med mera tid att diskutera så man inte behöver skrika på varandra samt att ha varierande debattörer från de olika partierna.

    Och universell mediakunskap och förståelse skulle faktiskt vara något som skulle behövas. Kanske i framtiden kunde det läggas tid på det i skolorna men jag ser inte det i närframtiden, fast man kanske skulle behöva det redan nu.

Kommentarer är stängda.